razmišlja DAMIJAN MOČNIK.
V Katoliški cerkvi poteka v cvetočem mesecu maju najbolj obiskana krščanska pobožnost, šmarnice. Posvečena je Božji Materi Mariji. Leta 1815 jo je potrdil papež Pij VII. Na pobudo bogoslovca Jerneja Lenčka so Marijin mesec leta 1851 prvič obhajali v ljubljanskem bogoslovju. Janez Volčič je leta 1855 napisal tudi posebno branje z naslovom Šmarnice Mariji, naši Materi darovane. Do današnjih dni se v maju verniki zbirajo po cerkvah, v kapelah ali ob domačih oltarjih, ob katerih z molitvijo in pesmijo častijo Božjo Mater. Kdo pa je po njihovem verovanju Marija? Kaj o Božji materi pravijo svete knjige? 24. maja obhajamo priljubljen praznik Marije, Pomočnice kristjanov, h kateri se v narodno svetišče na Brezje radi zatekamo po pomoč v stiski. Na predvečer praznika pa je že več kot 40 let na Brezjah tudi na pobudo Slovencev po svetu večer narodnih izročil.
Glasbeni gostje petkovega večera so Dinamitke, harmonikarji Primoža Zvira in Ansambel Pik, Luka Basi, Matevž Šalehar – Hamo, Ansambel Aktual, Il Divji in Marko Stanković, Manca Špik, Ansambel Glas, Adi Smolar. Vsi v družbi najboljšega petkovega benda – Diamantov - ter voditeljev Melani Mekicar in Blaža Švaba.
To je finalni večer tekmovanja za Najboljši kraj. Tokrat v studiu gostimo najboljše tri ekipe Celja, Ptuja in Novega mesta. Za Celje nastopajo Tina Trstenjak, Aleš Kolar in Hajdi Korošec,
Za Ptuj Miha Malek, Urška Vučak Markež in Gašper Malek, za Novo mesto pa Sašo Đukić, Irena Yebuah Tiran in Primož Kobe.
T. S. Spivet živi na osamelem ranču v Montani s starši, sestro Gracie in bratom Laytonom. Nadarjeni deček, ki se strastno ukvarja z znanostjo, je izumil perpetuum mobile, stroj, ki se lahko giblje neskončno dolgo. Z izumom si prisluži prestižno nagrado muzeja Smithsonian v Washingtonu. Družini pusti sporočilo in sam prepotuje Združene države Amerike, da bi se udeležil slavnostne podelitve nagrad. Toda v skupnosti uglednih znanstvenikov nihče ne ve, da je srečni zmagovalec star le deset let in da v sebi nosi zelo težko skrivnost.
Izvirni naslov: THE YOUNG AND PRODIGIOUS T.S. SPIVET / Ameriški film, 2013 / Režija: Jean-Pierre Jeunet / Scenarij: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant / Igrajo: Helena Bonham Carter, Judy Davis, Callum Keith Rennie.
Metina nosečnost ne ostane skrita Živi. Svoj načrt za Boršt razkrije tudi župan Milan in ko njegove ter Črtove namere odkrije Jasna, je to povod za spor. Črt raziskuje, kdo stoji za dogodki v borštu in ko zastrupljen blodi po borštu sreča Tineta, ki mu pomaga. Meta se po razkritju Heleni ponovno zbliža s Črtom, ki ji zaupa, da ga je oče pred smrtjo klical.
Voditeljica: Vida Petrovčič.
MICHAEL HANEKE, CINEASTE OF OUR TIMES / Francija, Avstrija / 2022 / Režija: Marie-Eve de Grave.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
V Katoliški cerkvi poteka v cvetočem mesecu maju najbolj obiskana krščanska pobožnost, šmarnice. Posvečena je Božji Materi Mariji. Leta 1815 jo je potrdil papež Pij VII. Na pobudo bogoslovca Jerneja Lenčka so Marijin mesec leta 1851 prvič obhajali v ljubljanskem bogoslovju. Janez Volčič je leta 1855 napisal tudi posebno branje z naslovom Šmarnice Mariji, naši Materi darovane. Do današnjih dni se v maju verniki zbirajo po cerkvah, v kapelah ali ob domačih oltarjih, ob katerih z molitvijo in pesmijo častijo Božjo Mater. Kdo pa je po njihovem verovanju Marija? Kaj o Božji materi pravijo svete knjige? 24. maja obhajamo priljubljen praznik Marije, Pomočnice kristjanov, h kateri se v narodno svetišče na Brezje radi zatekamo po pomoč v stiski. Na predvečer praznika pa je že več kot 40 let na Brezjah tudi na pobudo Slovencev po svetu večer narodnih izročil.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Se tudi vam ob koncu tedna napoveduje vesela družba? Niti ne veste točno, koliko se jih bo pojavilo na vratih? No, najbolje bo, da naredimo nekaj nasitnega za vse! Postopek peke je sicer pocˇasen, užitek pa dolgotrajen, saj je rezultat mehko in socˇno meso, polno okusa.
Najpomembneje pri tem receptu je, da se ga lotimo dovolj zgodaj, saj potrebuje za peko kar nekaj debelih ur. Ampak brez strahu, vso delo opravi pečica, mi pa lahko medtem počivamo.
Voditeljica: Vida Petrovčič.
13. del:
Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Riba hamo iz rodu jegulj je stalnica na kjotskih poletnih jedilnikih, vendar zahteva natančno predpripravo, saj vsebuje kar 600 koščic. Ogledali si bomo, kakšne jedi pripravljajo iz nje kjotski kuharji. Spoznavali bomo tudi starodavno poletno tradicijo ribolova s kormorani na reki Udži.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
14. del:
Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Spoznali bomo zgodovino laka in izdelovanja lakiranih predmetov na Japonskem ter obrtnike, ki se z dolgotrajnim postopkom, ki obsega izdelavo lesene osnove, lakiranje in krašenje, ukvarjajo danes. Obiskali bomo tudi keramika s posebnim pogledom na ohranjanje in ustvarjanje lončarskega izročila.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
Koledar KIS 2022: na Kozlovi domačiji v Spodnjih Vinarah od leta 2020 vodi kmetijo Marco Hobel. V glavnem se posveča vzreji jagnjet. Korak za korakom, preudarno, je njegovo geslo. Ob petju in kulturnem delovanju se udejstvuje tudi politično. Kot kandidat Gospodarske liste (GWL) Škocjan je bil marca lani eden od skupno sedmih novih vodij občinskih list samostojnega slovenskega političnega gibanja na Koroškem.
V južnoštajerskem Kleku so odprli Park razmisleka s spomenikom umetnika Petra Kluga, ki spominja na žrtve nacionalsocializma v drugi svetovni vojni.
Prireditvi Impulz 2022 Višje šole za gospodarske poklice v Šentpetru ob 80. obletnici pregona in BiliSmoBomo Šolske akademije ZG/ZRG za Slovence v Celovcu ob 65. obletnici ustanove gostujeta pri pobratenem društvu SPD Borovlje.
http://slovenci.orf.at.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Pomlad se napoveduje na velikih vratih, toda pogled na vrt je še kar zimsko otožen.
Prijalo bi nam kaj zdravilnega, prečiščevalnega in božansko okusnega. Naš glavni junak bo por! Skromen, rase na vsakem vrtu in iz njega bomo pripravili vrhunsko juho. Zelena sladica? Zakaj pa ne! Zložili bomo slasten tiramisu z matcha čajem.
Njihove zgodbe so grenke. Nikjer niso zaželeni, nikjer doma. Pogovarjali smo se ljudmi z različnih delov sveta, ki jim je skupno dvoje: da so morali zapustiti svoje domove in da so zatočišče našli v Sloveniji.
Majski Opus bo tako ponudil vpogled v glasbeno ustvarjalnost na temo vojne, revolucije in upora, z odlomki bodo kronološko predstavljena največja dela s področja klasične glasbe, katerih nastanek so spodbudili vojaški dogodki, vojne razmere ali določene osebnosti, ki so na svojstven način zaznamovale prelomne dogodke svetovne zgodovine. Spoznali boste tudi delček slovenske ustvarjalnosti med NOB, kaj so doživljali nekateri ideološko sporni skladatelji in kateri skladatelji so z glasbo opozarjali na strahote 2. svetovne vojne.
Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.
Majski Opus bo tako ponudil vpogled v glasbeno ustvarjalnost na temo vojne, revolucije in upora, z odlomki bodo kronološko predstavljena največja dela s področja klasične glasbe, katerih nastanek so spodbudili vojaški dogodki, vojne razmere ali določene osebnosti, ki so na svojstven način zaznamovale prelomne dogodke svetovne zgodovine. Spoznali boste tudi delček slovenske ustvarjalnosti med NOB, kaj so doživljali nekateri ideološko sporni skladatelji in kateri skladatelji so z glasbo opozarjali na strahote 2. svetovne vojne.
Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Pomlad se napoveduje na velikih vratih, toda pogled na vrt je še kar zimsko otožen.
Prijalo bi nam kaj zdravilnega, prečiščevalnega in božansko okusnega. Naš glavni junak bo por! Skromen, rase na vsakem vrtu in iz njega bomo pripravili vrhunsko juho. Zelena sladica? Zakaj pa ne! Zložili bomo slasten tiramisu z matcha čajem.
Njihove zgodbe so grenke. Nikjer niso zaželeni, nikjer doma. Pogovarjali smo se ljudmi z različnih delov sveta, ki jim je skupno dvoje: da so morali zapustiti svoje domove in da so zatočišče našli v Sloveniji.
15. del:
Obiskali bomo dve delavnici, ki ohranjata rokodelsko izročilo: izdelovalca pločevinastih tulcev za hrambo čajnih lističev in dežnikarja, ki dela tradicionalne dežnike iz bambusa in papirja. Spoznali bomo tudi, kako s prilagajanjem starih tehnik novim dizajnom delavnici konkurirata na sodobnem trgu.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
16. del:
Obiskali bomo tri obrtne delavnice: v prvi že dobro stoletje ročno izdelujejo in popravljajo platnene torbe, v drugi je starodavna tehnika izdelave oklepov navdihnila linijo torb in torbic, v tretji pa tkejo prte iz lastnega bombaža, obarvanega z naravnimi barvili iz cvetov, trav in dreves.
MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.
Tokrat posvečamo oddajo spominu na dolgoletnega urednika in enega najbolj zaslužnih ustanoviteljev tega projekta dr. Güntherja Ziesla (1941 – 2022), ki je leta 2012 ob izjemnem jubileju, 30 letnici ADJ, obiskal Ljubljano, Zagreb, Benetke, Trst in München in se v pogovoru s kolegi, ustvarjalci medijskega prostora 20. in 21. stoletja, spominjal začetkov uspešne koprodukcije in nalog, ki jo čakajo v prihodnosti. Oddaja, ki je že pred tridesetimi leti presegala meje takratne Evrope je vsa ta leta dokazovala, da se lahko s prikazom dežel in ljudi, navad, posebnosti marsikaj naučimo drug o drugem. In kot je tedaj na koncu jubilejne oddaje rekel Sigmund Gottlieb, glavni urednik Bavarske TV »Če takšne oddaje ne bi bilo, bi si jo morali danes, bolj kot kdajkoli prej, izmisliti.«.
Klemen Skubic je mlad izšolan kuhar, simpatičen novopečeni očka, ki si ne predstavlja, da bi v življenju počel karkoli drugega kot ustvarjal v kuhinji in na krožniku povezoval nove okuse.
Tokrat se bomo ozrli proti poletju in se lotili slovite parmigiane, zapečene zloženke z jajčevci, paradižnikovo omako, parmezanom in mocarelo. Vijoličasti jajčevec je super živilo! Ste vedeli, da kar 92% jajčevca predstavlja voda? In kaj vse zmore! Nobenega opravičila več ni, da greste na oddelku z zelenjavo mimo njega.
ALL CREATURES GREAT AND SMALL (II.) / Velika Britanija / 2021
Scenarij: Ben Vanstone, Chloe Mi Lin Ewart, Debbie O'Malley
Režija: Brian Percival, Sasha Ransome, Andy Hay
V glavnih vlogah: Nicholas Ralph, Samuel West, Anna Medeley, Callum Woodhouse, Rachel Shenton, Patricia Hodge, Maimie McCoy, Mollie Winnard, Tony Pitts.
Serija o nastanku in delovanju jugoslovanskih tajnih služb, Ozne, Udbe in Kosa. Serija razkriva še neobjavljene podrobnosti delovanja tajnih služb, ki so se zgledovale po Stalinovi politični policiji. Metode zasledovanja, mučenja, lažna pričanja, montirani procesi, usmrtitve brez sojenja, nezakonite aretacije in Titova obsedenost s tajnimi službami. Vse to so bile značilnosti jugoslovanskih tajnih služb. Samo na Hrvaškem je obstajalo dva milijona dosjejev o nadzoru državljanov, en agent tajne službe jih je nadziral deset.
