Arhiv novic

Viasat History: Poživila in svetovna vojna

 Poživila in svetovna vojna
Kako je uporaba amfetaminov vplivala na potek druge svetovne vojne

Menili so, da lahko amfetamini rešijo vse: da bodo vojaki lahko premagali strah in tesnobo, da ne bodo trpeli zaradi pomanjkanja spanja, preprečili posttravmatsko stresno motnjo in da bodo tako ustvarili supervojake, ki jih bodo potem poslali na fronto. Strokovnjaki še dandanes razpravljajo o učinkih poživil na potek druge svetovne vojne, toda jasno je eno: sprožila so popolnoma novo oboroževalno tekmo, ki je bila osredotočena na poživila. V novem dokumentarnem filmu Poživila in svetovna vojna, ki ga bomo premierno prikazali v sredo, 6. januarja, ob 21.00 na kanalu Viasat History, bomo raziskovali prav to oboroževalno tekmo. V članku razkrivamo nekaj zanimivih dejstev o tej temi.

 


1. Nemci so vojaška poživila oglaševali kot Coca-colo. Novica je resnična: Nacisti so, med drugim, za svoja vojna prizadevanja uporabljali poživila. Poživilo imenovano Pervitin, katerega osnova so bili amfetamini, so v lekarnah prodajali v obliki tablet ali injekcij, čeprav je šlo za 'trdo' drogo. Še več, oglaševali so ga celo na reklamnih tablah, prav tako kot kakšno pijačo.


2. Bitka pri Dunkerqueu brez poživil ne bi bila mogoča. Delili so jih tudi vojakom – Wehrmacht je naročil 35 milijonov tablet, katerih učinki so trajali dva dni: vojaki so strumno korakali brez strahu in počitka. Brez Pervitina nemška vojska verjetno ne bi mogla deset dni povprečno napredovati 22 kilometrov na dan skozi Francijo, dokler ni obkolila celotne britanske vojske na plažah Dunkerquea.


3. To poživilo pa je imelo nekaj resnih stranskih učinkov. Ko je vojak vzel poživilo Pervitin, se ga je polotilo takšno enoumje, da se ni ustavil, dokler ni izpolnil svoje naloge. Potem ko so njihova telesa poživilo izločila, pa so se vojaki pogosto zbali, da ne bomo mogli nikoli več zaspati, če pa jim uspelo zaspati, so se bali, da se ne bodo več zbudili.


4. Tudi zavezniki so preskušali svoje različice, ki pa so povzročale ekstazo. To poživilo se je imenovalo Benzedrine in je bilo tudi pred vojno na voljo v lekarnah. Churchill je dal zeleno luč za njegovo uporabo v vojnih prizadevanjih, takoj ko je izvedel, da tudi Nemci vsak dan jemljejo poživila. Vojaki so zaradi Benzedrina padli v ekstazo in tako na bojišču postali še bolj agresivni. Poleg tega je zdravilo preprečevalo šok zaradi bombardiranja, kar je pomenilo veliko, saj je po prejšnjih bitkah tretjina vojakov trpela zaradi izčrpavajočih učinkov tega šoka.


5. Nacisti so amfetamine dajali celo v žvečilni gumi. Natančneje 100 miligramov, kar bi bilo v drugih primerih lahko smrtno, ker pa so vojaki ure in ure žvečili žvečilke, napolnjene s kokainom ali amfetaminom, so se psihedelične snovi postopoma raztapljale, tako so bili – v nekaterih primerih – budni tudi nekaj dni.

 

Amfetamini so preživeli vojno: v petdesetih letih so jih uporabljali kot sredstva za izboljšanje razpoloženja, zasvojena je bila celo Marilyn Monroe. A to je druga zgodba: veliko več o oboroževalni tekmi s poživili boste izvedeli v dokumentarnem filmu Poživila in svetovna vojna, ki bo na sporedu 6. januarja ob 21.00 – le na programu Viasat History.

osmrtnice smrtovnicejastuci