Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

Da Vinci learning
05:27
Zdravo telo in zdrav duh: Razkrili vam bomo nekaj nasvetov, kako ohraniti telo in duha v najboljši formi. Izvedeli boste tudi, da ima naša prehrana vpliv na delovanje naših možganov.
05:30
Živali proti ljudem: Čeprav imamo ljudje velike umske sposobnosti, pa nas velikokrat živali naučijo nekaj novega.
05:57
Motorično učenje: Izvedeli bomo, kaj je motorično učenje, kakšne so teorije na tem področju in kakšno sporočilo telo pošilja možganom, če se držimo sključeno.
06:00
Zvok: Ko mjanmarski menih Thi Jain Da meditira, ga pogosto zmoti hrup. Tokrat bo izvedel vse o nastanku zvoka. Zakaj ga lahko slišimo in vidimo?
06:12
Matematični liki: Idil iz Istanbula je všeč mošeja v bližini njenega doma. Izvedela bo, da je njena lepota povezana z matematiko in da lahko s pomočjo matematičnih pravil in likov tudi sama ustvari marsikaj lepega.
06:30
Ptičji kajt: Kaj obdrži zmaja na nebu? Vse bomo razložili s to igrivo papirnato perutnino!
06:36
Zračni kanon: Ste že kdaj želeli sprožiti vrtinec zraka? Ta poskus je prava eksplozija!
06:39
Zelo lepap ast za žuželke: Novozelandska kresnica je larva male muhe. Naredijo svetlečo mrežo sluzastih vrvi po stropu jame. To jim daje oporo in jih varuje. Videti je lepo, a je v resnici past, s katero lovijo žuželke.
06:45
Oliver Twist: Oliver je sirota, ki je prisiljena v delo, čeprav je star samo 9 let. S Siesto pobegneta, potem pa padeta v kremplje Fagina, zločinca, ki ju sili, da kradeta zanj. Nazadnje jima pomaga g. Brownlow, ampak še prej se mu morata dokazati.
06:57
Vojna svetov: Siesta spozna glavnega junaka zgodbe, ravno ko Zemljo napadejo vesoljci. Iščeta njegovo ženo in se borita proti vesoljcem. Glavni junak najde ženo, vsi vesoljci pa umrejo.
07:15
V lovu na mavrico – Mavrica nastane zaradi sonca in dežja: Darwin in Newts se podata na lov na mavrico. Medtem izvesta tudi, kako mavrica sploh nastane.
07:30
Cestni pometač in slamica: Maddie izve, kako deluje cestni pometač in kako ga sestavijo iz različnih delov. Potem ugotovi še, kako izdelamo papirnate slamice.
07:45
Recikliranje stekla in marmelada: Maddie izve, kako poteka recikliranje stekla, in obišče tovarno marmelade, kjer jim pomaga s stiskanjem limone.
08:00
The Vent: Prepir med Simko in Verdo se slabo konča, ko Verdino fotografijo zvezde Mojstrov vseznalčkov z avtogramom odnese v ventilator. Dekleta morajo sliko najti, preden jo najde človek.
08:06
The Stain: Madež barve na srajci Toma Thomasa postaja vse slabši in slabši, Nolik pa je postavljen pred izziv, kako ga odstraniti.
08:15
Skrivnost poklapanega robota: Zdi se, da je robot Gyro nesrečen, Addison pa mora ugotoviti, kaj je narobe z njenim malim prijateljem.
08:30
Zunajosončni planeti: Kit in g. Baterija najdeta tri zunajosončne planete in začneta iskati znake življenja.
08:36
Mlečna cesta: Kit se izgubi na prostrani Mlečni cesti. Narisati mora zemljevid galaksije, da bi našel pot nazaj do g. Baterije.
08:39
Zakaj je nebo modro?: Sonce sprošča sevalno energijo, ki ji rečemo elektromagnetno sevanje. Vidna svetloba in barve, ki jih zaznavamo, so ena oblika te energije. Nebo je modro, ker ima modra barva najkrajšo valovno dolžino.
08:45
Misli pozitivno!: Mily je danes slabe volje in ne more uživati v dnevu s prijatelji. Se razpoloženje poigrava z Mily?
08:51
Kakšna družina!: Mily in Penelope vodita razstavo fotografij o družinah. Izbira je majhna, a Aminata dobi dobro idejo.
09:00
Ribolov: Čas je za vsakoletni ribolov. Oto in Fico sta odločena uloviti ribo z Otovo izboljšano ribiško palico.
09:12
Mozaična norost: Doki po nesreči razbije Anabellin čajni set in Anabella je jezna. Doki se ji hoče odkupiti. Jim bo uspelo popraviti čajni set?
09:21
Kaj se sliši v vesolju?: Zvočni valovi lahko potujejo le preko medija. Ker je vesolje velika praznina, v njem ne more biti zvočnih valov. Obstajajo pa druge vrste valov, ki lahko potujejo skozi vakuum.
09:24
Bi zmogli brez planktona?: Plankton je osnova prehranjevalne verige v oceanu. Brez njega ne bi praktično nič preživelo. V eni sami žlički morske vode je lahko več kot milijon živih organizmov.
09:30
Kemični svinčnik in Marcel Duchamp: Michelle in Nigel z Marcelom se glasbeno pozabavata s starimi konzervami in pokažeta, kako narediti korenčkast kemični svinčnik.
10:00
Googlov programski inženir: Mikaela obišče Google in se sestane programsko inženirko Melisso. Spozna delo programskih inženirjev in odkrije, da pri Googlu delajo v skupinah. Nauči se napisati svojo prvo kodo in ustvari aplikacijo, ki ji pomaga očistiti svojo sobo.
10:09
Čas za sonce: Tokrat vam bomo predstavili enkratno sončno uro, ki čas prikaže glede na položaj sonca. To je možno zato, ker palčka na uri meče senco na podlago, na kateri so označene ure.
10:15
Forenzični preiskovalec: Mikaela obišče forenzične preiskovalce, da bi ujela tatu, ki ji je ukradel sendvič. Svetujeta ji forenzika Rhonda in Lawrence. Spozna, da lahko prstne odtise analiziramo s pomočjo magnetnega praha, kemikalij in laserja.
10:24
Ups, trdnjava!: Vas zanima, kako lahko zgradite ogromno trdnjavo? Eric vam bo razkril enkraten trik. Kaj rabite? Goro blazin in matematično „ogrado“. Zgrabite blazine in se pripravite na akcijo!
10:30
Vikinško vesolje in najslabša služba v Angliji: Prelep vikinški znanstvenik govori o vesolju, Neron ne pozna sramu, Tudorji pa imajo grozne službe. Križarji se pripravijo na spopad s pošastmi.
11:00
Vitez in pricesa: Matt, Paige in lovci na zgodovino odpotujejo v srednjeveške čase, kjer spoznajo včasih težko življenje vitezov in princes. Pripravijo srednjeveško gostijo z užitnimi krožniki in zapečatenimi vabili ter s pomočjo škatle za mleko izkoristijo moč vetra.
11:30
Z Maddie v živalskem vrtu: Kako se pogovarjamo?: Maddie izve več o sporazumevanju in čutilih, s katerimi odkrivamo svet. Poleg tega preuči tudi načine človeškega in živalskega izražanja.
11:48
Skodelica s krili: Naredi skodelico s krili.
11:51
Kartonasti pevec: Naredi kartonastega pevca.
11:57
Mehko bitje iz rokavice: Naredi mehko bitje iz rokavice.
12:00
Vodni skuter/podmornica: Voditeljica Alie Ward nam bo predstavila podmornico z raketnim motorjem, nogometno žogo, ki ustvarja elektriko in trendovske vinilne plošče.
12:21
Filmsko prizorišče na Luni: Naredi filmsko prizorišče na Luni, kjer se lahko igraš.
12:24
Katedrale: Delovodja Howler nas popelje po srednješolskem gradbišču in nam prikaže zakulisje gradnje katedrale.
12:30
Umiti ali ne umiti?: Koža in lasje se ob nerednem umivanju spreminjajo. Za razliko od nas, so živali razvile lastne načine umivanja svojega telesa.
13:00
Najhitrejša hrana: Matilda je na misiji, da preseneti starše z najhitrejšim, najbolj norim obrokom, ki so ga kdaj imeli. Zahvaljujoč pomoči njenega brata dobijo dostavo, ki je ne bodo nikoli pozabili.
13:15
Tortno tekmovanje: Družina Ramsay tekmuje v peki najboljše torte. Matilda je odločena, da bo zmagala, peče sirove pogače iz peska, okrašene z barvitimi mlini na veter. Njen brat Jack pripravlja slastne piškote in nosi kostume morskih psov.. Potem prispe skrivnostna torta.
13:30
Dvigni se!: Eric izve, da kvas povzroči vzhajanje kruha. V poskusu z balonom nam pokaže, kako deluje.
13:33
Sluz in svež zadah: Doktorja nam bosta razložila, kako in zakaj dihamo. Dr. Chris si bo ogledal smrklje in sluz, skupaj pa si bosta ogledala največji organ telesa, kožo. Na urgenci nas čakata strašna poškodba očesa in pretres možganov.
14:03
Sluh: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand raziskujeta sluh in pokažeta, kako lahko vidite zvočni val.
14:18
Kenija 3. dan: Dekliška ekipa in voditeljica Camille Ucan so v Keniji in se učijo športnih veščin plemena masajev. Danes se naučijo metanja kopja in spoznajo nekaj divjih živali.
14:36
Znajo rastline šteti?: Vsaka številka Fibonnacijevega zaporedja je vsota prejšnjih dveh številk. Je zelo dober približek zlatega reza, 1,618. Ta vzorec lahko vidimo pri številnim rastlinah.
14:39
Obroč in šotor: Maddie izve, da obroči ostanejo v zraku, ko jih vrtimo, zaradi centripetalne sile. Ugotovi tudi, kako nastanejo šotori.
14:54
Pitna voda in korenje: Maddie izve, kako zagotovimo, da je voda pitna, in ugotovi, kako lahko korenje raste pod zemljo. Pri tem si pomaga s posebno kamero.
15:09
Zvok: Če verjamete ali ne, imamo vsi v omarah in kabinetih prave orkestre. Steve Spangler nam bo pokazal, kako izdelati odbita glasbila iz vsakodnevnih gospodinjskih pripomočkov, kot so kozarci, cevi in avtomobili.
15:33
Magneti: Steve Spangler bo pokazal nenavadne, praktične in zabavne načine uporabe magnetov. Lahko izdelamo plastelin, ki žre magnete? Nam magneti lahko pomagajo zaznati kamnine iz vesolja na naši strehi? Izvedeli bomo v tokratni epizodi.
16:00
Celinski surf park: Alie Ward predstavi inovativen surf park v Severnem Walesu, tehnologijo za mačke in pse, masažne stole in navpične vrtove.
16:21
Pojedina norčkov: Neumni festival je najbolj noro slavje. Howler se preobleče v princeso, Mali Lewis pa postane lokalni lord dneva!
16:24
Higiena v srednjem veku: Ker bi se Howler rad malo očedil, pokaže, kako je videti njegovo lepotičenje.
16:30
Dieta Widdowsonove: Dick in Dom razkrivata genialni um prehranske strokovnjakinje Elsie Widdowson, ki je med vojno skrbela za deljenje hrane. Velika Britanija še nikoli ni jedla bolj zdravo. Dick in Dom se na podlagi njenih zamisli podata na vojaški pohod z omejeno količino hrane.
17:00
Hula ples na tihomorskih otokih: Matt, Paige in lovci na zgodovino se podajo v Polinezijo. Odkrivajo nenavadne kulture in glasbo ter se naučijo plesati havajski hula ples. Čakajo jih kanuji iz kartona in lesa, številne reči, ki jih lahko ustvarimo iz palme, in nenavaden način uporabe nosu.
17:24
Merjenje časa: Howler zeloooo trdnoooo spi! Ko ga skuša zbuditi Raven prikaže vse tehnike merjenja časa v srednjem veku.
17:30
Odporen na potrese: Phil bo skušal izdelati dovolj močen stolp, ki ob močnem potresu ne bi razpadel. Na lesu bo lovil ravnotežje in posrkal ga bo pesek. In še: stolpi iz piškotov ter miza iz ljudi!
17:51
Slikanje z Bernoullijem: Eric spozna, kako lahko iz slamic ustvari zračni čopič. Upošteva Bernouillijevo enačbo in ustvari svojo umetnino.
17:54
3, 2, 1 in ... Polet!: Eric zmeša pecilni prašek in vodo, da povzroči reakcijo, ki požene njegovo raketo v zrak.
18:00
Stkimo mrežo kot pravi pajek: Doc K se sooči s svojim strahom pred pajki, ko z Nashem raziščeta skrivnosti pajkovih sposobnosti. Obiščeta robotka, ki so ga navdihnili pajki, in si ogledata napravo, ki tke mrežo in ustvari karbonska vlakna. Potem še sama ustvarita zapestno napravico, ki stke mrežo.
18:24
Reševanje težav: Eric nam bo predstavil inovativen pristop k reševanju težav. Uporabil bo slastno jagodno marmelado in popečenec, ustvarjalno razmišljanje in lutke. Lahko tudi sami uporabite Ericovo tehniko?
18:30
Kogelberg - vir do morja: Mladostniki se prebijajo skozi težaven teren do brzic. Podajo se skozi kraljestvo edinstvenih rastlin in živali in odkrijejo morsko ptico, ki ne zna leteti. Mogoče veste, katera je?
18:54
Beg pred oso: V mlakah na Madagaskarju so paglavci žab varni pred večino plenilcev, ki ne znajo leteti. Osa pa hoče za večerjo ravno paglavce. Ko paglavci začutijo napad, se potopijo globoko pod gladino.
19:00
Admiral Nelson in inkovska lama: Admiral Nelson dobi morsko bolezen, srednjeveška zdravnika pa se spreta glede zdravljenja pacienta. Inkovska lama je zelo priročna, punce iz druge svetovne vojne pa pojejo o moči punc.
19:30
Dimity: Trinajstletna Dimity rada zapravlja, zato začne obračati mesečni družinski prihodek, da bi si lahko kupila ličila in oblačila.
20:00
Vsakodnevno življenje s kromanjoncem: Pogosto jih vidimo, kako v živalskih kožah postopajo po jamah. Vendar so kromanjonci bili veliko naprednejši, kot si mislimo.
20:30
Ko se znanost preda lepoti: Znanost sreča lepoto: kaj stoji za lepimi lasmi, koži in popolnim parfumom?
21:00
Mačji pogovor: Liz Bonnin z ekipo znanstvenikov raziskuje skrivnostni svet mačjega jezika, zanimiv svet, ki ga imajo med spanjem, in zakaj mijavkajo ljudem, drugim mačkam pa ne.
21:48
Čarobno ogledalo: Lahko na obrazu zaznamo znake kardiovaskularnih težav? Obstaja kakšen način, da znake preberemo na nevsiljiv, a zanesljiv način? Italijanski raziskovalci so razvili dragoceno „čarobno ogledalo“, ki na obrazu prepozna dejavnike tveganja.
21:54
Roboti in starejši: Portugalski znanstveniki so razvili robote, ki lahko govorijo, slišijo in izražajo čustva. Starejšim bodo pomagali pri vsakodnevnih opravkih in jim izboljšali življenje, ampak ali to res gre? Lahko roboti nadomestijo ljudi?
22:00
Doma: Raziskali bomo materiale, povpraševanje in inovacije, ki so nam pomagale ustvariti idealen dom in izpolnjujejo naše potrošniške sanje. Spoznali bomo vse od opeke, iz katere so zgrajene hiše, do čudežno raztegljivih oblačil.
23:00
Mraz: Steven Johnson preuči ljudi in inovacije v zgodovini človeštva na področju zamrzovanja in umetnega hlajenja zraka - od ladij, polnih ledu, do prvih klimatiziranih kinematografov.
23:54
Plug-in Savings: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
00:00
Lev v naročju: S pomočjo GPS-sledilnikov in kamer Liz Bonnin z ekipo znanstvenikov raziskuje divjo stran mačjih ljubljenčkov. Dokazali bodo, da imajo tudi sodobne mačke še vedno močan lovski nagon.
00:51
Smejalni plin, še en sovražnik okolja: N2O mnogo huje vpliva na globalno segrevanje kot CO2. Kaj vemo o tem precej nepoznanem plinu in kako ga lahko ustavimo? Raziskovalci pri projektu NORA so zato razvili neverjetnega robota.
00:54
Pametna moda: Da bi odstranili ovire, ki jih imajo trenutni nadzorni sistemi, raziskovalci pri projektu SimpleSkin razvijajo nove nosljive tehnologije za nadzorovanje. Tako bomo lahko učinkoviteje merili utrip, hitrost dihanja in električne tokove srca.
01:00
Čudoviti svet krvi: Dr. Michael Mosley predstavlja znanstvena dognanja o ključnih nalogah krvi v naših telesih. Sam preizkusi, kako nas kri varuje pred okužbami, in zdravi, ko smo ranjeni.
01:51
Zaposleni geniji in pozorni roboti: Ose, osli in jastrebi niso samo živali, ampak tudi roboti za reševanje ljudi iz nevarnih predelov, kot so denimo Alpe. Tokrat se bomo podali v dolino Aoste v Italiji, kjer poteka testiranje prototipov.
01:54
Nadzorovanje onesnaženosti morja: Kako lahko opazujemo raven kemičnega onesnaženja naših morskih ekosistemov, in to na učinkovit, hiter in cenovno ugoden način? Da bi našli odgovor na to vprašanje, znanstveniki pri projektu Bravo testirajo prve prototipe raziskovalnih plovil brez človeške posadke.
02:00
Kako lahko naša telesa prilagodimo zimskim razmeram?: Z zimo pridejo prehlad, gripa in vneto grlo. Vendar se jim lahko izognemo. Z znanostjo do zdravja v zimskem času.
02:24
Tehnike za trening možganov: Izvedeli bomo, kaj so tehnike za trening možganov in kakšne teorije veljajo na tem področju. Spoznali bomo tudi, kako veliki prostori vplivajo na učenje.
02:30
Konec s slabimi navadami!: Grizenje nohtov in telesni vonj negativno vplivata na nas. Obstajajo načini, kako to preprečiti.
02:57
Učenje novih veščin: Izvedeli bomo, kako se zlahka naučimo novih veščin, kaj pomeni distribucijska praksa in kako nam lahko barve pomagajo pri učenju.
03:00
Biti otrok: Vpogled v spoznanja dojenčkov in živalskih mladičkov pred in po rojstvu.
03:27
Shranjevanje spomina: Ogledali si bomo, kako se podatki shranjujejo v možganih. Izvedeli bomo, kako si lahko kaj lažje zapomnimo s pomočjo vizualizacije in zakaj je bolj verjetno, da si zapomnimo neprijetne dogodke.
03:30
Varnostni preizkusi vsakodnevnih predmetov: Varnostno preizkušanje naše hrane, avtomobilov, igračk in pohištva.
03:54
Limbični sistem in čustva: Spoznali bomo povezavo med limbičnim sistemom in čustvi ter teorijo Charlesa Darwina o čustvih. Izvedeli bomo tudi, katero sadje spodbuja rast novih možganskih celic.
04:00
Moč glasbe: Glasba vpliva na nas čustveno in tudi fizično. Živali se sporazumevajo z glasbo. S tehnologijo je glasba stopila v digitalni svet.
04:27
Moč barve: Izvedeli bomo, kako barve vplivajo na naše razpoloženje in zakaj za nekatere barve pravimo, da so bolj moderne kot druge.
04:30
Moč uma: Psi razmišljajo drugače od nas. Zaradi nove tehnologije lahko z mislimi fizično vplivamo na svoje telo in nadzorujemo predmete.
04:57
Moč glasbe: Izvedeli bomo, kako lahko glasba vpliva na naše razpoloženje, kako jo uporabljajo pri terapiji in kako nedavni dogodki vplivajo na izbiro glasbe.
05:00
Neverjetna znanost mikro svetov: Znanost je s pomočjo mikrotehnologije prišla do številnih odkritij. Razvijemo lahko drobne živali.
05:24
Moč vonja: Izvedeli bomo, koliko vonjev lahko človek zazna in kako lahko vonj vpliva na našo storilnost. Spoznali pa bomo tudi, katera čustva v nas spodbudi vonj po limoni, rožmarinu in cimetu.
05:30
Skrivnosti noči: Spanec je obvezen. Tehnologija je izboljšala kakovost našega spanja. Nekatere živali pričnejo dan s spancem.
05:57
Fobija pod drobnogledom: Spoznali bomo nekaj pogostih fobij in izvedeli, kaj jih povzroča. Izvedeli bomo, katerih živali se najpogosteje bojimo in kako fobije vplivajo na naša čustva.
06:00
Letenje: Elikanah iz Kenije se jezi na divje lovce, ki nezakonito lovijo slone zaradi oklov. Sprašuje se, zakaj sloni ne morejo vzleteti kot letalo, da bi se izognili nevarnosti. Izvedel bo, kaj je za letenje sploh potrebno.
06:12
Sol: Masajka Joy živi blizu slanega jezera v Keniji. Izvedela bo, da je sol res kul, ter iz nje izdelala verižico in slasten kokosov sladoled.
06:30
Balonasta pljuča: Kako vdihnete in izdihnete? V tej oddaji bomo zgradili dihalni sistem. Sliši se zapleteno, vendar ni!
06:36
Divji živalski starši: V divjini obstajajo različni načini starševstva. Sesalci in ptice imajo malo mladičev in zanje pazljivo skrbijo. Žuželke, ribe in plazilci imajo običajno veliko mladičev. Nova generacija preživi samo zato, ker jih je tako veliko.
06:39
Papirnato letalo: Poletite s tem čudovitim izdelkom, ki je enostavno zabaven.
06:45
Zločin in kazen: Siesta sanja, da je spoznala Raskolnikova. Besen je in skupaj ubijeta grozno žensko. Potem se Raskolnikov zaljubi v Sonjo in začne ga mučiti krivda. Prizna umor in gre za zapahe, Sonja pa čaka na njegovo izpustitev.
06:57
Veleumni plemič don Kihot iz Manče: Alonso je starec, ki verjame v to, da je hrabri vitez don Kihot. S Siesto se odpravi na dogodivščino, da bi rešil prikupno Dulcinejo. Njegova nečakinja za njima pošlje gospoda, da bi ju prepričal, naj se vrneta domov.
07:15
Wapitijeva zabava z rogovi – Jeleni izgubijo rogove: Darwin in Newts se čudita, ko nihče ne pride na Wapitijevo zabavo ob dnevu rogov. Tako sledita odtisom, da bi videla, kam so vsi šli.
07:30
Polž in traktor: Maddie izve, kako se s posebno nogo premika polž, in obišče tovarno traktorjev.
07:45
Čiščenje oken in senca: Maddie izve, kako deluje oder za čiščenje oken, ki ga pobližje spozna s posebno kamero. Potem ugotovi še, kako nastanejo sence.
08:00
Friction: Nolik je žalosten, da se s Tomom Thomasom ne more sankat in zato po mizi polije olje, da postane super spolzko. Na žalost pa se celotna njegova družina Mojstrov Vseznalčkov ujame na to olje.
08:06
The Doorbell: Plamen, Verda, Digit in Toola načrtujejo, da bodo Simko obiskali kot pravi gostje, ki najprej pozvonijo na vrata, preden vstopijo. Njihov načrt propade, ko ugotovijo, da je hišni zvonec pokvarjen.
08:15
Iznenada: Ko se med v čebelnjaku na skupnem vrtu obarva v svetlo indigo barvo, je Addison pripravljena, da ugotovi, kaj povzroča to modrino.
08:30
Galaksije: Kit in g. Baterija stavita glede poti do druge galaksije.
08:36
Kozmos: Kit in g. Baterija se vračata domov.
08:39
Lahko vse živali preživijo v vesolju?: Počasnik je vodna mikrožival, dolga okoli 1 mm. Leta 2007 so jih nekaj poslali v vesolje na zunanji strani rakete. Deset dni so bile izpostavljene Sončevemu sevanju in brezzračnemu vakuumu. Izjemno je, da so mnogi od teh vesoljskih popotnikov preživeli.
08:45
Človekov najboljši prijatelj: Mily je pozabila na posebni dan in Pop je užaljen. Ko izgine, Mily dojame, kako neverjeten je njen pes.
08:51
Odraščanje: Mily poskuša ugotoviti, kaj pomeni odraščanje.
09:00
Kazoo: S tem znanstvenim instrumentom lahko predvajamo živahno glasbo in občutimo zvočne valove.
09:06
Umetniška vrtavka: Zavrti to ustvarjalno pripravico in ustvarjaj z njo.
09:15
Zgodba o duhu: Smorph ne mora zaspati zaradi duha. Smorph poskuša odkriti, kaj hoče duh od njega.
09:18
Zgodba o zakladu: Smorph si izmisli zgodbo, kako pogumen potapljač uporabi svetlobni ščit in prepodi požrešne morske pse!
09:24
Vilinska zgodba: Smorpha je v temačnem gozdu strah. Sprašuje se, ali se v gozdu skriva zmaj. Čas je za raziskovanje.
09:30
Lažna hrana in Pablo Picasso: Michelle in Nigel odkrijeta, kako lahko uporabimo stare igrače in naredimo lažno hrano. S Pablom Picassom razkrijeta različne poglede na hrano.
10:00
Meteorolog: Mikaela obišče meteorologa Rossa in odkrije skrivnosti vremenskega napovedovanja ter televizijskega prenosa. Spozna, da meteorologi za svoje meritve uporabljajo satelite, termometre in anemometre.
10:09
Čarobno število: Leta 1949 je indijski matematik D. R. Kaprekar izumil Kaprekarjev izračun. Če sledimo trem določenim korakom, je rezultat vedno 6174. Kako je to mogoče? Razlog vam razkrijemo v tokratni epizodi.
10:15
Čokoladar: Mikaela obišče čokoladarko Samantho. Spozna, da se pot čokolade prične v zelenem kakavovem zrnu. Odkrije skrivnostno rast kakavovih zrn in se nauči prepoznati zdravo zrno ter spozna zakaj ga pred izdelavo čokolade prepražimo.
10:24
Zrcalni napisi: Zrcalce, zrcalce na steni, povej: znaš prebrati Ericovo pisavo? Eric bo raziskal zrcalne napise. Takšno obratno pisavo vidimo na rešilcih, kjer je beseda AMBULANCE napisana zrcalno.
10:30
Rimski imperij in pojoči Borgijci: Julij Cezar ima novo frizuro, Rimljani dobijo imperij, papež pa ni ravno priljubljen. Borgijci pojejo, Grki pa postanejo gobčni.
11:00
Piščanec mumija in egipčanska zobna pasta: Matt, Paige in lovci na zgodovino odkrivajo starodavni Egipt. Zgradijo piramido iz sladkorja, izdelajo papirus in črnilo ter se podpišejo s hieroglifi. Spoznajo, kako so Egipčani izdelovali zobno pasto, skrbeli za rastline in piščanca spremenili v mumijo.
11:30
Z Maddie v živalskem vrtu: Kako si zagotovimo udobje?: Maddie se nauči, kako lahko poskrbimo, da smo čisti in da nam je udobno. Pokaže nam tudi, kako pingvini uravnavajo svojo telesno temperaturo.
11:48
Filmsko prizorišče na Luni: Naredi filmsko prizorišče na Luni, kjer se lahko igraš.
11:54
Filmsko prizorišče: Naredi mini filmsko prizorišče, kjer se lahko igraš.
12:00
Igračka za konje: Voditeljica Alie Ward nam bo predstavila žogo za konje in umetnike, ki ustvarjajo pisave. Spoznala bo par, ki je izumil slušalke, s katerimi lažje zaspimo.
12:21
Filmsko prizorišče: Naredi mini filmsko prizorišče, kjer se lahko igraš.
12:24
Akvarist: Mikaela obišče akvaristko Kat, ki skrbi za številne ribe, morske pse in prijazno hobotnico Amelio. Obišče tudi laboratorij, kjer laboranti skrbijo za ustrezno kakovost vode.
12:36
Inženir robotike: Mikaela spozna inženirko robotike Allison, ki ji razkrije prihodnost robotov. V delavnici spozna kaj vse potrebujemo za izdelavo robota. Skupaj ustvarita robota, ki Mikaeli pomaga pri snemanju.
13:00
Velik očetovski izziv: Matildin oče postavi sinu Jacku izziv, da preplava izliv Cornish Camel v 40 minutah. Sledijo mu v rešilnem čolnu, da se prepričajo, da je na varnem. Matilda mu pripravi posebno kosilo.
13:15
Tekma s trki: Matilda ima prvo lekcijo vožnje - v dirkalnem avtomobilu! Potem dirka s sestrami in bratom po blatni progi. Nato pripravi pogostitev, za katero jo je navdihnilo dirkališče.
13:30
Zvezde iz kozarca: Eric izve, da so ozvezdja pogosto v obliki živali, stvari in ljudi. Ustvari svetilko, s katero lahko projiciramo ozvezdje Veliki medved.
13:33
Super koža in triki s telesom: Doktorja nam bosta pokazala, kako enkratno koža varuje telo, in izvedla kul trik s telesom. Na urgenci imamo enega pacienta s čudno zlomljeno roko in pacientko z grdo opečenim stopalom.
14:03
Kosti: Dr. Chris in dr. Xand raziskujeta kosti in pokažeta nekaj poskusov, s katerimi postanejo upogljive.
14:18
Kenija 4. dan: Dekliška ekipa in voditeljica Camille Ucan so v Keniji in se uči športnih veščin masajev. Danes se učijo metanja runguja in se odpeljejo na ogled živine.
14:36
Kaj se sliši v vesolju?: Zvočni valovi lahko potujejo le preko medija. Ker je vesolje velika praznina, v njem ne more biti zvočnih valov. Obstajajo pa druge vrste valov, ki lahko potujejo skozi vakuum.
14:39
Teleskop in labirint: Maddie obišče observatorij, kjer izve, kako deluje teleskop. Potem ugotovi tudi, kako naredijo labirinte.
14:54
Zvonček za kolo in črte: Maddie izve, da različni zvončki za kolo različno zvonijo. Potem pa spremlja še izdelavo črt na cestah.
15:09
Znanstvena čarovnija: Tudi vi ste lahko čarovniki! Seveda, če se malo spoznate na znanost … Tokrat bo Steve Spangler razkril znanstvene skrivnosti slavnih čarovniških trikov, tudi kako hoditi po steklovini, ne da bi si poškodovali stopala.
15:33
Jajca: Steve Spangler bo razkril izjemne znanstvene trike, ki jih lahko izvajamo z običajnimi jajci. Pokazal nam bo, kako lahko jajce zložimo in pospravimo v žep, in nas naučil, kako hoditi po njih, ne da bi se razbila in razlila.
16:00
Izumitelj mobitela: Alie Ward predstavi napihljivo ribo, ki plava skozi zrak, izumitelja mobitela, pametne posode in drone, ki čistijo minska polja.
16:21
Miti in legende: Srednjeveškim ljudem ne manjka domišljije: verjamejo v demone, zmaje in vile in v vsak dan pričarajo domišljijo!
16:24
Napadanje gradov: Za Sira Howlerja je velik podvig zavzetje utrdbe Lorda Roacha! Zdaj pride prav iznajdljivost mogočnega vodje!
16:30
Da Vincijev tank: Dick in Dom razkrivata genialni um umetnika in izumitelja Leonarda Da Vincija. Na podlagi njegovih zamisli uresničita svojo idejo in poustvarita enega njegovih genialnih izumov, ki vključuje tank, srednjeveško vojsko in gnil paradižnik.
17:00
Bojevniki z modrimi obrazi: Matt, Paige in lovci na zgodovino spoznajo, da so Kelti radi nosili visoke frizure, elegantna oblačila in modro barvo za obraz. Kot dobri bojevniki so bili mojstri kovaštva – vrtali so brez vrtalnih strojev – obenem pa so si izmislili noč čarovnic.
17:24
Norija z začimbami: Lord Roach je nor na začimbe! Mali Lewis mora odpotovati na drugi konec Zemlje, da bi potešil želje brbončic svojega gospodarja.
17:30
Najglasnejši zvok: Phil izkoristi moč zvoka in skuša proizvesti najglasnejši zvok. Kako zmes iz koruznega škroba spravimo do plesa in razbijemo kozarec? Kako s peskom izdelamo vzorce? Vse to s pomočjo zvoka!
17:51
Doba zračne črpalke: Eric iz plastenke in kartona ustvari raketo. Potem z zračno črpalko povzroči, da raketa poleti.
17:54
Poišči krivca: Eric izve, da ima vsak edinstven prstni odtis in nam pokaže, kako lahko izvedemo eksperiment s prstnimi odtisi.
18:00
Noro močne mišice: Doc K in Nash si želita supermoči in si ogledata umetne mišice ter mogočne eksoskelete. Po obisku močnih živali v živalskem vrtu se spomnita, kako lahko dvigneta avto.
18:24
Matematične težave: Kaj? Izvedeli bomo, zakaj je pomembno, da previdno preberemo matematične težave, če jih hočemo dejansko razumeti. Kako je lahko rešitev previdna, če ne odgovorite na pravo vprašanje?
18:30
Robberg - učenje preživetja: Štiri mlada dekleta se poučujejo o preživetju rastlin in živali ter o življenju prednikov na neobljudeni obali. Dekleta odkrijejo udobno kočo in odkrijejo od kod je prišlo ime polotoka.
18:54
Ribe v blatu: Glavoči živijo na kopnem v blatu. Ob oseki pridejo na površje in iščejo male rastline in živali, s katerimi se prehranjujejo. Vodo lahko zadržujejo v škrgah, ker pa skrbijo, da imajo kožo vedno vlažno, lahko dihajo skozi njo kot dvoživke.
19:00
Rimske manire za mizo in pojoči kralj Jurij: Inkovski otrok ima grozen rojstni dan, Rimljani pa nas naučijo manir za mizo. Kmet spozna nenavadnega prodajalca, Jurij IV. pa postane kralj.
19:30
Harry: Šestnajstletni Harry živi na kmetiji, ampak sanja o potovanju v Ameriko in fotografski karieri, zato začne obračati mesečni družinski prihodek.
20:00
Zdravstveni učinki alternativnega zdravljenja: Čeprav tehnologija spreminja zdravstveni svet, ima alternativno zdravljenje pozitivne učinke.
20:30
Trajnostni nasveti za hrano: Že v srednjeveških časih so ohranjali svežino hrane. S svežo hrano zmanjšamo količino odpadkov, vendar lahko zaužijemo hrano s pretečenim rokom uporabe? So poceni živila vedno slaba?
21:00
Radost priložnosti: Profesor David Spiegelhalter nam na zabaven in premeten način ter zanimivimi prikazi poskuša razložiti, kaj je priložnost in kako deluje v vsakdanjem življenju. Zaključi, da čeprav želimo negotovost omiliti, je ključen del našega življenja.
22:00
Življenje z zajedalci: Zajedalci so med najbolj nenavadnimi bitji v naši naravi. Najdemo jih na skoraj vsaki živali na svetu. MIchael MOsley se okuži z različnimi paraziti in razišče njihov učinek na človeško telo.
22:51
Prerojena akvakultura: Raziskovalci hočejo povečati konkurenčnost evropske akvakulture, zato skupaj gojijo različne vrste. Tako lahko nevretenčarji in rastline reciklirajo hranilne snovi, ki jih izgubi druga kultura ali vrsta.
22:54
Ohranjevanje nesnovne kulturne dediščine: Pri kulturni dediščini ne gre samo za arhitekturo in predmete. Zaobjema namreč tudi občutljive načine izražanja, kot so glasba, ples, petje, gledališče in rokodelstvo. Kako pa jih lahko ohranimo verodostojno, interaktivno in poceni?
23:00
Skrivno življenje reči: Materiali sodobnega sveta: Zoe Laughlin razloži znanost, na kateri temeljijo novi materiali, ki bodo spremenili ključne vidike našega življenja na področju zdravstva, gradnje, mode, prometa in komunikacije.
00:00
Radost logike: Profesor Dave Cliff predstavi logiko filozofije, matematike, znanosti in tehnologije. Na primerih od Aristotla do Alice v Čudežni deželi, od znanstvene fantastike do super računalnikov nam pove neverjetno zgodbo o iskanju gotovosti in temeljih logike.
01:00
Sokrat: Sokrat je izumil metodično spraševanje in raziskoval etiko ter nam tako predstavil osnove za razumevanje sveta. Čeprav so ga njegovi privrženci omenjali v svojih delih, pa ostaja skrivnostna osebnost, ker ni sam ničesar zapisal.
02:00
Reševanje zločinov z najnovejšo tehnologijo: Čeprav tehnologija pomaga pri reševanju zločinov, ima lahko pravilno usposabljanje policajev in živali enake učinke.
02:27
Sledi svojim občutkom: Ste kdaj imeli občutek glede nečesa? Povedali vam bomo, kako vam lahko pride prav pri odločitvah, in vam predstavili nekaj teorij o instinktu.
02:30
Skrivnosti kože: Naša koža je izjemen organ, ki nas vsak dan varuje. Včasih pa so njene reakcije prav posebne.
02:54
Pozitivna in negativna motivacija: Kako pozitivna in negativna motivacija vplivata na obnašanje človeka? Poglejte si, kako delujejo nagrade in kazni.
03:00
Električni človek in neverjetne živali: Ukrotimo lahko tudi najbolj divje živali. Električni človek nam pokaže kako je ukrotil električno energijo. Vse pa spremlja tudi znanost.
03:27
Optične iluzije: Spoznali bomo svet optičnih iluzij, Ebbinghausovo iluzijo in iluzijo enakih barv.
03:30
3D tehnološka doba: S pomočjo 3D tehnologije bomo kmalu prilagajali svoja oblačila, tiskali prave organe in ustvarjali navidezne klone.
03:57
Tema in svetloba: Naši možgani dražljaje svetlobe in teme obdelajo ločeno. Izvedeli bomo, da se lahko naše oči tako poigrajo z nami.
04:00
Terapija z živalmi: Živali blagodejno vplivajo na naše počutje in nas varujejo. Morda pa tudi predstavljajo vir obnovljive energije.
04:27
Optične iluzije in umetnost: Ogledali si bomo optične iluzije v umetnosti. Na teh slikah je očitno več kot ena slika! Jih vidite?
04:30
Vse, kar ste želeli vedeti o Vikingih: Vikingi so iz Skandinavije prinesli najsodobnejšo tehnologijo tistega časa. Napredno tehnologijo so uporabljali na kopnem in na morju.
04:57
Premikajoče podobe: Je to premikajoča podoba ali animacija, ki si jo ustvarimo v mislih? Raziskali bomo svet iluzij s premikajočimi podobami.
05:00
Poj, poziraj in pleši s profesionalci: Odkrij, kaj je potrebno, da postaneš pevec, model ali plesalec. Profesionalci pokažejo, da sta za uspeh potrebna garanje in vaja in zaupajo svoje nasvete za uspeh.
05:24
Iluzije s kamuflažo: Raziskali bomo nori svet kognitivnih iluzij. Videli bomo, kako deluje kamuflaža, in spoznali Gestalt teorijo.
05:30
Detektivi skozi čas: Specialisti pokažejo, kako zaščitite računalnik in telefon, da vanju ne morejo vdreti, policist forenzik reši zločin, areheologi pa s pomočjo najnovejše tehnologije odkrivajo preteklost.
05:54
Konstanta velikosti: Izvedeli bomo, kaj je konstanta velikosti, kateri deli možganov delujejo, ko iščemo razlike, in če lahko tudi živali pretentamo z iluzijami.
06:00
Valovi: Chayenne rada surfa, a se zaveda nevarnosti valov. Tokrat bo izvedela, kaj so valovi. Lahko z novim znanjem ustvari najlepši val na svetu?
06:12
Plastika: Mona je zaskrbljena zaradi količine plastičnih odpadkov v Amsterdamu. Tokrat bo stopila plastiko in jo preoblikovala v prelepo vazo. Bo z njeno pomočjo Amsterdam kaj čistejši in lepši?
06:30
Kazoo: S tem znanstvenim instrumentom lahko predvajamo živahno glasbo in občutimo zvočne valove.
06:36
Umetniška vrtavka: Zavrti to ustvarjalno pripravico in ustvarjaj z njo.
06:42
Pijavkini večerni špageti: Velikanska pijavka z Bornea lahko doseže tudi pol metra. Prehranjuje se z deževniki, najde pa jih po vonju njihove sluzaste sledi. Ker nima zob, deževnike posrka kot špagete.
06:45
Tragedija o Hamletu, danskem princu, Williama Shakespearja: Siesta sanja, da se bo princu Hamletu pomagala maščevati za smrt očeta, kralja Hamleta. Hamlet bo ubil svojega strica Klavdija, ki je zdaj na prestolu. Ko Klavdij izve za načrt, pa Siesti in Hamletu podatkne past.
06:57
Tragedija Romea in Julije Williama Shakespearja: Siesta sanja o zgodbi o Romeu in Juliji. Juliji pomaga, da izpade mrtva, da bi lahko srečala svojega pregnanega ljubimca. Romeo pa misli, da je Julija res mrtva, in stori samomor. Ko se Julija zbudi, se zanj odloči tudi sama.
07:15
Kdo je luno? Zakaj je luna včasih drugačna: Darwin in Newts se zabavata, saj izdelujeta kraterje. Razrešila bosta tudi skrivnost izginjajoče lune.
07:30
Kalejdoskop in kuverta: Maddie izve, kako deluje kalejdoskop in kako s posebno napravo iz ogromnih količin papirja izdelajo kuverte.
07:42
Vrtljiva vrata in neonski napis: Maddie obišče delavnico, kjer izdelujejo neonske napise, in ugotovi, kako delujejo vrtljiva vrata, ki omogočajo velik pretok ljudi iz stavbe in vanjo.
08:00
The Pack-o-mat: Digit se počuti nepripravljenega za izpit. Nolik mu poskuša pomagati tako, da Dedek Vseznalec razkrije, kakšna bo tema izpita.
08:06
The Crowbar: Papus se želi preseliti, ker se v stanovanju nič več ne pokvari. Nolik in Simka menita, da je edina rešitev, da polomijo stvari in da jih lahko Papus spet popravlja.
08:15
Kradljivec piškotov: Ko se zdi, da polovica piškotov, ki sta jih Tess in Addison spekla za dobrodelno prireditev, izgine, so dekleta zmedena. Bi lahko kdo pojedel celotno mizo piškotov? Po drobtinah sledijo krivcu, ki hrusta piškote.
08:30
Pot v vesolje: Kit se odloči, da postane zvezdni popotnik. Pritrdi se na raketo in preživi divjo pot do Zemljine orbite.
08:36
Zemljina orbita: Kit se bori proti gravitaciji Zemlje s pomočjo Mednarodne vesoljske postaje.
08:39
Zakaj so rastline tako zelene?: Klorofil v rastlinah sprejema sončno energijo. Vpija barve, kot sta rdeča in modra, odbija pa zelene valovne dolžine nazaj proti nam. Zaradi tega postopka mi rastline vidimo zeleno.
08:45
Bratci in sestrice: Mily je naveličana tega, da je srednji otrok, zato se odloči zapustiti dom.
08:51
Skupno življenje: Maceo in Leo se prepirata. Mily ne more končati prepira in se sprašuje, kako lahko živimo skupaj, če se ne strinjamo?
09:00
Maddie, rastline in ti – Rastline po svetu: Pridružite se Maddie na popotovanju. Izvedela bo, kakšne rastline rastejo po svetu in kako uspevajo v različnih podnebjih.
09:18
Računalniški program: Če za kakšen opravek želimo, da ga robot opravi večkrat, ta navodila shranimo v obliki računalniškega programa. Tokrat boste izvedeli več o tem, kako te programe uporabljamo in napišemo.
09:21
Računalniški spomin: Spoznali boste dve vrsti spomina, ki ju računalniki uporabljajo pri delovanju; kratkotočni spomin za takojšnjo uporabo in dolgoročni spomin za shranjevanje informacij.
09:30
Prevara jezika in nosu: Z jezikom doživimo razne vrste hrane. Celice za okušanje v ustih in grlu tvorijo naše brbončice. Jezik in nos sta pomembna organa in nam omogočata užitek. Ne vplivata pa samo na naše biološke potrebe, ampak celo na naše spomine in čustva.
09:54
Past jama: Jam Amorphophallus paeoniifolius s svojim vonjem privlači hrošče. Potem jih ujame in prekrije s pelodom, preden jih pošlje naprej, da oplodijo druge jame.
10:00
Papirnati koluti: Phil hoče kljubovati težnosti in ima težave s papirnatimi koluti. In še: padec jajca z bučo, lebdeči baloni s helijem in še več zabave s kljubovanjem težnosti!
10:24
Skrivnostno življenje zob: Doktorja nam bosta razkrila, kaj se skriva v bakterijah na zobnih oblogah. Dr. Chris se bo vozil z avtom na daljinsko upravljanje, ki ga poganja urin, dr. Xand pa si bo šel odstranit bradavico. Na urgenci ima nekdo v nosu zataknjen vijak.
10:54
Superčuti in superkamere: Nash praznuje rojstni dan z obiskom organizacije za obrambno znanost in raziskovalne ustanove, Doc K pa gre zraven. Tam vidita superkamero in ultrazvočne čipe, ki zaznavajo predmete s pomočjo zvočnih valov. Potem se vrneta v delavnico in ustvarita infrardečo kamero.
11:18
Ne jezite Diogena in Viljema Osvajalca: Viljem Osvajalec ima nenavadno bojno taktiko, Diogen se ljudi znebi na smrdljiv način, Črnobradec pa je zloben. Kralja Edvarda nič ne skrbi, ko dobi domačo nalogo iz latinščine.
11:48
Veličastne mojstrovine in odlični izumi: Matt, Paige in lovci na zgodovino odpotujejo v svet renesanse, v čas največjih umetnin in neverjetnih izumov, kot so straniščne školjke, očala, teleskopi in ure. Preizkusijo renesančne slikarske tehnike in zrcalno pisavo.
12:18
Limonina pita z beljakovo kapico: Na jedilniku je sladka in kiselkasta limonina pita, ki jo krasi rahla in penasta beljakova kapica, ki spominja na oblake. Link predstavi trike, da se beljaki napihnejo, in jih znanstveno obrazloži.
12:33
Iskanje legendarne kače: Znaki iz preteklosti: Pet mladih raziskovalcev nadaljuje svojo pot skozi Ais/Richtersveld Transfrontier Park v Južnoafriški republiki, kjer hočejo najti legendarno kačo, duha, ki se lahko preobrazi v karkoli. V Namibiji odkrijejo starodavno umetnost.
13:00
Nick: Dvanajstletni Nick je športni navdušenec. Zna varčevati, ampak želi nove nogometne čevlje.
13:30
Sonce: 12-letna Amanda živi na Švedskem. Zanima jo, zakaj so poletja tako svetla in zime tako temne. Zato izdela sončno uro in letečo klobaso ter spremeni smer, v katero raste krompir.
13:45
Posnemovalec gibanja: Mikaela obišče podjetje za video igre, kjer spozna posnemovalko gibanja Michelle. Tam ustvari snemalno knjigo o plesočim robotu po imenu Judge. Nato s tehnologijo za posnemanje gibanja posnameta Mikaeline plesne gibe.
14:00
Sladoledar: Mikaela obišče ogromno tovarno sladoleda, kjer spozna prehranskega tehnika Keitha. Tam odkrije skrivnost izdelave sladoleda in s Keithovo pomočjo ustvari svoj edinstven, lepljiv okus.
14:15
Dirkalnik iz tulca: Dirkalnik iz tulca deluje s pomočjo shranjene energije. Pa ga lahko Phil izdela iz orjaškega tulca za navijanje kabla? In še: orjaške domine, verižna reakcija s palčkami, mišelovke in žogice za namizni tenis. Ta epizoda bo kar pokala od zabave!
14:39
Triki za najboljše prijatelje: Vsi se bomo zabavali. Oriel razbije ogromno pinato, Jenna predlaga potegavščino s hrano, Yas pa s prijatelji razpoči lubenico..
14:57
So čebele barvno slepe?: Čeprav imajo pet oči, čebele ne vidijo rdeče barve. Lahko pa vidijo ultravijolično, ki je za nas nevidna. Rože, ki so za nas na videz običajne, so lahko za čebele spektakularne, ker jih oznake, ki jih mi ne vidimo, vodijo do slastnega nektarja.
15:00
Nagrade za pogum: V tej posebni epizodi dr. Chris in dr. Xand razkrijeta dobitnike nagrad. Zdravnika dobitnike presenetita na domu in v bolnišnici ter jih nagradita za izjemen pogum pri soočanju z boleznimi in poškodbami.
15:30
Življenjski triki: V tej posebni epizodi boste slišali veliko nasvetov in trikov za spopadanje z vsakodnevnimi težavami, med drugim na področju ljubezni, spanja, tehnologije in samopodobe. Pri tem jima bodo pomagali YouTuberji Mimi Missfit, Luke Cutforth in DJ Yasmin Evans.
16:00
Valovi in sladoled: Maddie izve, kako zaradi vetra nastanejo valovi. Potem obišče kmetijo, kjer izve, kako pripravijo sladoled.
16:15
Knjižnica in knjiga: Maddie izve, kako poteka delo v knjižnici, in obišče tovarno knjig. S posebno kamero nam pokaže, kako knjižničarka najde knjigo, ki jo želimo.
16:30
Škodljive toplice in tudorsko črkovanje: Stuari poznajo škodljiva zdravila, tudorski test iz črkovanja je enostavno narediti, kralja Johna pa skrbi, ker ga na spletu ne marajo. Starim Egipčanom močni zobje veliko pomenijo.
17:00
Možje v pajkicah in revolveraši: Matt, Paige in lovci na zgodovino preganjajo nepridiprave iz starodavnih časov: od mož v pajkicah do revolverašev iz divjega zahoda. Včasih so velikokrat ujeli napačno osebo, danes pa nam sodobna tehnologija omogoča, da krivca z lahkoto prepoznamo.
17:24
Dvorni norčki: Lord Roach je nekam poklapan! Zato se Mali Lewis obleče v dvornega norčka, da bi privabil nasmeh svojega gospodarja.
17:30
Brazilija 1. dan: Ekipa fantov in voditelj Karim Zeroual so v Braziliji, kjer se seznanijo z borilno veščino capoeira in doživijo lokalno življenje.
17:48
Tehnolog zračnega prometa: Mikaela na letališču spozna Alysso, tehnologinjo za zračni promet. Alyssa skrbi za nemoteno delovanje in popravilo opreme kontrolorjev zračnega prometa, kot so radarji in komunikacijske naprave.
18:03
Ramsayjeve igre: Matilda se z družino pripravlja na igre Ramsayjevih, kjer dekleta igrajo proti fantom. Pripravlja krofe, super pekoč čili piščanec in sladko koruzo ter za zmagovalce peče užitne piškote z zlatimi medaljami.
18:21
Govedina za žar: Matilda sodeluje v znamenitem tekmovanju žara na Long Beachu. Naredi sočen svinjski sendvič s pečenim fižolom ob strani, skupaj s skrivno omako iz nekaterih svojih najljubših britanskih sestavin - rjave omake, angleškega gorčičnega prahu in čaja.
18:39
Noetova barka: Pet mladih raziskovalcev se odpravi v nacionalni park Mokala, kjer vzgajajo redke živali. Odkrijejo starodavne umetnine in sledijo sledem divjih živali.
19:06
Kaj živi v tej jami?: Kolonije netopirjev v jamah s sabo prinesejo še cel kup drugih bitij. Ščurki in stonoge obožujejo gvano. Kače in žabe z veseljem za večerjo snedejo netopirja.
19:09
Most iz kock sladkorja: Zgradili bomo obočni most! Uporabili bomo sladkor, čez most pa bomo lahko celo hodili – bistvo je v načinu gradnje. In še: orjaška hiša iz kart, steklo, ki preživi udarce s kladivom, in jajca, ki nosijo Philovo težo.
19:33
Najboljši poskusi: Vodja oddaje Steve Spangler razkrije skrivnosti glede svojih največjih znanstvenih trikov. Pokaže izdelavo punčke, ki ti bere misli, in balona, ki v ognju ne poči.
20:00
Iz oči v oči: Doktorja bosta spoznala posebne očesne celice in bolnišničnega zabavljača. Dr. Chris bo obiskal laboratorij, kjer iz matičnih celic izdelajo kri. Eno pacientko bodo pripeljali s helikopterjem, ker se je porezala čez prsi, en pacient pa se je z glavo udaril v vratnico.
20:30
Vojaki imunosti: Dr. Chris in dr. Xand nam razkrijeta neverjetne borce proti bacilom v našem imunskem sistemu. Izvedela bosta tudi, kako očistimo inkubator za dojenčke. Dr. Xand bo spoznal avtista Alexa ter Holly in Haydna. Na urgenci imamo pacientko, ki se je porezala po nosu.
21:00
Znanost varnosti: Danni bo ugotavljala, kaj se človeštvo lahko nauči od drugih vrst. Raziskala bo, kako nam ribe pomagajo, da lahko izdelamo boljši oklep, in kako eno najbolj smrtonosnih bitij na svetu letalom omogoča, da lahko letijo, ko je temperatura pod lediščem.
21:21
New Green Materials: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
21:24
Roboti za iskanje in reševanje: Raziskovalci z inštituta v Genovi so razvili 1,8 m visokega robota, da bi obvarovali reševalce. Bo robot lahko našel in rešil ljudi, če ga pošljejo v gorečo stavbo?
21:30
Znanost preživetja: Za preživetje potrebujemo ogenj, zavetje in čisto vodo. Preverite nasvete o preživetju v divjini in v mestu med apokalipso.
21:54
3D v zraku: Raziskovalci pri projektu DIGIART so razvili drone brez posadke za zbiranje visokokakovostnih 3D-podatkov o večjih kulturnih spomenikih. Lahko pomagajo ohraniti evropsko kulturno dediščino?
22:00
Should I Risk It?: Mathematician and self-confessed “risk avoider” Lily Serna finds out how maths can help when we are deciding to take risks in life. She discovers that far from taking too many chances, many of us are playing it too safe.
23:00
Pozitivni ostanki: Jennifer loči dejstva od izmišljotin. Tokrat bo raziskovala moč kakca. Odkrila bo, da ima presenetljive prednosti in ni samo nekaj, kar zavržemo. Z njim lahko celo proizvajamo elektriko.
23:42
A Robot In Mind: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
23:45
A Machine Which Can Read Your Mind: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
23:48
A Sweet Solution: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
23:51
A Tyre Revolution: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
00:00
Inštitut Franklin II: Na Inštitutu Franklin v Filadelfiji Steve Spangler in Higginsworth hitita skozi velikansko srce in raziskujeta pot rdečih krvničk. Steve pokaže, kako lahko brez obiska zdravnika izvemo več o svojem srcu.
00:21
Revolucionarni senzorji: Klimatske spremembe bodo najbrž povzročile še več prometnih nesreč zaradi plazov in požiralnikov. Tokrat si bomo ogledali testiranje tehnologije, s katero želijo nesreče preprečiti.
00:24
Cool Baking Technology: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
00:30
Orjaški dinozavri in neverjetne pokrajine: V Franciji najdemo neverjetne geološke tvorbe in vegetacijo. Nekoč je to bil dom orjaških dinozavrov!
00:54
Roboti, ki pomagajo reševalcem: Ko se zgodi industrijska nesreča, grušč ovira reševalce, zrak pa je poln onesnaženih delcev. Se sploh da pomagati? Znanstveniki pri projektu TRADR pravijo, da se da, in sestavljajo ekipe ljudi in robotov.
01:00
Izumi, na katerih stoji svet: V odprtih zakladnicah angleškega muzeja znanosti odkrivamo znanost in zgodovino v ozadju ključnih izumov, ki so oblikovali naš moderni svet. Sedem zvezdnikov predstavi svoje najljubše predmete – od televizije do reaktivnega motorja in betona.
01:51
3D v žepu: Raziskovalci pri projektu Harvest4D s pametnimi telefoni in računalniki omogočajo 4D-rekonstrukcijo kompleksnih znamenitosti. Za ta namen razvijajo inovativne algoritme.
02:00
Zimske težave in babičina zdravila: Klicam, ki pozimi povzročajo bolezni, se lahko izognemo, če vemo, kako se širijo. Suho kožo, ki jo povzroča mrzlo vreme, lahko preprečimo z nekaj priročnimi triki. Izboljšajte imunost, zaščitite kožo in odkrijte stara zdravila, ki res delujejo.
02:24
Duhovi: Raziskali bomo svet duhov. Povedali vam bomo, kaj sploh so, vam pokazali nekaj nenavadnih slik in potem se lahko odločite, če res lahko verjamete svojim očem!
02:30
Te nadnaravne moči res obstajajo!: Nekateri imajo super vid. Hormoni med nosečnostjo lahko ženskam dajo neverjetne moči. Znanstveniki iščejo načine, kako izboljšati spomin, in spoznajo osebo, ki se ji je spomin po nesreči izjemno spremenil.
02:54
Levi možgani in desni možgani: Katera stran vaših možganov je dominantna, desna ali leva? To lahko izveste s preprostim testom. Razkrili vam bomo značilnosti, ki jih povezujemo z levo in desno polovico možganov.
03:00
Neverjetno življenje Nicolasa Vanierja: Živali in človek najdejo načine, kako preživeti ekstremen mraz. Izvedite, kaj se zgodi telesu pri ledenih temperaturah, in odkrijte najnovejše inovacije s področja oblačil, ki ohranjajo toploto.
03:27
Vpogled v selektiven vid: Izvedeli bomo, kako lahko naša prepričanja vplivajo na naš vid in kako močno naši možgani delajo, ko smo budni.
03:30
Neverjetni vpliv športa: Naj otroke res spodbujamo, da postanejo vrhunski športniki? Kako šport v resnici vpliva na naša telesa? Lahko rekordi dosežejo mejo?
03:57
Drugačna perspektiva: Izvedeli bomo, kako močno lahko sprememba pogleda vpliva na to, kako dojemamo neko podobo. Razkrili vam bomo tudi, kateri je najbolj masten organ v človeškem telesu.
04:00
Naprave za drugačen vsakdanjik: Drone vsak dan vedno več uporabljajo. Domači roboti lahko izjemno spremenijo naše življenje in mogoče si bomo s 3D-tiskalniki lahko kmalu zgradili dom.
04:24
Vizualne pasti ulične umetnosti: Ulična umetnost nas zna zavesti. Pogledali si bomo vizualne pasti ulične umetnosti. Na poslikavi boste lahko videli več obrazov!
04:30
Dejstva in fikcija v dobi interneta: Lahko človek leti kot ptica ali hodi po vodi? Je vse, kar slišimo o pametnih telefonih, res? Kako veš, če je spletni posnetek pristen ali ponarejen?
04:54
Barvni test: Kako hitro prepoznate barve? Sodelujte v izzivu, v katerem se bodo možgani kregali z usti! Izvedeli bomo, kaj je Stroopov učinek.
05:00
Znanost letnih časov: Narava, drevje, rastline, živali in tudi ljudje se prilagajamo različnim količinam svetlobe in toplote med različnimi letnimi časi. Kaj sploh je letni čas? Katere so lastnosti štirih letnih časov?