Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

SLO 2
06:00
Napovedujemo
08:20
Videotrak
09:15
Az adás tartalma:


- Divatsarok: a sál története;

- készülődés a karácsonyra a Dobronaki KÁI tanulóival;

- az Ulbert Underground együttes és Pákai Petra;

- klipek: Liamere, Noémo, Mehringer.


Vsebina oddaje:


- Modni kotiček: zgodovina šalov;

- priprave na božič z učenci DOŠ Dobrovnik;

- glasbena skupina Ulbert Underground in Petra Pákai;

- videospoti: Liamere, Noémo, Mehringer.

10:05
Ljubljana: Ponedeljek, Torek, Sreda; Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!
11:40
V tokratni oddaji Na lepše se predstavlja Radovljica, kot šolski primer povezovanja v turizmu - tako med občino, Zavodom za turizem in turističnimi podjetniki na najrazličnejših področjih. Točka preloma se je za radovljiški turizem zgodila pred desetimi leti, ko so se gostinci zbrali na kriznem sestanku in postavili temelje za projekt Okusi Radolce. Ugotovili so namreč, da bo brez povezovanja vsak gostinec zase životaril, zato se v povezovanje povabili tudi okoliške kmete. Okusi Radol'ce tako letos že deseto leto ponujajo menije po enotni ceni in iz sledljivih sestavin.


In če je Radovoljica že dobila svoje mesto, pa je naslednji korak na razvoju okolice, ki je turistično slabo prepoznavna. Begunje z zgodbo Avsenika in Elana, grad Kamen s pohodništvom, Kropo, Kamno Gorico, Lipniško dolino ter romarski turizem Brezja. Gre za mikrolokacije z zelo močnimi lokalnimi zgodbami, ki jih pa je potrebno še ozavestit v očeh obiskovalcev.


In če je Radovljica vzoren primer povezovanja pa se na drugi strani Slovenije preohlapno razvija Kras Tu so prešibko povezani turistični ponudniki in kmetje, ponudba je kvalitetna a preveč razpršena in o njej se premalo govori. Ponudniki na terenu želijo večjo vidnost celotnega Krasa ter jasno strategijo, kako se bo na Krasu dolgoročno zapolnilo mrtvo sezono od decembra pa tja do konca marca. Želja po povezovanju pa je tudi na italijanskem krasu, kjer je vinar Benjamin Zidarich izrazil željo po ustanovitvi konzorcija tako slovenskih kot tudi italijanskih vinarjev, da bi zaščitili avtohtono vitovsko grganjo, eno najbolj neizkoriščenih vinskih sort pri nas.


V oddaji pa tudi več o nagradi Kristalni Triglav, katero je na nedavnih Dnevih slovenskega turizma prejela Marjana Grčman.

12:30
Najprej se podajamo v vasico nedaleč od Ptuja, kjer smo obiskali dom mojstra za električne in strojne inštalacije. Njegova hiša ni običajna – talne, stenske in stropne površine nudijo nenehno toploto, svežino in vizualno razgibanost. Lastnik pa si je dal duška tudi pri individualnih željah glede barv in materialov.

Življenje je kratko in treba ga je zajemati z veliko žlico, slišimo pogosto. Pa vendarle, ni tako enostavno zbrati pogum in slediti svojim željam. Ponovno bomo pokazali drzno spremembo življenjskega sloga. Par, ki si je upal izstopiti iz korporativnega poslovnega sveta v samostojno podjetništvo, zapustiti mestno življenje in ga zamenjati za bližino najlepših gozdov in gora.

V nasprotju s številnimi sodobnimi stanovanji, v katerih prevladujejo nevtralne ali pastelne barve, ponuja stanovanje v središču Ljubljane zares pestro barvno paleto. Tako barve kot teksture so usklajene, kar lahko pripišemo usklajenemu načrtovanju para arhitektk in njunemu sodelovanju z lastniki stanovanja.

13:25
Bernarda in Jože gostita glasbenika Andreja Šifrerja, ki je napisal glasbeno kriminalko Volkovi. V goste prihajata še voditelja tradicionalne humanitarne prireditve Dobrodelni Miklavžev koncert: Ula Furlan in Nik Škrlec. V zabavnih igrah se med seboj pomerita dobra prijatelja, oba glasbenika: Nika Zorjan in Luka Sešek. Nika na glasbenem odru predstavlja tudi novo pesem Rojena, da mi je lepo.
17:00
Drugi dan se bo začel zjutraj z disciplino 200 m hrbtno in nastopom Janje Šegel. Na 200 m delfin si bo polfinale skušala priplavati Katja Fain. 100 m mešano čaka Nežo Klančar. Na 50 m prosto bomo dobili najhitrejšo Evropejko in na 50 m hrbtno najhitrejšega Evropejca.
19:20
Andraž Gavez ima pri komaj 32 letih za sabo uspešno in pestro podjetniško kariero; do danes se je podpisal že pod kar nekaj podjetniških zgodb, je tudi poslovni mentor številnim posameznikom in različnim podjetjem. Da želi imeti svoje podjetje, je vedel že pri osemnajstih, prva večja prelomnica pa se je zgodila pred desetimi leti, ko je že med študijem ustanovil spletno trgovino za čokoladne navdušence Mojačokolada.si. Mlada, 20-članska ekipa zaposlenih zadnja leta prepoznavnost krepi z blagovno znamko BAM – Become A Master, ki je danes vodilna na področju peke in slaščic v Sloveniji, in spletno slaščičarsko akademijo, ki jo imajo trenutno v 5-ih jezikih. V spletni trgovini in fizičnih trgovinah po Sloveniji ponujajo okrog 150 različnih izdelkov, nekatere razvijajo tudi sami. Pred leti so denimo presenetili z reliefno čokolado v obliki Slovenije, že desetletje so tudi organizatorji Čokoljane – čokoladnega sejma v prestolnici.
19:55
Cosmos Ligeti; Avstrijsko-madžarski skladatelj György Ligeti je postal širše poznan po zaslugi režiserja Stanleyja Kubricka, ki je skladateljevo glasbo uporabil v filmih 2001: Vesoljska odiseja, Sijaj in Široko zaprte oči. Glasbeni dokumentarni film predstavlja zgodbo drznega skladatelja, katerega intenzivna zborovska in orkestralna dela so pomembno oblikovala glasbo 20. stoletja. Film bogatijo številni filmski odlomki, tudi iz znamenitega Široko zaprte oči s Tomom Cruisom in Nicole Kidman v glavnih vlogah.
20:50
Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.
21:00
At Our Neighbours Table (xi.); Ajdo v Sloveniji pridelujejo že več generacij. Najbolj uspeva v Prekmurju, na rodovitnem nižavju vzdolž reke Mure. Ajda v zrnu ali zmleta v moko je pomembna sestavina v lokalni kuhinji. Daniela in Boštjan Gjergjek organsko pridelujeta ajdo, odkar sta pred petimi leti prevzela kmetijo Danielinih staršev. Poleg jedi z ajdo rada pripravljata tudi krepak bograč in okusno prekmursko gibanico.


ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Mirjana Momirović.

21:30
Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.
21:40
Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.
21:55
Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.
22:00
Hierro (ii.); Hierro znova postane kraj umora. Preiskavo vodita Candela in narednica Cruz. Vse kaže na to, da je bil povod družinski prepir. Gaspar se je en dan prej sprl z nekdanjo ženo Lucío in njenim nasilnim bratom Alfredom. Candela nemočno opazuje razpadanje družine in se boji prihodnosti, ki čaka Ágato in Dácil. Díaz, prepričan, da je Gasparjeva smrt rešila vse njegove težave, pa spozna, da ga čaka mnogo hujši nasprotnik.


HIERRO (II.) / Španija / 2021

scenarij: Pepe Coira

režija: Jorge Coira

v glavnih vlogah: Candela Pena, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández.

23:10
Royal History's Myths And Secrets: Ep.6 The Russian Revolution; Ruska revolucija je nedvomno eden izmed osrednjih dogodkov 20. stoletja, a vendar … Ali je bil Lenin njen resnični vodja? Ali so govorice o carici in obnorelem menihu Rasputinu res pripomogle k strmoglavljenju ruske monarhije, kakšna je bila resnična usoda carične Anastazije in kako so boljševiki prikrojili zgodbo o oktobrski revoluciji?


Zgodovinarka, kuratorka in televizijska avtorica Lucy Worsley se sprehodi po carski preteklosti in gledalcem živo predstavi verodostojen potek dogodkov, mite in laži, ki so se spletli skozi čas, pa loči od resnice.


ROYAL HISTORY'S MYTHS AND SECRETS: THE RUSSIAN REVOLUTION / Velika Britanija / 2020 / Režija: Andrew Thompson.

00:15
Videonoč
06:00
Napovedujemo
08:50
Videotrak
10:05
Četrtek Tv Slo-tv Mb; V četrtkovem jutru bomo spoznali dijaka, ki je zmagal na državnem tekmovanju v turističnem vodenju za mlade, obiskali bomo Božičkovo tovarno daril, se naučili speči potičko medeničko ter videli kako je potekal prva Jutranja čajanka z gledalci oddaje Dobro jutro. V rubriki Svetujemo bomo govorili o možganskih poškodbah, obiskali bomo Cirkulane, se naučili kako iz smilja in materine dušice izdelati kremo za obraz ter preverili, kaj vse se skriva pod imenom Destinacija Štajerska.
11:40
Da pridemo v gore, se je treba potruditi, premagati strmino, napor, včasih tudi samega sebe. In potem v tišini uživati.

Kaj pa, če bi vstopili na vlak recimo v Ljubljani in bi po nekaj presedanjih lahko izstopili na vrhu Triglava? Kaj če bi lahko pod našim očakom smučali in spali v mondenem turističnem središču pod Triglavom? In kaj če bi pod njegovim vrhom kraljeval ogromen observatorij?

Za vse to so obstajali celo načrti ...

Peter Mikša nas bo popeljal po poti vseh neuresničenih načrtov za »modernizacijo« Triglava.

12:25
Dokumentarni portret češkega režiserja Františka Čapa, ki je generacijam slovenskega filmskega občinstva podaril nepozabno Vesno.


František Čap je bil uspešen režiser pa zelo osamljen in nesrečen človek. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, v svojem času postal najmlajši uspešni režiser na svetu, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. V dokumentarnem filmu, ki ga je režiral Urban Arsenjuk, se s svojimi pripovedmi in spomini na Čapa zvrstijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, znanci iz Marušićev Boro, Dante in Guiseppe, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček, sodelavci Janez Marinko, Emilija Soklič in Mirko Mahnič ter filmski publicisti Pavel Taussig, Nebojša Jovanović, Peter Stanković in Zdenko Vrdlovec. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čap, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čapa pripeljal v Jugoslavijo. Čap je bil izjemen estet. Njegovi filmi niso samo obrtniško odlično posnete drame ali komedije, temveč tudi semantično in vsebinsko pomenljiva dela, v katerih nam med drugim v kodificiranem jeziku sporoča, da “seksualnost ne more biti ločena od ideologije, ker sta obe podrejeni epistemološkim in antagonističnim negotovostim.” Ta misel je za Čapovo življenje tako rekoč ključnega pomena. Bil je tudi prvi, ki se je znotraj ideoloških okvirjev ukvarjal z dvomom posameznika v samega sebe. Življenje je končal kot nesrečen, od filmskega sveta odrezan ustvarjalec. Ob skromni udeležbi dveh ali treh sodelavcev so ga pokopali na piranskem pokopališču.

13:35
Petkov večer bomo preživeli v družbi ikone pop glasbe Anje Rupel, zapel nam bo legendarni pevec, gospod Andrej Bergant z Igorjem in Zlatimi zvoki, ansambel Zadetek in Prva liga, Družina Klinc ter sam Magnifico v družbi belokranjskih tamburašev.

Rubrika NaGlavo nam predstavlja novo različico legendarne Na Božično noč, ki jo bodo odpeli vsi izjemni slovenski pevci pod eno streho - Klemna Slakonje. S Taro Korica se v aranžmajsko preoblečeni aktualni Popevki predstavlja Nino Ošlak.

DJ Melani gosti Buryano.


Sklad -GLASBENIK SEM- Zveze prijateljev mladine Slovenija podpira mlade, ki se znajdejo v težkih razmerah in jim pomaga pri njihovem glasbenem razvoju. Tokrat med drugim zbiramo denar za nadaljevanje glasbenega izobraževanja za 11 letnega multiinštrumentalista. V dobrodelnem kvizu nam bosta pomagala humorista Lucija Harum in Mario Ćulibrk, njima pa profesionalca iz kviza Male sive celice Tristan Beguš in Arne Kovač.


Veseli bomo podpore naših gledalcev s sporočilom DARILO5 na 1919.

17:00
Na 100 m prosto ima Slovenija dve predstavnici – Nežo Klančar in Janjo Šegel. Dopoldne bosta nastopili v kvalifikacijah za popoldanski polfinale, v njem pa v boj za finalno osmerico. Slovenija naj bi spet imela štafeto, tokrat 4 x 50 m mešano.

Mykhailo Romanchuk bo na najdaljši razdalji, 1500 m prosto, napadal nov naslov po letu 2017. Če bosta na 100 m prsno plavala Martinenghi in Kamminga, bo to prava poslastica večera.

19:20
Za 252. Avtomobilnost smo se aktivno pridružili mednarodnemu dnevu prostovoljstva, namreč, novinar Miha Merljak je postal Prostofer. Torej voznik, ki prostovoljno opravlja prevoze starejših občanov. Prispevek je seveda tudi povabilo, da se Prostoferstvu morebiti tudi pridružite. Pri odločitvi vam v prispevku odgovorimo na najbolj pogosta vprašanja.


V oddaji smo nabrali prve vtise tudi z novim Toyotinim kupejem C-HR, pri katerem izredno drzna oblika nikakor ni glavna odlika. Po slovenskih cestah pa smo ovinkarili z ogromnim električnim mercedesom, ki s svojimi voznimi lastnostmi zavrača naša pričakovanja.


Primerjali smo dva rezervna dela znamke Mopar, tovarniškega in tovarniško obnovljenega. Ali smo našli razlike, poglejte v tokratni oddaji.

20:00
A Crack In The Mountain; Globoko v neprehodni vietnamski džungli leži Son Doong, največja doslej odkrita jama na svetu. To osupljivo podzemno kraljestvo z lastnim podnebjem in ekosistemi se je nedotaknjeno razvijalo milijone let, zdaj pa njegovo prihodnost ogrožajo načrti za postavitev žičnice, ki bi tja pripeljala več tisoč obiskovalcev na uro. Naravovarstveniki temu odločno nasprotujejo, domačini pa v turizmu vidijo pot iz revščine. Jim bo uspelo najti kompromis, ki bo dober za vse?


A CRACK IN THE MOUNTAIN / Hongkong / 2022 / Režija: Alastair Evans.

21:00
At Our Neighbours Table (xi.); Pindos, divja in odmaknjena gorska pokrajina na skrajnem severozahodu Grčije, je gobji raj. Katerina Cagaropulu in Ilias Eftimiu sta gobarja, ki gobe sušita, jih vlagata in dodajata krepkim jedem, kot so razne rižote, in celo v tradicionalno grško sladico *gliko tu kutaliu.*

Vse več ljudi išče vnovični stik z naravo. Nekoč zapuščene vasi Pindosa so po prihodu novodobnih gobarjev spet oživele. Bere Andrej Hofer.


ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorici: Elke Sasse in Chrysanthi Goula.

21:30
Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.
21:40
Informativna oddaja Znanost in tehnologija vsak četrtek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja znanosti in tehnologije ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.
21:55
Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.
22:10
Hčerka vojne vdove, 95 letna Marija Frlan, je že kot 8 letna deklica zapustila dom in odšla služit. Trdo, skromno življenje, ki se je nadaljevalo, je zaznamovala tudi vojna. Komaj leto dni poročena je zadnjič videla moža na tovornjaku, ki je njega peljal v smrt, njo pa v Begunje na Gorenjskem od koder je bila poslana naprej v zloglasno, žensko koncentracijsko taborišče Ravensbrück. Njena neusahljiva radoživost jo je preko različnih preizkušnjah, ki so sledile tudi po vojni, ko si je ustvarila družino, pognala 70 letno na Triglav in 81 letno s tovornjakom po Evropi.
23:45
Milko Šparemblek, svetovno priznani koreograf, režiser, dramaturg , po rodu Slovenec, je v svojem bogatem opusu ustvaril tudi koreografsko mojstrovino Baletni triptih. Tokrat boste lahko uživali v posnetku Pastoralne simfonije. Beethovnovi 6. simfoniji se je Šparemblek približal s simfoničnim plesom, ki slika razpoloženje v naravi od jutra do večera, gledalcem pa ob tem sporoča, da že dejstvo in spoznanje, da bivamo, zadoščata, da se veselimo.

Plešejo solisti in ansambel baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Urednica Danica Dolinar, režiserja Jan Zakonjšek in Milko Šparemblek.

00:25
Posnetek avtorskega projekta skladatelja in dirigenta Milka Lazarja, ki je kot dirigent v SNG Drama v Ljubljani z Big bandom RTV Slovenija in številnimi solisti predstavil slogovno mnogovrsten jazzovski projekt Hunski hrbti.
01:05
Videonoč
06:00
Napovedujemo
08:55
Videotrak
10:20
Ker je predvideni smukaški uvod v Zermattu oziroma Cervinii odpadel, se sezona hitrih disciplin začenja v St. Moritzu. Za konec tedna so načrtovane tri tekme: dva superveleslaloma in en smuk.
11:30
Druga postaja letošnje biatlonske sezone bo Hochfilzen v Avstriji. Tekme bodo potekale tri dni, prvi dan bo rezerviran za oba sprinta. To bo drugi sprint sezone. Končni rezultati v tej disciplini so pomembni tudi zaradi zasledovalnih tekem, ki bosta na sporedu dan pozneje.
13:05
Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.

ozivalih@rtvslo.si.

13:50
MOZIRSKI GAJ ZNOVA VABI

V mesecu z najkrajšimi dnevi nas Mozirski gaj vabi na različno osvetljene poti Božične bajke. Park slovenskih vrtnarjev je avgustovska ujma zelo prizadela, številne grede so bile uničene, stavbe porušene. Marljivi člani društva in številni prostovoljci pa so poskrbeli, da se med njegove grede lahko že nekaj mesecev kasneje znova umaknemo pred mestno gnečo.


NAJ PREDVRT OČARA TUDI POZIMI

Strokovna sodelavka kluba Gaia in ekipa oddaje Na vrtu sta tokrat obiskali Mirjam Pavlič v Preddvoru. Tam smo izvedeli, kako pampaška trava najlažje preživi zimo, kako zaščititi posodovke in narediti preprosto hiško za ježke. Ker gospa Mirjam okrasne nasade pred vhodom v hišo spreminja glede na letne čase, smo poskrbeli tudi za zimsko okrasje.


ADVENTNI VENČEK

Nežni, romantični odtenki, ki se prelivajo od umazano bele do pastelnih rdeče in vijoličaste, so glavne modne smernice letošnjih adventnih dekoracij. Izjemen adventni venček je naredila dr. Sabina Šegula.


PRAZNIČNE DEKORACIJE GLEDALCEV

V adventnih oddajah Na vrtu predstavljamo tudi izvirne praznične dekoracije gledalcev. Začenjamo s tremi zamislimi.

14:20
Druga postaja letošnje biatlonske sezone bo Hochfilzen v Avstriji. Tekme bodo potekale tri dni, prvi dan bo rezerviran za oba sprinta. To bo drugi sprint sezone. Končni rezultati v tej disciplini so pomembni tudi zaradi zasledovalnih tekem, ki bosta na sporedu dan pozneje.
15:35
Ker je predvideni smukaški uvod v Zermattu oziroma Cervinii odpadel, se sezona hitrih disciplin začenja v St. Moritzu. Za konec tedna so načrtovane tri tekme: dva superveleslaloma in en smuk.
16:55
Na 100 m hrbtno bo plavala Janja Šegel.

David Popovici bo v soju žarometov domačega bazena. Romun, ki je tudi svetovni rekorder, bo v središču pozornosti na 100 in 200 m prosto. Ti dve disciplini bosta na sporedu od petka do nedelje.

19:30
Najprej se podajamo v vasico nedaleč od Ptuja, kjer smo obiskali dom mojstra za električne in strojne inštalacije. Njegova hiša ni običajna – talne, stenske in stropne površine nudijo nenehno toploto, svežino in vizualno razgibanost. Lastnik pa si je dal duška tudi pri individualnih željah glede barv in materialov.

Življenje je kratko in treba ga je zajemati z veliko žlico, slišimo pogosto. Pa vendarle, ni tako enostavno zbrati pogum in slediti svojim željam. Ponovno bomo pokazali drzno spremembo življenjskega sloga. Par, ki si je upal izstopiti iz korporativnega poslovnega sveta v samostojno podjetništvo, zapustiti mestno življenje in ga zamenjati za bližino najlepših gozdov in gora.

V nasprotju s številnimi sodobnimi stanovanji, v katerih prevladujejo nevtralne ali pastelne barve, ponuja stanovanje v središču Ljubljane zares pestro barvno paleto. Tako barve kot teksture so usklajene, kar lahko pripišemo usklajenemu načrtovanju para arhitektk in njunemu sodelovanju z lastniki stanovanja.

22:10
The Gangs Of Papua New Guinea; Življenje v Papui Novi Gvineji določajo morilske tolpe, policijske racije, korupcija in skrajna revščina številnih prebivalcev. Glavno mesto Port Moresby spada v sam svetovni vrh med prestolnicami z največ nasilja. Mednarodne korporacije nezadržno izsekujejo tropski gozd, prvotni prebivalci pa nimajo kaj dosti od tega. Prav zelo neenakomerno razdeljeno bogastvo v državi, ki je sicer obdarjena z nahajališči zlata, bakra, cinka, nafte in plina, je eden izmed vzrokov za nasilje.


THE GANGS OF PAPUA NEW GUINEA / Francija / 2020 / Režija: Alxandre Spalaikovitch.

23:10
Svojevrsten portret filmarja Karpa Godine, potovanje skozi njegovo življenje, »film ceste« Karpove umetnosti in pogleda na svet.


Okoli leta 1970 je mladi filmar Karpo Godina s kamero potoval po narodnostno mešani pokrajini Vojvodini in posnel nenavaden 'film ceste' z naslovom Imam jednu kuću. Film je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G. Karpopotnik je meditacija o filmu, umetnosti, spominu in filmskem spominu. Scenarist in režiser Matjaž Ivanišin je dal s tem filmom svojevrsten poklon avtorju, ki je bil vseskozi zavzet inovator filmske forme. Zato tudi Karpopotnik ni klasični biografski film linearne naracije, pričevanja znancev in strokovnjakov, ampak sublimni esej o človeku, filmu in času.

00:00
Videonoč