Arhiv novic

TV SLO2 HD: Od blizu: Mateja Svet

Po dolgih letih je Mateja Svet privolila v televizijski intervju in to z Vesno Milek.


V kolektivnem spominu nekdanje države je ostala kot najboljša jugoslovanska smučarka vseh časov. Pri petnajstih je nastopila na olimpijadi, leta 1988 v Calgaryju osvojila tudi prvo jugoslovansko žensko smučarsko olimpijsko medaljo. O njenem značaju pove vse, da se je pri 21 letih odločila, da nepreklicno naredi konec karieri, ko je vsa Jugoslavija, cel svet pričakoval vzpon v stilu Vreni Schneider. Mateja Svet se je pred 30 leti zavila v molk, zdaj pa je o svojem življenju, po dolgi letih prvič spregovorila v daljšem televizijskem intervjuju.


V intervjuju je povedala, da nerada nastopa na televiziji, zase meni, da se pred mikrofoni in kamerami ne znajde najbolje, da pa je v intervju za oddajo Od blizu privolila tudi zato, ker jo je v to prepričala mama. Milekovi je že pred intervjujem povedala tudi, da o smučanju ne bo kaj dosti govorila. Češ da je o tem že vse povedala – ampak se je pogovor kljub temu večino časa vrtel okoli njene smučarske kariere.
Spregovorila je tudi o svojem odnosu s pokojnim kolegom smučarjem Rokom Petrovićem: »Njegova smrt me je zelo zaznamovala, v nekem krajšem obdobju sem takrat imela več izgub.« Mateja Svet je spregovorila tudi o najtežjih trenutkih svojega življenja: »Imela sem težko obdobje, zelo težko obdobje, ki se je pokrivalo tudi s temi izgubami. Enostavno sem se za nekaj časa zelo zgubila.« Dodala je še, da za bistveno prelomnico v njenem življenju šteje rojstvo hčerke, za katero Mateja pravi, da je še vedno njen navdih.


O koncu smučarske kariere je med drugim povedala, da se je nekega dne za domačo mizo preprosto odločila in povedala, da bo prenehala s smučanjem, da pa jo takrat nihče od domačih ni vzel resno. Med drugim Svetova meni tudi »da se moraš v vrhunskem športu prej ali slej posloviti.«
Skozi intervju bomo spoznali tudi, kakšna je Mateja Svet danes; zdi se, da nima veliko opraviti z Matejo Svet izpred 30 let. Zdaj opravlja delo delovne terapevtke na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, izobrazila pa se je tudi za psihodramsko terapevtko.


Vesna Milek je Mateji Svet med intervjujem večkrat zastavila tudi večno ponavljajoče se, a ključno vprašanje: zakaj je nenadoma prekinila svojo uspešno kariero. Kaj na to odgovarja Mateja Svet, si oglejte …

 

Sreda, 21. Februar 2018 na TVS 2 21.00
Od blizu, pogovorna oddaja z Vesno Milek
Mateja Svet