Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

Da Vinci learning
05:24
Moč barve: Izvedeli bomo, kako barve vplivajo na naše razpoloženje in zakaj za nekatere barve pravimo, da so bolj moderne kot druge.
05:30
Te nadnaravne moči res obstajajo!: Nekateri imajo super vid. Hormoni med nosečnostjo lahko ženskam dajo neverjetne moči. Znanstveniki iščejo načine, kako izboljšati spomin, in spoznajo osebo, ki se ji je spomin po nesreči izjemno spremenil.
05:54
Moč glasbe: Izvedeli bomo, kako lahko glasba vpliva na naše razpoloženje, kako jo uporabljajo pri terapiji in kako nedavni dogodki vplivajo na izbiro glasbe.
06:00
Težnost: Zoë je akrobatka v nizozemskem cirkusu in obvlada točke na trakovih v zraku. Kadar koli pade, jo ujamejo tik nad tlemi. Tokrat bo spoznala težnost. Kako deluje? Lahko z njeno pomočjo poleti do zvezd?
06:12
Voda: San Dar živi v hiši na kolih sredi jezera v Mjanmaru. Zanima jo, od kod pride vsa ta voda in katere igre na vodi se lahko gre s prijatelji.
06:30
Kazoo: S tem znanstvenim instrumentom lahko predvajamo živahno glasbo in občutimo zvočne valove.
06:36
Umetniška vrtavka: Zavrti to ustvarjalno pripravico in ustvarjaj z njo.
06:45
Pokovka in testenine: Maddie se seznani s pripravo svojih priljubljenih jedi. Izve, zakaj koruzna zrna počijo v pokovko. Potem obišče tovarno testenin, kjer ugotovi, kako nastanejo najrazličnejše testenine.
07:00
Helikopter in tricikli: Maddie spoznava različna prevozna sredstva Izve, kako lahko helikopter leti, in se seznani z izdelavo triciklov, ki jih lahko prilagodijo uporabniku.
07:15
Notredamski zvonar: Kvazimodo in Frolo se oba zaljubita v Esmeraldo. Ko Siesta pomaga Kvazimodu snubiti Esmeraldo, se začnejo težave. Njuna ljubezenska zgodba nima srečnega konca.
07:30
V lovu na mavrico – Mavrica nastane zaradi sonca in dežja: Darwin in Newts se podata na lov na mavrico. Medtem izvesta tudi, kako mavrica sploh nastane.
07:45
Zvočna vezja: Smorph odkrije, da lahko električne vezja proizvajajo tako zvok kot tudi svetlobo.
07:48
Lončar: Dr. Panda je lončar s trgovino, kjer prodaja svoje stvari. Ugotovi, da mora narediti več izdelkov. A kaj, ko mu je zmanjkalo gline!
08:00
The Internet: Mojstre vseznalčke zmede videz naprave - robotskega sesalnika. Medtem ko starejši Vseznalčki poskušajo ugotoviti, kaj to je, Simka in Nolik uporabita internet in rešita skrivnost.
08:09
Jupitrove lune: Kit postane bejzbolska žoga na tekmi med Jupitrovimi lunami.
08:15
Saturn: Kit povzroči nesrečo in uniči čudovite Saturnove obroče.
08:18
Smrdeči čevlji: Zakaj Otovi srečni čevlji smrdijo kot smrdljiv sir? Odpravijo se na festival sira v Belgijo.
08:30
Lahko sluz razmišlja?: Sluzavke so pametnejše, kot so videti, čeprav nimajo oči, okostja, živčnega sistema in celo možganov. So enocelični organizmi, po svetu pa jih najdemo več kot 900 vrst.
08:33
Geocache in izpust: Ko se zdi, da je geocaching predmet izginil skupaj z zemljo, v katero je bil pokopan, Addison namerava ugotoviti, kaj se je zgodilo.
08:48
Skoraj zlobec: Rival se odloči, da bo postal superzlobec. Ko se pojavi Kleopatra, da bi ujela Tekača, ji skuša Rival pomagati.
08:54
Ljubezensko pismo: Starešina je prejel ljubezensko pismo! Tekač je prepričan, da za tem stoji superzlobec, saj je Starešina prestar za ljubezenska pisma.
09:00
Žerjavi in zidaki: Maddie obišče gradbišče, kjer izve, kako delujejo žerjavi, ki uporabljajo hidravliko, in tovarno, kjer ji razložijo, kako iz gline nastanejo zidaki.
09:15
Ključi in steklo: Maddie raziskuje svoj dom. Izve, kako deluje odklepanje ključavnice s ključem in kako lahko pesek spremenimo v steklo in oblikujemo pisano stekleno vazo.
09:30
Svet od blizu: V današnjem izzivu se bodo tekmovalci podali na fotografski safari in zumirali pisane rože ter bodeče kaktuse. Kdo bo posnel zmagovalno fotografijo od blizu in prejel našo prestižno nagrado?
09:51
Zakaj škržati ne marajo os: Osa mora izkopati rov v zemljo, da najde škržate. Potem jih paralizira in odnese v svoje gnezdo, kjer postanejo gnezdo za larve. Tudi lemurji imajo radi škržate.
09:54
Larve hroščev so ponoči zelo aktivne: Brazilija je polna neverjetnih živali: jaguarjev, krokodilov, vider, piraj in kapibar. Čeprav je ponoči vse na videz mirno, okoli termitnjakov pa fluorescentne larve hroščev s svetlobo lovijo večerjo.
10:00
Trebušet: Phil ustvari trebušet – orjaški protiutežni katapult – in z njim izstreli bučo. Ugotovi, kako lahko z vrvjo dobi supermoči.
10:24
Neverjetni sklepi: Dr. Chris in dr. Xand raziskujeta, kako izgleda delo v letalu in razbijeta avto, da bi ponazorila, kako delujejo sklepne tekočine. Pokažeta tudi, kaj lahko naredimo, če nekdo popije nekaj strupenega.
10:54
Noro močne mišice: Doc K in Nash si želita supermoči in si ogledata umetne mišice ter mogočne eksoskelete. Po obisku močnih živali v živalskem vrtu se spomnita, kako lahko dvigneta avto.
11:18
Čudna zdravila in izum kmetovanja: Uporabili bomo čudna zdravila, v kameni dobi izumijo kmetovanje, admiral Nelson pa med ljudmi seje zmedo. Čaka nas tudi vojna dveh rož.
11:48
Neprekosljivi pomorščaki in vikingško zlato: Matt, Paige in lovci na zgodovino spoznajo Vikinge, neprekosljive pomorščake, ki so veliko dali na svoj izgled. Poskusijo vikingške ovsene piškote iz kamnov in lubja. Po vikingškem načrtu izdelajo ladjo in se podajo na lov za zakladom.
12:18
Pica: Pico imamo radi vsi. Če jo pečemo doma, jo lahko obložimo s poljubnimi sestavinami, ki jih najdemo v kuhinji. Link pa ima nepričakovano težavo med valjanjem mrzlega testa za pico, ki ga je ravno vzel iz hladilnika, saj ni enakomerne debeline.
12:33
Bujna puščava: Štirje mladi raziskovalci raziskujejo, kako rastline, živali in ljudje preživijo v puščavnatem okolju nacionalnega parka Namaqua v Južnoafriški republiki. Začela se je deževna sezona in puščava je polna življenja.
13:00
Imogen: Petnajstletna Imogen po 16 ur na teden pleše in porabi veliko denarja za plesne obleke, ličila in plesne tečaje, zato začne obračati mesečni družinski prihodek.
13:30
Lebdenje in potapljanje: 11-letni Jacob s Švedske rad jadra. Sprašuje se, zakaj ladje ne potonejo, kamni pa. Zato izvede mnogo zabavnih poskusov v vodi in izven nje.
13:45
Upravitelj gozdov: Mikaela spozna upraviteljico gozdov Kerry. Kerry jo pouči o semenih, vzorčenju tal in sajenju dreves. Mikaela odkrije neverjetno raznolikost gozdov in spozna, da upravitelji gozdov večino časa preživijo zunaj na prostem.
14:00
Vodni tehnik: Mikaela obišče čistilno napravo, kjer spozna vodnega tehnika Brandona. Pokaže ji številne zaslone in robotska prijemala, ki jih uporabljajo za čiščenje vode. Mikaela vzame vzorec blata in z mikroskopom opazuje mikroorganizme, ki razgrajujejo odpadke.
14:15
Igrača raketa: Zrak se premika! Izdelali bomo nabrito različico doma narejene rakete s pedalom. Phil bo s pomočjo zračnega tlaka razbil kos lesa, izdelal top z vrtincem in se prilepil na steno s pomočjo vakuuma!
14:36
Ptice v grmu: Pobarvaj krasne ptice v grmovju.
14:39
Yasminina packarija: Videli boste, kako lahko v divjini najdete vodo in potegnete druge za nos s kornetom za sladoled.
14:45
Mollyjine palačinke: Videli boste, kako lahko pripravite posebne palačinke, naredite svetilko iz lave in kako lahko potegnete druge za nos s kavo.
14:54
Imajo velikani radi šestkotnike?: Velikanovo pot na Severnem Irskem sestavlja okoli 40.000 bazaltnih stebrov večinoma šestkotne oblike. Narava je zelo učinkovita, zato pogosto uporablja šestkotnike, npr. pri mehurčkih in panjih.
15:00
Hitri živci in umazane roke: Dr. Chris in dr. Xand bosta izvedela, kako hitri so živci in kako na videz povečamo torto. Dr. Xand bo videl, kaj se zgodi, če si ne umijemo rok. En pacient v bolnišnici ima zatečeno uho, drugi pa bombon v ušesu.
15:30
Kavni filter: Kdo pravi, da je kava edina stvar, za katero se uporabljajo filtri? Poglejte, kako ta vsakodnevni predmet spremenimo v nekaj zabavnega.
15:48
Voščenka: Barvanje ni edina stvar, v kateri so barvice dobre! Pridružite se Hepiju in Briku, ko bosta navdušila z ustvarjalnimi in barvitimi idejami.
16:00
Stare fotografije: Družina Grimwade uporabi stare fotografije za izdelavo svoje časovnice.
16:15
Zavrni plastično embalažo: Mora biti sveža hrana res zavita v plastiko ali obstaja drug način? Pridružite se Grimwadovim, pa boste izvedeli.
16:30
Al Jazari in neverjetni stroji: Dick in Dom razkrivata genialni um starodavnega inženirja Ismaila al Jazarija, ki je s svojimi stroji zabaval in navduševal neštete množice ljudi. Dick in Dom na podlagi njegovih zamisli uresničita svojo idejo: zgradila bosta svojega robota.
17:00
Veličastne mojstrovine in odlični izumi: Matt, Paige in lovci na zgodovino odpotujejo v svet renesanse, v čas največjih umetnin in neverjetnih izumov, kot so straniščne školjke, očala, teleskopi in ure. Preizkusijo renesančne slikarske tehnike in zrcalno pisavo.
17:30
Brazilija 3. dan: To je 3. dan skupinske dogodivščine fantov v Braziliji, kjer se učijo borilne veščine capoeira. Danes se jim pridruži voditelj Karim na obisku favele, da se naučijo ritma.
17:48
Tehnolog zračnega prometa: Mikaela na letališču spozna Alysso, tehnologinjo za zračni promet. Alyssa skrbi za nemoteno delovanje in popravilo opreme kontrolorjev zračnega prometa, kot so radarji in komunikacijske naprave.
18:03
Zaključek počitnic: Matilda se z družino povzpne čez Dome - eno najvišjih zgradb v Londonu. Spominjajo se ljudi, ki so jih spoznali, in hrane, ki so jo skuhali med snemanjem oddaje.
18:21
Zadnji poletni dnevi: Matilda z družino priredi zabavo v svojem domu v Londonu. Matilda je zadolžena za prigrizke - sendviče s klobasami in kokice. Ko prispejo njihovi prijatelji, se igrajo z lubenico.
18:39
Življenje v letu 2030: Naša življenja se zaradi tehnologije hitro spreminjajo. Predstavljamo nekatere spremembe v šolstvu, hrani in prevozu.
19:09
Sluz: Phil odkrije polimersko znanost in nam pokaže, kako polimeri gradijo veliko snovi okoli nas, vključno s plastiko, gumo in – njegovo najljubšo snovjo – sluzjo. Naredi tudi biorazgradljiv plastični lonček in ustvari grudasto sluz, ki se sveti v temi.
19:33
Magneti: Steve Spangler bo pokazal nenavadne, praktične in zabavne načine uporabe magnetov. Lahko izdelamo plastelin, ki žre magnete? Nam magneti lahko pomagajo zaznati kamnine iz vesolja na naši strehi? Izvedeli bomo v tokratni epizodi.
20:00
Okus: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand s poskusom testirata človeške brbončice.
20:12
Sluz: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand raziskujeta sluz in s poskusom testirata moč smrklja.
20:30
Kakec: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand raziskujeta kakec in pokažeta, kako lahko naredite umeten kakec.
20:42
Bakterija: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand raziskujeta bakterije in pokažeta, kako lahko naredite stroj za prdce.
21:00
Znanstveni govorci: Spoznali bomo različne znanstvene govorce, vključno z raziskovalcem, ki raziskuje vpliv lokalnih slanih močvirij, in študentom, ki s pomočjo vetrnega tunela poučuje o peščenih sipinah.
21:21
Globoko v zemlji: Italijanski raziskovalci ocenjujejo zdravje evropske prsti. Imajo kar 25.000 vzorcev iz celotne Evrope. Bodo vladam pomagali pri oblikovanju politike, ki si bo prizadevala ohraniti čisto zemljo?
21:24
Via Lactea: Raziskovalci so analizirali celotno galaktično ravnino, ker hočejo rekonstruirati, kako so zvezde v naši galaksiji nastajale in kako bodo nastajale v prihodnosti. Niso pa pričakovali ogromne vlaknaste strukture, ki ima obliko Mlečne ceste.
21:30
Živali proti ljudem: Čeprav imamo ljudje velike umske sposobnosti, pa nas velikokrat živali naučijo nekaj novega.
21:57
Shocking Olives: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
22:00
Utrip srca: Čudež v tebi: Srčna kirurginja dr. Nikki Stamp nas popelje v neverjeten svet srca, nam razloži, kako deluje in kako lahko skrbimo zanj. Razkrije nam dogajanje v njeni operacijski dvorani in nam pokaže najsodobnejša znanstvena dognanja, ki jih uporablja za zdravljenje srca.
23:00
Brata Wright proti Curtissu: Zgodovino prvega letala na svetu zaznamuje intenzivno rivalstvo med bratoma Orvillom in Wilburom Wrightom ter razvijalcem motorjev Glennom Curtissom. To vodi v spopad za patente, ki ogroža prihodnost letalstva.
23:42
Vikinški nasveti o gradnji hiše: Vikingi so gradili energijsko varčne domove. Iz tal so črpali toploto, streho pa prekrili z rastlinami! Poglejte, kako so to storili.
00:00
Mladi raziskovalec: V tej epizodi razkrijemo zmagovalca drugega tekmovanja med mladimi raziskovalci. Philippe in srečni raziskovalec odpotujeta na Fidži, kjer se bosta potapljala, občudovala delfine in sodelovala pri projektu za obnovitev koralnega grebena.
00:21
Ohranjevanje nesnovne kulturne dediščine: Pri kulturni dediščini ne gre samo za arhitekturo in predmete. Zaobjema namreč tudi občutljive načine izražanja, kot so glasba, ples, petje, gledališče in rokodelstvo. Kako pa jih lahko ohranimo verodostojno, interaktivno in poceni?
00:24
Polarno raziskovanje: Zakaj so polarna območja tako pomembna za evropske države? Kako lahko članice EU bolje koordinirajo svoje raziskovalne projekte v tako zahtevnem okolju? Odgovor na ti vprašanji iščejo znanstveniki pri projektu EU-PolarNET.
00:30
Znanost preživetja: Za preživetje potrebujemo ogenj, zavetje in čisto vodo. Preverite nasvete o preživetju v divjini in v mestu med apokalipso.
00:54
Milking Plants: Raziščite nekaj najvznemirljivejših izdelkov, ki so jih razvili evropski znanstveniki in podjetniki. Poročila obravnavajo vse od nove vrste varčne svetilke do v laboratoriju vzgojenih srčnih zaklopk, od podvodnih jader do robotskega gasilca na daljinsko upravljanje.
01:00
Utrip srca: Čudež v tebi: Srčna kirurginja dr. Nikki Stamp nas popelje v neverjeten svet srca, nam razloži, kako deluje in kako lahko skrbimo zanj. Razkrije nam dogajanje v njeni operacijski dvorani in nam pokaže najsodobnejša znanstvena dognanja, ki jih uporablja za zdravljenje srca.
02:00
Neverjetno življenje Nicolasa Vanierja: Živali in človek najdejo načine, kako preživeti ekstremen mraz. Izvedite, kaj se zgodi telesu pri ledenih temperaturah, in odkrijte najnovejše inovacije s področja oblačil, ki ohranjajo toploto.
02:27
Moč vonja: Izvedeli bomo, koliko vonjev lahko človek zazna in kako lahko vonj vpliva na našo storilnost. Spoznali pa bomo tudi, katera čustva v nas spodbudi vonj po limoni, rožmarinu in cimetu.
02:30
Neverjetni vpliv športa: Naj otroke res spodbujamo, da postanejo vrhunski športniki? Kako šport v resnici vpliva na naša telesa? Lahko rekordi dosežejo mejo?
02:57
Fobija pod drobnogledom: Spoznali bomo nekaj pogostih fobij in izvedeli, kaj jih povzroča. Izvedeli bomo, katerih živali se najpogosteje bojimo in kako fobije vplivajo na naša čustva.
03:00
Naprave za drugačen vsakdanjik: Drone vsak dan vedno več uporabljajo. Domači roboti lahko izjemno spremenijo naše življenje in mogoče si bomo s 3D-tiskalniki lahko kmalu zgradili dom.
03:24
Sledi svojim občutkom: Ste kdaj imeli občutek glede nečesa? Povedali vam bomo, kako vam lahko pride prav pri odločitvah, in vam predstavili nekaj teorij o instinktu.
03:30
Dejstva in fikcija v dobi interneta: Lahko človek leti kot ptica ali hodi po vodi? Je vse, kar slišimo o pametnih telefonih, res? Kako veš, če je spletni posnetek pristen ali ponarejen?
03:54
Pozitivna in negativna motivacija: Kako pozitivna in negativna motivacija vplivata na obnašanje človeka? Poglejte si, kako delujejo nagrade in kazni.
04:00
Znanost letnih časov: Narava, drevje, rastline, živali in tudi ljudje se prilagajamo različnim količinam svetlobe in toplote med različnimi letnimi časi. Kaj sploh je letni čas? Katere so lastnosti štirih letnih časov?
04:24
Optične iluzije: Spoznali bomo svet optičnih iluzij, Ebbinghausovo iluzijo in iluzijo enakih barv.
04:30
Vesolje: vaša naslednja dopustniška destinacija?: Vesoljski turizem za vse postaja vedno bolj verjeten. Pomisliti pa je treba na veliko stvari: breztežnost in prilagajanje vsakdanjega življenja na nič gravitacije. Z dovolj denarja lahko v orbiti obkrožite Zemljo.
04:57
Tema in svetloba: Naši možgani dražljaje svetlobe in teme obdelajo ločeno. Izvedeli bomo, da se lahko naše oči tako poigrajo z nami.
05:00
Kdo gleda?: Moderna tehnologija nam je zelo olajšala življenje. Ima tudi slabo stran? Vse naše podatke analizirajo, povsod smo pod nadzorom in našim transakcijam sledijo.
05:24
Optične iluzije in umetnost: Ogledali si bomo optične iluzije v umetnosti. Na teh slikah je očitno več kot ena slika! Jih vidite?
05:30
Živali: še pametnejše so, kot si mislite!: Psi, pujsi, krave in krokarji so lahko neverjetno inteligentni. Tudi živali lahko gojijo nepričakovana prijateljstva!
05:54
Premikajoče podobe: Je to premikajoča podoba ali animacija, ki si jo ustvarimo v mislih? Raziskali bomo svet iluzij s premikajočimi podobami.
06:00
Zvok: Ko mjanmarski menih Thi Jain Da meditira, ga pogosto zmoti hrup. Tokrat bo izvedel vse o nastanku zvoka. Zakaj ga lahko slišimo in vidimo?
06:12
Matematični liki: Idil iz Istanbula je všeč mošeja v bližini njenega doma. Izvedela bo, da je njena lepota povezana z matematiko in da lahko s pomočjo matematičnih pravil in likov tudi sama ustvari marsikaj lepega.
06:30
Taumatrop: Kako združiti dve sliki v eno? Pokazali vam bomo, kako se boste vrteli s to optično iluzijo!
06:33
Marmorni labirint: Kako naredite labirint iz marmorja? Pokazali vam bomo korak za korakom, da se ne boste izgubili.
06:39
Obramba hrošča prasketača: Prasketač je razvil poseben način, kako se izogniti, da ga ne pojedo. V trebuhu zmeša dve snovi, ki potem eksplodirajo kot zaščitna kemikalija in krop. Paziti pa mora, da ne opeče sebe!
06:42
Vrčnica in zelo sladka past: Mesojede vrčnice so se razvile tako, da lahko ujamejo in prebavijo žuželke. Tam mala bitja zvabijo k sebi s sladkim nektarjem. Največje vrčnice rastejo na pobočjih gore Kinabali na Borneu. Prostor imajo za več kot liter tekočine.
06:45
Tovarna stranišč: Maddie izve, kaj se zgodi, ko potegnemo vodo na stranišču, in obišče tovarno stranišč, kjer se seznani z njihovo izdelavo iz gline. Vidi tudi, kako jih roboti popršijo s posebno barvo, da so vodoodporna.
06:57
Vrtiljak in voščenke: Maddie se odpravi na zabaven izlet. Obišče lunapark, kjer izve, kako delujejo vrtiljaki. Potem obišče še tovarno, kjer ugotovi, kako nastanejo voščenke.
07:15
Božanska komedija: Siesta se z Dantejem spusti v podzemlje, da bi našla njegovo ljubezen, Beatrice. Na poti v Pekel srečata veliko strašljivih oseb. Prisiljena sta se pogajati, da ga lahko varno zapustita.
07:30
Wapitijeva zabava z rogovi – Jeleni izgubijo rogove: Darwin in Newts se čudita, ko nihče ne pride na Wapitijevo zabavo ob dnevu rogov. Tako sledita odtisom, da bi videla, kam so vsi šli.
07:45
Zgodba o duhu: Smorph ne mora zaspati zaradi duha. Smorph poskuša odkriti, kaj hoče duh od njega.
07:48
Zobozdravnik: Dr. Panda je zobozdravnik in mora ugotoviti, kako pomiriti Mukico pred zobozdravstvenim pregledom.
08:00
The Piggy Bank: Tom Thomas želi vedeti, koliko denarja ima v šparovčku in pošlje Nolika vanj, da denar prešteje. Na žalost je edini način, da Nolika dobijo ponovno ven ta, a razbijejo šparovček.
08:09
Uran: Kit zaspi blizu Urana in ima hudo moro.
08:15
Neptun: Kit ima težave s polnjenjem in postane zapornik grozljivega Neptuna.
08:18
Otov tank: Oto hoče narediti delujoč model tanka po načrtih Leonarda Da Vincija. A tank se noče premikati! Ekipa se odpravi v Italijo.
08:30
Zakaj je čokolada tako okusna?: Med praženjem pride do Maillardove reakcije. Grenak okus kakavovih zrnc se tako spremeni v okus po čokoladi, ki ga obožujemo. Ta reakcija ustvari tudi okus, vonj in zlato barvo pri opečencu, kolačih, pečenem mesu in mesu na žaru.
08:33
Pošast v odtoku: Ko se začnejo mašiti odtoki v Pizzamatu in Hang 20, se Addison odloči, da bo ugotovila vzrok. Morda je kriv aligator ali pa pošast iz vesolja. Addison pa ima druge ideje in je odločena, da bo stvar raziskala do konca.
08:48
Majhna bomba: Kaj se dogaja z Leo? Se pridružuje Bumu, ki ima rad eksplozije?
08:54
Mini Tekači: Tekač je izdelal sebi podobne robote za zaščito Hribovja. Diktator se skuša boriti z njimi, a ugotovi, da niso pravi superjunaki.
09:00
Osnove tokokroga: Smorphov najljubši robot je nehal delati. Spoznajte delovanje električnega vezja in popravite robota.
09:03
Kratek stik: Smorph išče rešitev za svojo lučko, da bi lahko končal s slikanjem.
09:09
Vrste vezij: Smorph hoče vklopiti več svetilk skupaj in se mora naučiti, kako delujejo posamezne elektronske komponente.
09:12
Prevodnost: Smorph odkrije, da nekateri materiali prevajajo elektriko in nekateri je ne.
09:18
Brez vodne pare: Pojdi po svoj najljubši sok, saj bomo pripravili ledenke.
09:24
Poševnikova kapica: Naši prijatelji iz papirnatih krožnikov in palčk za lizike izdelujejo zobnike.
09:30
Superdekle: Superjunaki pomagajo načelniku Poševniku ustaviti Zipa in Pop, ki razgrajata po Deželi mojstrov.
09:42
Žabji most: Ranger Poševnik vodi žabe do vode, a imajo težavo s prečkanjem soteske. Bitz se odloči, da jim bo zgradila most.
09:51
Hrana: Howlerjeva shramba je prazna! Ker ima rad hrano, se odloči, da bo pojedel vse, kar si bo zaželel, pa čeprav bo s tem kršil pravila.
09:54
Čudno sojenje: Odvija se čudno sojenje, kjer je Howler zagovornik živali, Roach pa sodnik in tožilec.
10:00
Umetna inteligenca: Nov program umetne inteligence, ki vodi podmornico, prepreči Nektonovim, da bi rešili kajakaša. Ga lahko Ant prelisiči?
10:21
Moč na kvadrat: Čarobni matematik Eric izve vse o eksponentah. Presenečen je, kako hitro števila naraščajo zaradi potenc. Lahko en zlatnik spremeni v več kot milijardo zlatnikov že v enem mesecu? Je to čarovnija ali matematika?
10:24
Verjetnost rojstnega dneva: Kaj, če bi vas nekdo izzval, da dokažite, da imata vsaj dva vaša sošolca isti rojstni datum? Bi sprejeli izziv? Če bi in vas je v razredu vsaj 23, je vaša možnost za zmago precej visoka.
10:30
Kavni filter: Kdo pravi, da je kava edina stvar, za katero se uporabljajo filtri? Poglejte, kako ta vsakodnevni predmet spremenimo v nekaj zabavnega.
10:45
Stare fotografije: Družina Grimwade uporabi stare fotografije za izdelavo svoje časovnice.
11:00
Stare pižame in čudovita hrana: Matt, Paige in lovci na zgodovino odkrivajo starodavno Indijo in zgradbo ljubezni Taj Mahal. Spoznajo svet odlične hrane, tkanine in prve pižame. Zaigrajo na sitar, plešejo in odkrijejo načine kako znižati telesno temperaturo.
11:30
Sveže meso: Preživetje v živalskem svetu je težko. V tej epizodi bomo spremljali štiri živali, ki se morajo naučiti teči, da lahko ubežijo plenilcem.
11:51
Vesel planet: Izvedi, kako lahko narediš vesel planet iz gline.
11:54
Burger pošast: Izvedi, kako lahko narediš burger pošast.
12:00
Zapestnica z lučko: Voditeljica Alie Ward nam bo predstavila zapestnico z lučko in multifunkcijsko potovalno jakno z žepom za vse. Spoznala bo tudi izumitelje enostavnega načina za pregled grla pri zdravniku.
12:21
Ladja iz gobe: Pripravite se na plovbo! Pokazali vam bomo, kako lahko izdelate ladjo iz pene, ki ne bo potonila.
12:27
Želva: Tokrat bomo izdelovali morske želve! Da jih naredite, potrebujete samo modelirno maso.
12:33
Odprava negativnega govora: Max izumi revolucionarno aplikacijo, ki bo odstranila negativne komentarje z interneta, in Noodles jo preizkusi.
13:00
Zavrni plastično embalažo: Mora biti sveža hrana res zavita v plastiko ali obstaja drug način? Pridružite se Grimwadovim, pa boste izvedeli.
13:09
Zmanjšaj porabo vode: Po igri Grimwadove skrbi, koliko vode in elektrike porabijo. Čas je za zeleno spremembo!
13:24
Popravi stare stvari: Najmlajši družinski član se nauči sedeti. Čas je, da malega Houstona prestavijo v otroško posteljico, a stara je umazana in rabljena.
13:36
Ponovno uporabi svoja oblačila: Kaj naj Grimwadovi naredijo s starimi oblačili? Pa še predobra so, da bi jih zavrgli.
13:48
Cederberg - skrivnostna knjižnica: Štirje mladostniki iščejo skrivno knjižnico v gorah, v katerih je starodavna civilizacija živela na tisoče let. S pomočjo starega zemljevida najdejo knjižnico v jami in tako odkrijejo skrivnost obstoja svoje domovine.
14:15
De Hoop - mesto upanja: Raziskovalci iščejo kolonijo ogroženih jastrebov, ki živijo v gorah Western Capa. Uspe jim tudi videti največjega sesalca na svetu.
14:39
Druga priložnost: Nov dan prinese novega prišleka – Charlieja, shiranega mladega mucka. Medtem Caitlin oskrbuje zlorabljenega pudlja s temačno preteklostjo.
15:00
Zakaj je nebo modro?: Sonce sprošča sevalno energijo, ki ji rečemo elektromagnetno sevanje. Vidna svetloba in barve, ki jih zaznavamo, so ena oblika te energije. Nebo je modro, ker ima modra barva najkrajšo valovno dolžino.
15:03
Korak za korakom: Charlie se še naprej bori za življenje. Homer gre na ultrazvok, labradorca pa morata iz svojega doma.
15:30
Brazilija 1. dan: Ekipa fantov in voditelj Karim Zeroual so v Braziliji, kjer se seznanijo z borilno veščino capoeira in doživijo lokalno življenje.
15:45
Brazilija 2. dan: V Braziliji je drugi dan ekipne avanture fantov in čaka jih naporen dan treningov borilne veščine capoeira. Medtem voditelj Karim pripravi posebno pojedino.
16:00
Gostota: Eric pokaže, zakaj zaradi gostote nekatere stvari plavajo na gladini vode, druge pa potonejo. V preprostem poskusu zmeša različne snovi.
16:03
Umetna inteligenca: Nov program umetne inteligence, ki vodi podmornico, prepreči Nektonovim, da bi rešili kajakaša. Ga lahko Ant prelisiči?
16:24
Verjetnost rojstnega dneva: Kaj, če bi vas nekdo izzval, da dokažite, da imata vsaj dva vaša sošolca isti rojstni datum? Bi sprejeli izziv? Če bi in vas je v razredu vsaj 23, je vaša možnost za zmago precej visoka.
16:30
Reševanje: V tej epizodi izvemo, da je upravitelj ranča Barclay talentiran šepetalec konjem.
17:18
Past jama: Jam Amorphophallus paeoniifolius s svojim vonjem privlači hrošče. Potem jih ujame in prekrije s pelodom, preden jih pošlje naprej, da oplodijo druge jame.
17:21
Beg pred oso: V mlakah na Madagaskarju so paglavci žab varni pred večino plenilcev, ki ne znajo leteti. Osa pa hoče za večerjo ravno paglavce. Ko paglavci začutijo napad, se potopijo globoko pod gladino.
17:24
Ribe v blatu: Glavoči živijo na kopnem v blatu. Ob oseki pridejo na površje in iščejo male rastline in živali, s katerimi se prehranjujejo. Vodo lahko zadržujejo v škrgah, ker pa skrbijo, da imajo kožo vedno vlažno, lahko dihajo skozi njo kot dvoživke.
17:30
Družinske vezi: Mama, očka, strici in tete vzgajajo naslednjo generacijo pavijanov, pingvinov, kapibar in cesarskih tamarink. Družina je najpomembnejša.
17:51
Mlad dinozaver: Naredi mladega dinozavra!
17:54
Čaroben levji samorog: Izvedi, kako lahko narediš čarobnega levjega samoroga.
18:00
Vsakodnevni izzivi: Gemmin staffordshirski bulterier Slab mora na veterino. Charliejeva posvojiteljica se skuša posloviti brez solza, a ji ne uspe.
18:24
Vrčnica in zelo sladka past: Mesojede vrčnice so se razvile tako, da lahko ujamejo in prebavijo žuželke. Tam mala bitja zvabijo k sebi s sladkim nektarjem. Največje vrčnice rastejo na pobočjih gore Kinabali na Borneu. Prostor imajo za več kot liter tekočine.
18:27
Smrtonosna zombi gliva: Spore glive Cordyceps so sposobne nadzirati in ubiti žuželke. Vstopijo v telo žuželke in ga prebavijo od znotraj. Lahko celo usmerjajo njene možgane in jo pripravijo, da dela stvari, ki pomagajo širiti spore.
18:30
Želva Federica: Iz Italije je v Loro Parque prišla želva Federica, kjer bo ostala za vedno, Legvanka Esmeralda pa ima okrogel trebuh.
18:51
Politika v svetu mravelj: Kraljica je glava mravlje kolonije. Vsaka mravlja ima svojo vlogo in njihov našin nabiranja hrane je včasih odvraten. Te mravlje imajo včasih gnezda z več kot eno kraljico. To lahko vodi v mravlje vojne.
18:54
Zelo lepap ast za žuželke: Novozelandska kresnica je larva male muhe. Naredijo svetlečo mrežo sluzastih vrvi po stropu jame. To jim daje oporo in jih varuje. Videti je lepo, a je v resnici past, s katero lovijo žuželke.
19:00
Iskalci preživelih: Psi na presenetljive načine iščejo preživele po katastrofi in pomagajo živalim v nevarnosti.
19:48
Gostota: Eric pokaže, zakaj zaradi gostote nekatere stvari plavajo na gladini vode, druge pa potonejo. V preprostem poskusu zmeša različne snovi.
19:51
Trenje in resničnost: Eric se nauči o trenju tako, da vodi žogico po različnih površinah in da si z drgnjenjem segreje roke. Izve tudi, da v vesolju ni trenja.
19:54
Življenjski krog: Eric z obročem določi majhne živali in rastline, ki jih najde, jih prešteje in jim sledi.
20:00
Nazaj v času: Ko se vse konzole v garaži pokvarijo naenkrat, mora ekipa postati ustvarjalna pri igranju iger stare šole.
20:21
Beg pred oso: V mlakah na Madagaskarju so paglavci žab varni pred večino plenilcev, ki ne znajo leteti. Osa pa hoče za večerjo ravno paglavce. Ko paglavci začutijo napad, se potopijo globoko pod gladino.
20:24
Ribe v blatu: Glavoči živijo na kopnem v blatu. Ob oseki pridejo na površje in iščejo male rastline in živali, s katerimi se prehranjujejo. Vodo lahko zadržujejo v škrgah, ker pa skrbijo, da imajo kožo vedno vlažno, lahko dihajo skozi njo kot dvoživke.
20:30
Michael: Petnajstletni Michael ima rad glasbo, rad se druži s prijatelji in kupuje stvari na e-bayu, zato začne obračati mesečni družinski prihodek.
21:00
Should I Risk It?: Mathematician and self-confessed “risk avoider” Lily Serna finds out how maths can help when we are deciding to take risks in life. She discovers that far from taking too many chances, many of us are playing it too safe.
22:00
Bionična revolucija: Dr. Nikki Stamp bo raziskovala svet bionične medicine. Srečala bo znanstvenike, ki se s tem ukvarjajo, in ljudi, katerim se je življenje spremenilo zaradi te znanstvene veje.
23:00
Eksperiment čuječnosti: Čuječnost je povsod po svetu postala več milijard dolarjev vredna industrija. Mnogi trdijo, da lahko pomaga pri lajšanju bolečin, anksioznosti in stresa. Znanstveniki so zato naredili eksperiment.
00:00
Should I Risk It?: Mathematician and self-confessed “risk avoider” Lily Serna finds out how maths can help when we are deciding to take risks in life. She discovers that far from taking too many chances, many of us are playing it too safe.
01:00
Bionična revolucija: Dr. Nikki Stamp bo raziskovala svet bionične medicine. Srečala bo znanstvenike, ki se s tem ukvarjajo, in ljudi, katerim se je življenje spremenilo zaradi te znanstvene veje.
02:00
Znebimo se negotovosti: Moderna znanost lahko ponudi rešitve za mnoge stvari, ki povzročajo komplekse: celulit in strije; zaudarjajoči deli teles in tegobe mladostništva.
02:24
Iluzije s kamuflažo: Raziskali bomo nori svet kognitivnih iluzij. Videli bomo, kako deluje kamuflaža, in spoznali Gestalt teorijo.
02:30
Lahko napoveste prihodnost?: Astrologija in jasnovidnost mogoče uporabljata psihologijo in ne predvidevanja. Analiza in napovedi lahko znanstveno izboljšajo promet in se uporabijo za oceno verjetnosti zadetka na lotu.
02:51
Konstanta velikosti: Izvedeli bomo, kaj je konstanta velikosti, kateri deli možganov delujejo, ko iščemo razlike, in če lahko tudi živali pretentamo z iluzijami.
02:54
Kamuflažno prilagajanje: Izvedeli bomo, kako živali v naravi lažje preživijo, če se zlijejo z okolico, in kako to dosežejo.
03:00
Resnično ali ne? Razkrivamo informacijske mite: Določene stvari, povezane z našim zdravjem, živalmi in vsakdanjo fiziko, se nam zdijo samoumevne. So stvari, ki smo se jih naučili, samo miti?
03:24
Duhovi: Raziskali bomo svet duhov. Povedali vam bomo, kaj sploh so, vam pokazali nekaj nenavadnih slik in potem se lahko odločite, če res lahko verjamete svojim očem!
03:30
V zakulisje z najljubšo hrano: Gremo v zakulisje, kjer bomo izvedeli, kako nastajajo naše najljubše jedi: preste, čips, žitarice za zajtrk in čokoladno mleko.
03:57
Levi možgani in desni možgani: Katera stran vaših možganov je dominantna, desna ali leva? To lahko izveste s preprostim testom. Razkrili vam bomo značilnosti, ki jih povezujemo z levo in desno polovico možganov.
04:00
Pecivo, kot ga še niste videli: Pecivo ni samo lepo; z njim sta povezani znanost in umetnost.
04:27
Vpogled v selektiven vid: Izvedeli bomo, kako lahko naša prepričanja vplivajo na naš vid in kako močno naši možgani delajo, ko smo budni.
04:30
Divje vožnje v zabaviščnih parkih: Vožnje v zabaviščnih parkih se vedno spreminjajo. Odkrijte najnovejše napredke v vodnih parkih, plezanju po drevju in vlakcih smrti ter kako se naše telo odziva nanje.
04:54
Drugačna perspektiva: Izvedeli bomo, kako močno lahko sprememba pogleda vpliva na to, kako dojemamo neko podobo. Razkrili vam bomo tudi, kateri je najbolj masten organ v človeškem telesu.
05:00
Izjemni talenti znanstveno analizirani: Izjemni pevci, požiralci in ulični gimnastiki: njihove sposobnosti so na preizkušnji znanosti.
05:24
Vizualne pasti ulične umetnosti: Ulična umetnost nas zna zavesti. Pogledali si bomo vizualne pasti ulične umetnosti. Na poslikavi boste lahko videli več obrazov!
05:30
V zakulisju s higienskimi izdelki: Odkrijte znanost toaletnega papirja in papirnatih brisač, mil in šamponov, plenic in higienskih izdelkov.
05:51
Barvni test: Kako hitro prepoznate barve? Sodelujte v izzivu, v katerem se bodo možgani kregali z usti! Izvedeli bomo, kaj je Stroopov učinek.
06:00
Sol: Masajka Joy živi blizu slanega jezera v Keniji. Izvedela bo, da je sol res kul, ter iz nje izdelala verižico in slasten kokosov sladoled.
06:12
Letenje: Elikanah iz Kenije se jezi na divje lovce, ki nezakonito lovijo slone zaradi oklov. Sprašuje se, zakaj sloni ne morejo vzleteti kot letalo, da bi se izognili nevarnosti. Izvedel bo, kaj je za letenje sploh potrebno.
06:30
Jadralni avto: Kako narediti čudežni vagon na vetrni pogon? Potrebovali boste papirnato skodelico in moč puha.
06:33
Leteči pujs: Ojoj… V zraku je pujs! Pokazali vam bomo, kako pripraviti tega majhnega pujska do tega, da reče juhuuuuuuuu.
06:39
Prebivalci sira: Sirove pršice so postale škodljivci. Nekateri posebni siri jih še uporabljajo. Pršice pojedo skupaj s sirom in mnogim je všeč njihov priokus po lešnikih.
06:45
Žerjavi in zidaki: Maddie obišče gradbišče, kjer izve, kako delujejo žerjavi, ki uporabljajo hidravliko, in tovarno, kjer ji razložijo, kako iz gline nastanejo zidaki.
07:00
Ključi in steklo: Maddie raziskuje svoj dom. Izve, kako deluje odklepanje ključavnice s ključem in kako lahko pesek spremenimo v steklo in oblikujemo pisano stekleno vazo.
07:15
Potovanje v središče Zemlje: Axel, njegov stric in Siesta potujejo skozi vulkan, da bi našli središče Zemlje. Ne najdejo ga, se pa na poti veliko naučijo in dogodivščino preživijo.
07:30
Kdo je luno? Zakaj je luna včasih drugačna: Darwin in Newts se zabavata, saj izdelujeta kraterje. Razrešila bosta tudi skrivnost izginjajoče lune.
07:45
Zgodba o zakladu: Smorph si izmisli zgodbo, kako pogumen potapljač uporabi svetlobni ščit in prepodi požrešne morske pse!
07:48
Glasbena želja: Biti DJ je na videz lahko delo. Ko Leo naroči posebno glasbeno željo za Julijin rojstni dan, ima dr. Panda veliko dela, da jo najde.
08:00
The Can: Tom Thomas se ne zaveda, da je konzervirana hrana, ki jo pakira za kampiranje, pokvarjena. Simka ga nauči, kako vedeti, ali je hrana varna za uživanje, ne da bi odprl pločevinko.
08:09
Pluton: Kit se na Plutonu pouči o njegovi šibki gravitaciji, zaradi katere ne more smučati.
08:15
Kuiperjev pas: Kit se izgubi v Kuiperjevem pasu, kjer opazi skrivnostno rdečo luč na asteroidu. Kmalu spozna prijatelja.
08:18
Iskanje duhov: Duhovi res obstajajo? Mundi hoče dokazati, da ne obstajajo, in ekipa se odpravi v mesto duhov v Arizoni.
08:30
Imajo hrošči svoje srečne številke?: Škržati rodu Magicicada si za preživetje pomagajo s praštevili. Preden se pridejo na površje parit, pod zemljo preživijo 13 ali 17 let. Ves zarod pride na plan istočasno, da se zavaruje pred plenilci.
08:33
Skrivnost veličastnega Mau-maua: Ko Addisonina mama, detektivka Patel pride v šolo, da se pogovori o svojem detektivskem delu, pritegne pozornost Addison in drugih otrok tako, da razkrije, da se v stari soseski govori, da je v šoli skrit ukraden umetniški zaklad, veličasten Mau-Mau.
08:48
Vsi imajo radi Leo: Leo se počuti odrinjeno zaradi naklonjenosti, ki jo Tekač dobiva od Bilčanov. Kleopatra izkoristi situacijo.
08:54
Velika eksplozija: Bum je v Hribovju posadil vse rože, da bi prikril svoj zlobni načrt! Skril je smrdljive bombe, zdaj pa jih hoče aktivirati!
09:00
Ptičja kopel: Ptičji kopeli zmanjkuje vode. Darwin in Newts odkrijeta, da na soncu izhlapeva.
09:09
Hrumeči vlak smrti: Darwin in Newts zgradita svoj vlak smrti in odkrijeta, zakaj vlakec ostane na tirih in kako se lahko obrne na glavo.
09:21
Zaznavanje barv: Ogledali si bomo, kako računalniki s pomočjo senzorjev prepoznajo barve. Njihovo „oko“ barv ne vidi, ampak jih ugane.
09:24
Razvrščanje: Organizacija igra pomembno vlogo pri programiranju, razvrščanje pa nam omogoča, da podatke najdemo hitreje in učinkoviteje. Računalnik podatke razvršča s pomočjo mnogih algoritmov.
09:30
Neverjetni sovji klub: Bitz in Purl ustanovita Neverjetni sovji klub. Posebna broška s sovjimi krili je nujna za vstop v klub!
09:42
Rojstnodnevno presenečenje: Danes je Purlin rojstni dan in prijatelji ji pripravljajo darilo - sponko za lase, ki vključuje Purline najljubše stvari.
09:51
Alkimija: Zmešani znanstvenik Howler odkrije skrivnost umetnosti spreminjanja navadnih kovin v zlato.
09:54
Ljubezen na dvoru: Howler se izkaže za strokovnjaka v ljubezni na dvoru. Dove je polna ljubezni... Roach pa besa!
10:00
Gremo globlje: Predmet, ki ga hočeta Will in Ant dobiti iz najglobljega dela oceana, ni to, kar sta pričakovala. Prevarali so jih.
10:21
Vsestranski trikotnik: Eric preverja moč sponke za papir. Bo pod pritiskom popustila ali ne? Trikotniki so zelo močni, ker gre za fiskno obliko, ki jo v arhitekturi uporabljajo od nekdaj. Pa je to res najmočnejša oblika od vseh?
10:24
Popoln kvadrat: Tokrat bomo izvedeli, da zanesljive merske enote izhajajo tudi iz vsakdanjih predmetov, dolžine naših rok in višine. Katere oblike si ti? Kvadrat kot večina ali pa visok ali kratek pravokotnik? Odgovor te bo presenetil.
10:30
Voščenka: Barvanje ni edina stvar, v kateri so barvice dobre! Pridružite se Hepiju in Briku, ko bosta navdušila z ustvarjalnimi in barvitimi idejami.
10:45
Zavrni plastično embalažo: Mora biti sveža hrana res zavita v plastiko ali obstaja drug način? Pridružite se Grimwadovim, pa boste izvedeli.
11:00
Rakete v vesolju: Matt, Paige in lovci na zgodovino se podajo v vesolje. Odkrivajo črne luknje, silo težnosti in spoznajo zabavna dejstva o vesolju. S pomočjo aerodinamike in Netwonovega prvega zakona ustvarijo raketa na zračni pogon.
11:30
Mali lovci: Biti lovec ni tako preprosto. Če bi rad bil plenilec, se moraš naučiti loviti. Kako pa?
11:51
Pošastka: Izvedi, kako lahko narediš prijaznega pošastka iz plastelina.
11:54
Mačka: Izvedi, kako lahko narediš prijazno mačko iz plastelina.
12:00
Pomoč pri barvni slepoti: Voditeljica Alie Ward nam bo predstavila očala, s katerimi barvno slepi vidijo barve, in najstniške izumitelje, ki so s svojim pametnih volanom omogočili varnejšo vožnjo. Spoznala bo igralko, ki je izumila nov način komuniciranja.
12:21
Raketa: Bodite ambiciozni in si ustvarite lastno raketo. Čisto preprosto je.
12:24
Kastanjete: Poiščite plastenke in karton. Iz njih lahko z našo pomočjo izdelate kastanjete.
12:33
Forenzični preiskovalec: Mikaela obišče forenzične preiskovalce, da bi ujela tatu, ki ji je ukradel sendvič. Svetujeta ji forenzika Rhonda in Lawrence. Spozna, da lahko prstne odtise analiziramo s pomočjo magnetnega praha, kemikalij in laserja.
12:45
Googlov programski inženir: Mikaela obišče Google in se sestane programsko inženirko Melisso. Spozna delo programskih inženirjev in odkrije, da pri Googlu delajo v skupinah. Nauči se napisati svojo prvo kodo in ustvari aplikacijo, ki ji pomaga očistiti svojo sobo.
13:00
Veliki vložki: Matilda in njen oče imata tekmovanje v peki na žaru. Oba obvladata okusne trike, s katerimi ima omako odličen okus. Nato povabi dobro znanega DJ-ja Slushiija, da njej in Jacku da nasvete o ustvarjanju glasbe.
13:18
Najbolj strašljiva vožnja: Matilda in njena družina tekmujejo, kdo lahko ostane najbolj miren na strašljivih vožnjah v lunaparku. Preden se odpravijo na vožnjo, vzame tajno pomirjujočo pijačo. Nato za vse pripravi klasičen piknik v ameriškem slogu.
13:30
Ne mežikaj!: V današnjem poskusu boste izvedeli, zakaj mežikamo, in ugotovili, zakaj majhni otroci hodijo drugače.
14:00
Sluh: V tokratni epizodi dr. Chris in dr. Xand raziskujeta sluh in pokažeta, kako lahko vidite zvočni val.
14:15
Mongolija 3. dan: Dekliška ekipa in voditeljica Camille Ucan se v Mongoliji učijo veščin legendarnih nomadov. Danes gledajo neverjetno konjsko dirko in se naučijo uporabljati lok in puščico.
14:30
Lahko vidim kot superjunak?: Rentgenski žarki so vrsta elektromagnetnega sevanja. Odkril jih je Wilhelm Röntgen leta 1895, to pa je pomenilo velik napredek v medicini. Ko pogledamo posnetek rentgena, namreč vidimo sence predmetov, ki jih rentgenski žarki prodrejo. Kot bi bili superjunaki.
14:33
Lahko sluz razmišlja?: Sluzavke so pametnejše, kot so videti, čeprav nimajo oči, okostja, živčnega sistema in celo možganov. So enocelični organizmi, po svetu pa jih najdemo več kot 900 vrst.
14:36
Zakaj je čokolada tako okusna?: Med praženjem pride do Maillardove reakcije. Grenak okus kakavovih zrnc se tako spremeni v okus po čokoladi, ki ga obožujemo. Ta reakcija ustvari tudi okus, vonj in zlato barvo pri opečencu, kolačih, pečenem mesu in mesu na žaru.
14:39
Tehnološki milijarder: Max je navdušen, da bo preživel dan s tehnološkim milijarderjem Willom Hedgesom, a je razočaran, ko mu njegov junak ukrade izum.
15:09
Tekočine: Steve Spangler bo hodil po vodi in izvajal neverjetne eksperimente, ki jih lahko izvajate kar doma. Vsi iščejo odgovor na vprašanje: Kaj je tekočina?
15:33
Hotel za netopirje: Alie Ward predstavi palico za pranje psov, netopirski hotel, napravo za preiskovanje ljudi na drugem koncu sveta in izumitelje posebnega stola.
15:54
Alkimija: Zmešani znanstvenik Howler odkrije skrivnost umetnosti spreminjanja navadnih kovin v zlato.
15:57
Gradnja utrjenih gradov: V srednjem veku so gradili gradove , da bi prebivalce zaščitili pred nevarnostjo. Sovražni napadi pa otežujejo gradnjo.
16:03
Gremo globlje: Predmet, ki ga hočeta Will in Ant dobiti iz najglobljega dela oceana, ni to, kar sta pričakovala. Prevarali so jih.
16:24
Popoln kvadrat: Tokrat bomo izvedeli, da zanesljive merske enote izhajajo tudi iz vsakdanjih predmetov, dolžine naših rok in višine. Katere oblike si ti? Kvadrat kot večina ali pa visok ali kratek pravokotnik? Odgovor te bo presenetil.
16:30
Reševalci: Psi po svetu rešujejo življenja na neverjetne načine: preprečujejo potencialne letalske katastrofe, rešujejo družine in še veliko več.
17:18
3, 2, 1 in ... Polet!: Eric zmeša pecilni prašek in vodo, da povzroči reakcijo, ki požene njegovo raketo v zrak.
17:21
Slikanje z Bernoullijem: Eric spozna, kako lahko iz slamic ustvari zračni čopič. Upošteva Bernouillijevo enačbo in ustvari svojo umetnino.
17:24
Bernoulli in družba: Eric spozna, kako lahko z Bernoullijevo enačbo in zračnim tokom napihne plastično vrečko. S to enačbo lahko razložimo tudi let letal.
17:30
Vzgoja mladičev: Sploh vemo, koliko skrbi je treba vložiti v vzgojo mladičkov? To nam bodo pokazali Azalee Gaudreau in ostalo osebje v parku Omega.
17:54
Mišlon: Naredi mišlona.
18:00
Rešitev in okrevanje: Staffordshirski bulterier Slab mora na operacijo, zato je Gemma na trnih. Marisa reši mačka s tremi nogami.
18:21
Mokra bitja in čudna skrivališča: Mogoče bi planetu Zemlja morali reči planet Mokrote, ker ga večinoma prekriva voda! V tej vodi se skrivajo udovita bitja. V nevarnosti nekatera poiščejo zelo čudna skrivališča.
18:27
Zelo čudna muha: Ta muha je videti precej običajna, ko pride iz bube. Potem dela mehurčke zraka v glavi in po očesnih pecljih – kot bi napihovali najbolj čuden balon na svetu. To dela, da je bolj privlačna drugim.
18:30
Dan v Rafovem življenju: Rafa je direktor živalskega vrta Loro Parque. Izvedeli bomo, zakaj mu pravijo ptič Loro Parqua.
18:51
Divji živalski starši: V divjini obstajajo različni načini starševstva. Sesalci in ptice imajo malo mladičev in zanje pazljivo skrbijo. Žuželke, ribe in plazilci imajo običajno veliko mladičev. Nova generacija preživi samo zato, ker jih je tako veliko.
18:54
Pijavkini večerni špageti: Velikanska pijavka z Bornea lahko doseže tudi pol metra. Prehranjuje se z deževniki, najde pa jih po vonju njihove sluzaste sledi. Ker nima zob, deževnike posrka kot špagete.
19:00
Reševanje: V tej epizodi izvemo, da je upravitelj ranča Barclay talentiran šepetalec konjem.
19:48
Past jama: Jam Amorphophallus paeoniifolius s svojim vonjem privlači hrošče. Potem jih ujame in prekrije s pelodom, preden jih pošlje naprej, da oplodijo druge jame.
19:51
Beg pred oso: V mlakah na Madagaskarju so paglavci žab varni pred večino plenilcev, ki ne znajo leteti. Osa pa hoče za večerjo ravno paglavce. Ko paglavci začutijo napad, se potopijo globoko pod gladino.
19:54
Ribe v blatu: Glavoči živijo na kopnem v blatu. Ob oseki pridejo na površje in iščejo male rastline in živali, s katerimi se prehranjujejo. Vodo lahko zadržujejo v škrgah, ker pa skrbijo, da imajo kožo vedno vlažno, lahko dihajo skozi njo kot dvoživke.
20:00
Plesna ura: Ian dobi plesno učno uro pri najljubšemu olimpijcu Patricku Chanu, Jesse pa vztraja, da lahko opravi intervju z Adamom Sandlerjem.
20:21
Vrčnica in zelo sladka past: Mesojede vrčnice so se razvile tako, da lahko ujamejo in prebavijo žuželke. Tam mala bitja zvabijo k sebi s sladkim nektarjem. Največje vrčnice rastejo na pobočjih gore Kinabali na Borneu. Prostor imajo za več kot liter tekočine.
20:24
Smrtonosna zombi gliva: Spore glive Cordyceps so sposobne nadzirati in ubiti žuželke. Vstopijo v telo žuželke in ga prebavijo od znotraj. Lahko celo usmerjajo njene možgane in jo pripravijo, da dela stvari, ki pomagajo širiti spore.
20:30
Christabel: Petnajstletna Christabel je obsedena z glasbo in je že več tisoč dolarjev zapravila za koncertne karte, zato začne obračati mesečni družinski prihodek.
21:00
Bionični ljudje: Bionični ljudje je zanimiva epizoda, ki govori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti odkrivanja superčloveškega potenciala s pomočjo strojev. Bionični udi, jezik nevronov in še veliko več.
21:51
Je to reka Amazonka ali Francija?: Podajte se v amazonsko džunglo ... v osrčju Francije! Odkrijte, kaj je povzročilo to izjemno mikroklimo.
22:00
Konec sončnega sistema: Astronomi preučujejo sončni sistem, da bi napovedali prihodnost našega sonca in planeta. Njihove napovedi zavzemajo velikanski model.
22:51
Povezani med počitnicami.: Programa Skype in Facetime sta poskrbela, da smo dosegljivi tudi na dopustu v tujini!
23:00
Madagaskar – drugi svet: Profesor Fortey se odpravi v deževni gozd na Madagaskarju, da bi raziskal raznolikost tamkajšnjega življenja. Odkrije bodičaste tenreke, strupene žabe in veliko lemurjev.
23:48
Inteligenca in ustvarjalnost: kaj podedujemo?: Oddaja Ste vedeli? raziskuje svet s pomočjo znanosti in ločuje dejstva od fikcije. Predstavlja najnovejše dosežke v tehnologiji in raziskovanju ter gre v zakulisje, kjer razkriva skrivnosti življenja okoli nas.
00:00
Bionični ljudje: Bionični ljudje je zanimiva epizoda, ki govori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti odkrivanja superčloveškega potenciala s pomočjo strojev. Bionični udi, jezik nevronov in še veliko več.
00:51
Skrivnosti pravljic in mitov: Peter pan, Pepelka, Trnuljčica: Te zgodbe že stoletja uspavajo otroke! Odkrijte, zakaj so še vedno tako priljubljene.
00:57
Je to reka Amazonka ali Francija?: Podajte se v amazonsko džunglo ... v osrčju Francije! Odkrijte, kaj je povzročilo to izjemno mikroklimo.
01:00
Konec sončnega sistema: Astronomi preučujejo sončni sistem, da bi napovedali prihodnost našega sonca in planeta. Njihove napovedi zavzemajo velikanski model.
01:51
Povezani med počitnicami.: Programa Skype in Facetime sta poskrbela, da smo dosegljivi tudi na dopustu v tujini!
02:00
Čudežni otroci in geniji: Ti mladi ljudje so avtorji nekaterih izjemnih izumov. Od kod njihova nadarjenost?
02:24
Iluzija slapa: Preverite svoj vid z iluzijo slapa in iluzijo vrtečih kač. Izvedeli bomo, kako vizualne iluzije pretentajo naše možgane.
02:30
Ko znanost sproži revolucijo v filmski industriji: Roboti in posebni učinki obstajajo že dolgo časa. Zdaj postajajo še bolj spektakularni! Odkrijte znanost, ki jih omogoča.
02:54
Izostritev: Izvedeli bomo, kaj se zgodi, če izostrimo sliko, kadar gre za zmanipulirane podobe. Spoznali bomo tudi učinek izostritve in zameglitve.
03:00
Naše telo je izjemna tovarna: Vonjave, bolečine, plini: naše telo se včasih zelo čudno odziva, a vsak odziv ima svoj namen.
03:24
Naknadne podobe: Ogledali si bomo naknadne podobe, ki jih vidimo, tudi ko pogledamo stran. Poglejte si jih!
03:30
Kako spodbudimo možgane: Preverjanje IQ so razvili, da so izmerili inteligenco. Spomin lahko urimo in otroci imajo prednost pri učenju.
03:54
Lateralna inhibicija: Izvedeli bomo, kaj je lateralna inhibicija, in z vrsto zabavnih testov svoj um postavili pred izziv. Izvedeli bomo tudi, kakšen učinek ima alkohol na možganske nevrone.
04:00
Poplave, umikanje obale, nevihte: kako s tem živeti vsak dan?: Naravne katastrofe lahko povzročijo škodo, a nas tudi kaj naučijo, z novimi tehnologijami pa smo naslednjič lahko bolje pripravljeni nanje.
04:24
Konstantnost barve: Izvedeli bomo, kaj je konstantnost barve, in preverili Munkerjevo ter še mnoge druge iluzije.
04:30
Naglasi, čustva, petje!: Naglasi, čustva, petje: naš glas lahko veliko razkrije o naši osebnosti. Z različnimi tehnikami ga lahko tudi spremenimo.
04:54
Slepa pega: Veste, kje je vaša slepa pega? To lahko izveste s preprostim testom. Izvedeli bomo tudi, kolikšen del možganov dejansko uporabljamo.
05:00
Ko nas resničnost zavede: Naše oči lahko možgane prepričajo, da stvari vidijo drugače.