Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Majski Opus bo tako ponudil vpogled v glasbeno ustvarjalnost na temo vojne, revolucije in upora, z odlomki bodo kronološko predstavljena največja dela s področja klasične glasbe, katerih nastanek so spodbudili vojaški dogodki, vojne razmere ali določene osebnosti, ki so na svojstven način zaznamovale prelomne dogodke svetovne zgodovine. Spoznali boste tudi delček slovenske ustvarjalnosti med NOB, kaj so doživljali nekateri ideološko sporni skladatelji in kateri skladatelji so z glasbo opozarjali na strahote 2. svetovne vojne.
Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Pomlad se napoveduje na velikih vratih, toda pogled na vrt je še kar zimsko otožen.
Prijalo bi nam kaj zdravilnega, prečiščevalnega in božansko okusnega. Naš glavni junak bo por! Skromen, rase na vsakem vrtu in iz njega bomo pripravili vrhunsko juho. Zelena sladica? Zakaj pa ne! Zložili bomo slasten tiramisu z matcha čajem.
Njihove zgodbe so grenke. Nikjer niso zaželeni, nikjer doma. Pogovarjali smo se ljudmi z različnih delov sveta, ki jim je skupno dvoje: da so morali zapustiti svoje domove in da so zatočišče našli v Sloveniji.
15. del:
Obiskali bomo dve delavnici, ki ohranjata rokodelsko izročilo: izdelovalca pločevinastih tulcev za hrambo čajnih lističev in dežnikarja, ki dela tradicionalne dežnike iz bambusa in papirja. Spoznali bomo tudi, kako s prilagajanjem starih tehnik novim dizajnom delavnici konkurirata na sodobnem trgu.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
16. del:
Obiskali bomo tri obrtne delavnice: v prvi že dobro stoletje ročno izdelujejo in popravljajo platnene torbe, v drugi je starodavna tehnika izdelave oklepov navdihnila linijo torb in torbic, v tretji pa tkejo prte iz lastnega bombaža, obarvanega z naravnimi barvili iz cvetov, trav in dreves.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.
Tokrat posvečamo oddajo spominu na dolgoletnega urednika in enega najbolj zaslužnih ustanoviteljev tega projekta dr. Güntherja Ziesla (1941 – 2022), ki je leta 2012 ob izjemnem jubileju, 30 letnici ADJ, obiskal Ljubljano, Zagreb, Benetke, Trst in München in se v pogovoru s kolegi, ustvarjalci medijskega prostora 20. in 21. stoletja, spominjal začetkov uspešne koprodukcije in nalog, ki jo čakajo v prihodnosti. Oddaja, ki je že pred tridesetimi leti presegala meje takratne Evrope je vsa ta leta dokazovala, da se lahko s prikazom dežel in ljudi, navad, posebnosti marsikaj naučimo drug o drugem. In kot je tedaj na koncu jubilejne oddaje rekel Sigmund Gottlieb, glavni urednik Bavarske TV »Če takšne oddaje ne bi bilo, bi si jo morali danes, bolj kot kdajkoli prej, izmisliti.«.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Tokrat se bomo ozrli proti poletju in se lotili slovite parmigiane, zapečene zloženke z jajčevci, paradižnikovo omako, parmezanom in mocarelo. Vijoličasti jajčevec je super živilo! Ste vedeli, da kar 92% jajčevca predstavlja voda? In kaj vse zmore! Nobenega opravičila več ni, da greste na oddelku z zelenjavo mimo njega.
ALL CREATURES GREAT AND SMALL (II.) / Velika Britanija / 2021
Scenarij: Ben Vanstone, Chloe Mi Lin Ewart, Debbie O'Malley
Režija: Brian Percival, Sasha Ransome, Andy Hay
V glavnih vlogah: Nicholas Ralph, Samuel West, Anna Medeley, Callum Woodhouse, Rachel Shenton, Patricia Hodge, Maimie McCoy, Mollie Winnard, Tony Pitts.
Serija o nastanku in delovanju jugoslovanskih tajnih služb, Ozne, Udbe in Kosa. Serija razkriva še neobjavljene podrobnosti delovanja tajnih služb, ki so se zgledovale po Stalinovi politični policiji. Metode zasledovanja, mučenja, lažna pričanja, montirani procesi, usmrtitve brez sojenja, nezakonite aretacije in Titova obsedenost s tajnimi službami. Vse to so bile značilnosti jugoslovanskih tajnih služb. Samo na Hrvaškem je obstajalo dva milijona dosjejev o nadzoru državljanov, en agent tajne službe jih je nadziral deset.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Tokrat posvečamo oddajo spominu na dolgoletnega urednika in enega najbolj zaslužnih ustanoviteljev tega projekta dr. Güntherja Ziesla (1941 – 2022), ki je leta 2012 ob izjemnem jubileju, 30 letnici ADJ, obiskal Ljubljano, Zagreb, Benetke, Trst in München in se v pogovoru s kolegi, ustvarjalci medijskega prostora 20. in 21. stoletja, spominjal začetkov uspešne koprodukcije in nalog, ki jo čakajo v prihodnosti. Oddaja, ki je že pred tridesetimi leti presegala meje takratne Evrope je vsa ta leta dokazovala, da se lahko s prikazom dežel in ljudi, navad, posebnosti marsikaj naučimo drug o drugem. In kot je tedaj na koncu jubilejne oddaje rekel Sigmund Gottlieb, glavni urednik Bavarske TV »Če takšne oddaje ne bi bilo, bi si jo morali danes, bolj kot kdajkoli prej, izmisliti.«.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Tokrat se bomo ozrli proti poletju in se lotili slovite parmigiane, zapečene zloženke z jajčevci, paradižnikovo omako, parmezanom in mocarelo. Vijoličasti jajčevec je super živilo! Ste vedeli, da kar 92% jajčevca predstavlja voda? In kaj vse zmore! Nobenega opravičila več ni, da greste na oddelku z zelenjavo mimo njega.
17. del:
Spoznavali bomo kulturo javnih kopališč v Kjotu in izvedeli, zakaj lastnik čisto posebnega med njimi vodo, ki jo črpa iz lastnega vodnjaka, še vedno segreva na drva. Ob koncu nas bo turistični vlak popeljal po polotoku Tango na severu kjotske prefekture, na njem pa nam bodo postregli lokalne morske specialitete.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
18. del:
Obiskali bomo več znamenitih starih hiš s seznama pomembne kulturne dediščine v Kjotu, ki so bile več stoletij v lasti velikih trgovskih družin. V njih bomo spoznavali značilnosti kjotske staromeščanske arhitekture, pa tudi hortikulture, saj so vrtovi pomemben del japonske bivanjske kulture.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Prav je, da si sredi tedna privoščimo vrhunsko kosilo, ki nam bo dalo moči. Pripravili bomo domač piščančji Cordon bleu, ki ga bomo postregli s kremno omako in z brusnicami. Če si v kuhinji že privoščimo kaj pregrešnega, naj bo to res dobro in doma pripravljeno!
STANDING UP FOR SUNNY / AVSTRALIJA / 2019
Režija: Steven Vidler / Scenarij: Steven Vidler / Igrajo: RJ Mitte, Philippa Northeast, Italia Hunt, Sam Reid, Radha Mitchell, Barry Humphries ….
Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Prav je, da si sredi tedna privoščimo vrhunsko kosilo, ki nam bo dalo moči. Pripravili bomo domač piščančji Cordon bleu, ki ga bomo postregli s kremno omako in z brusnicami. Če si v kuhinji že privoščimo kaj pregrešnega, naj bo to res dobro in doma pripravljeno!
Voditelj: Igor Pirkovič.
19. del:
Ogledali si bomo, kako barve, značilne za klasično japonsko slikarstvo, oživijo v lakih za nohte in kako tradicionalne slaščice iz riževe moke dobivajo novo, bolj igrivo in pisano podobo. Spoznavali bomo še zahtevno tehniko ročnega poslikavanja kimonov in izdelovanje čisto posebnih obrednih sveč iz povsem rastlinskih surovin.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
20. del:
Obiskali bomo slaščičarja in izdelovalca tofuja, ki še danes kuhata po starem, na drva. Drugi del oddaje predstavi dve zgodovinsko pomembni ustanovi: restavracijo, v kateri so se zbirali slavni umetniki, in stoletni dvorec, v katerega so zahajali domači in tuji dostojanstveniki.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
A Vendégem című adás olyan személyiségek teljes körű bemutatását tűzte ki célul, akik a Muravidékről származnak és szűkebb vagy tágabb környezetükben, Magyarországon vagy másutt értek el látványos eredményeket. Emellett olyan személyiségeket is bemutatunk, akik a Muravidék kétnyelvű területén letelepedve mutattak fel sikereket.
Naš ledenik ni izjema, vsi ledeniki po svetu se krčijo. Ledeniki pokrivajo približno 10 % zemeljske površine. 99 % jih je na polarnih območjih, vendar je ledenike mogoče najti v gorskih verigah na vseh celinah, razen v Avstraliji. Ledeniki so največji zbiralniki sladke vode na Zemlji. Ko se poleti in jeseni talijo, v najbolj sušnem obdobju z vodo preskrbujejo vodonosnike v dolinah. Slovenski znanstveniki so raziskali, kam odteka voda s Triglavskega ledenika. Kaj pomeni krčenje ledenikov po svetu za pretoke rek in preskrbo s pitno vodo?
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Pogosto ne vemo, kam bi z preostankom kuhane govedine iz juhe. Najprej se bomo lotili babičinega recepta, ki ga povzdignemo v pravo specialiteto, nato pa bomo iz ostankov govedine pripravili še nasitno in krepko mesno pito. Zdaj nam bo nedeljska župica še bolj teknila!
5. del: Patagonija – skrajni konec Zemlje
Na skrajnem koncu Južne Amerike leži čarobno kraljestvo, za katero se zdi, da je obstalo v času. Patagonijo imenujejo tudi rob sveta. Med tamkajšnjimi ptiči so tudi plamenci, ki svoj zarod vzrejajo na slanih jezerih visoko v gorah. Mladiči morajo tam prenašati izjemno nizke temperature in marsikateri tudi pogine.
EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Justine Allen.
O Dantejevem življenju je znanega malo. Rodil se je domnevno leta 1265 v Firencah in že v otroštvu je izgubil očeta in mamo. Velik vtis je nanj naredilo srečanje z Beatrice Portinari. Poročil se je z Gemmo Donati, s katero naj bi imela vsaj tri otroke. Iz rodnih Firenc je bil izgnan z dosmrtno prepovedjo vrnitve, po tem se je veliko selil. Umrl je v Raveni, kjer je tudi pokopan. Pisal je filozofsko-znanstvena dela v latinščini in poezijo v italijanščini.
DANTE IL SOGNO DI UN'ITALIA LIBERA / Dante's Divine politics / Italija / 2021
Scenarij: Diego DInnocenzo, Luca Marchetti
Režija: Jesus Garces Lambert, Diego DInnocenzo.
Naš ledenik ni izjema, vsi ledeniki po svetu se krčijo. Ledeniki pokrivajo približno 10 % zemeljske površine. 99 % jih je na polarnih območjih, vendar je ledenike mogoče najti v gorskih verigah na vseh celinah, razen v Avstraliji. Ledeniki so največji zbiralniki sladke vode na Zemlji. Ko se poleti in jeseni talijo, v najbolj sušnem obdobju z vodo preskrbujejo vodonosnike v dolinah. Slovenski znanstveniki so raziskali, kam odteka voda s Triglavskega ledenika. Kaj pomeni krčenje ledenikov po svetu za pretoke rek in preskrbo s pitno vodo?
