Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

SLO 1
07:00
Živ žav
07:05
I: Jurc Vladimir... Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.
07:10
I: Hribar Škrlec Lena, Bencik Emeršič Viktorija... Rija in Krokodil gresta k jezeru krmit ptice. Krokodil obljubi, da ne bo pojedel zrnja. Tam najdeta račke, goske, vrabčke in labode. Pa tudi golobe. Fej! Rija jih ne bo hranila. A vse čudovite ptice odletijo, samo golob bi zobal zrnje. Morda je pa golobček najprijaznejši ptič!
07:15
I: Smrekar Ajda... Žarko in Živa pripravljata zabavo presenečenja za rojstni dan krave Žveke. Toda to ni tako preprosto, kot sta mislila, saj morata skupaj z drugimi živalmi z dvorišča skrivati priprave pred sumničavo Žveko.
07:25
I: Derganc Maša, Guček Kristijan, Hribar Škrlec Lena, Končar Maja, Lah Jaka, Vihar Rok, Šef Blaž, Škrlec Nik, Železnik Tjaša... Pikica zaradi prehlada ne more na Krilčkovo zabavo, potem pa se pošasti še odločijo, da se bodo brez nje igrale skrivalnice. Pikica se počuti osamljeno. Gospa Jokinstok ji svetuje, naj sede na klop za prijatelje.
07:30
I: Bencik Emeršič Viktorija, Derganc Maša, Hribar Škrlec Lena, Jakoš Samo, Juh Polona, Kunšič Maja, Veselko Borut, Zemljič Matej, Zupančič Jana... Sovice v krokodilovem gobcu opazijo ptička in zasnujejo načrt, kako bi ga rešile. Bubi in Bibi se prerekata o razlikah med krokodili in aligatorji. Bubi in Boni pokličeta na pomoč še druge živali. Opica, žirafa, modri makao in želva, vsi se rade volje odzovejo. Postavijo most do krokodila in ga s peresom požgečkajo po nosu, da kihne. Krokodilovo kihanje vrže ptička, krokodiljega tekalca, iz gobca, a se pritoži živalim, da so ga zmotile pri jedi. Krokodil jim našteje razlike med krokodili in aligatorji. Krokodilji tekalec se vrne v krokodilov gobec in sovice spoznajo, da sta krokodil in ptiček prijatelja, ki si pomagata. Očka prikliče sovice domov in jim razloži pomen medsebojnega sodelovanja. Mami pa jih opozori, da kadar želijo komu pomagati v stiski, morajo najprej spoznati resnico, ne pa širiti neresnice.
07:40
I: Slapar Vesna... Poskočni Migetavko je razigrana zverka, ki v družbi rada uganja vragolije. Te Botiju povzročajo kup preglavic pri zbiranju podatkov. Zverke mu z veje sadnega drevesa klatijo na glavo sadeže, s cofastimi tačkami pa ga razstavijo na drobne koščke!
07:45
I: Filač Gaja, Hribar Škrlec Lena, Vihar Rok, Vrbnjak Tina, Zemljič Pia... Cofek je ljubosumen na Gabra, ki vzbuja pozornost zaradi mavca na nogi. Še sam se pretvarja, da si je poškodoval roko, vendar se njegova zvijača izjalovi, ko se ne sme več igrati, kot si je zamislil.
07:55
I: Filač Gaja, Govc Petra, Hribar Škrlec Lena, Vihar Rok, Vrbnjak Tina... Glavna nagrada na gozdni loteriji je polet v košari s štorkljo Nežo. Cofek bi jo zelo rad dobil, zato se preobleče v velikansko štiriperesno deteljico. Mogoče mu bo pri žrebu prinesla srečo!
08:00
I: Derganc Maša, Drolc Veronika, Fatur Mojca, Hribar Zvone, Pernarčič Vesna, Pišek Tadej, Rozman Nika, Čušin Gregor... Laro hudo boli zob, nepridiprav Hari pa ji o zobozdravnikih natvezi take grde reči, da se Lara boji povedati resnico. Ko postane le prehudo, zaupa očku in skupaj s prijazno zobozdravnico rešijo njeno težavo.
08:10
I: Pavlin Ana, Pirnat Primož... Rdečka in grahozavri naletijo na izgubljenega mladička pakčojdaktila, ki še ne zna vzleteti. Odločijo se, da ga bodo naučili letenja, da se bo lahko varno vrnil k družini. Lekcije pa pakčojdaktilčka le užalostijo. Ko ga skušajo razvedriti, ugotovijo, da začne plahutati s krili, kadar se smeje.
08:15
I: Cavazza Sebastian... Nad džunglo priletijo sibirski žerjavi. Mavgli spozna Alijono, ki ga povabi na potovanje. Mavgli se zato začne učiti letenja. Vsak žerjav Mavgliju podari eno svoje pero.
08:30
I: Blagovič Maja, Slakonja Klemen, Slapar Vesna, Smolej Uroš, Veselko Borut, Šef Blaž, Železnik Tjaša... Zoja in Feliks se zelo začudita, ko so na televiziji samo še vesoljski kanali. Le kako signali pridejo do televizije in zakaj satelit ne kaže več v pravo smer? Je mogoče, da na njem deskajo vesoljci?
08:40
I: Dolinar Ana, Hribar Škrlec Lena, Rozman Nika... Poka in prijatelji se igrajo pri Pipu doma in Pip predlaga plesno tekmovanje. Sam določi pravila, za sodnika pa izbere Zaka. Pravila bodo morali vsi nepreklicno upoštevati. Tekmovanje se začne. Pip za razgibani nastop požanje bučen aplavz, zato je prepričan, da bo zmagal, Zak pa za zmagovalko razglasi Francko, ki navduši z robotskim plesom. Pip se kuja, prijatelji se gredo s Francko igrat v park, Poka tolaži Pipa. Spomni ga, da je on določil pravila in izbral Zaka za sodnika. Pip spozna, da nima prav, opraviči se Francki in jo prosi, naj vse nauči plesati zmagoviti robotski ples.
08:45
I: Derganc Maša, Hribar Škrlec Lena, Slakonja Klemen, Zupančič Jana... Brina in Binka si pri igri z robotkom Krempeljcem zaman prizadevata priigrati nagrado. Vselej se jima izmuzne. Doma si zato oči in mami izmislita igrico z nagradami, a oči se ne da kar tako. In nagrada se Brini in Binki še zmeraj nenehno izmika.
08:55
I: Derganc Maša, Vinko), Hribar Škrlec Lena, Mihelčič Saša(ga. Poni, Beni, Deja), Mihevc Lea(Inja, Janikina mami), Slakonja Klemen, Slapar Vesna, Smolej Uroš(Vinkov oči, potujoči glasbenik), Zupančič Jana, Šef Bla... Kaj si lahko Brina privošči za petak, ki ji ga je dala zobna miška? Z očijem in Binko se podajo na tržnico. A ponudba na stojnicah je tako mikavna, da se s prijateljico Injo ne moreta odločiti, kako bi ga najraje zapravili.
09:00
I: Berden Gorka, Dolinar Ana, Hribar Škrlec Lena, Merljak Maja Martina, Recer Matej, Tepšić Mak, Čušin Gregor... Egon in Ajda bi rada opazovala čopaste ponirke pri svatovanju. Tiho se morata pritajiti in jih negibno opazovati. Toda živahna Ajda tega ne zmore. Le kdo bi jo lahko naučil umetnosti opazovanja?
09:15
I: Fatur Mojca, Hribar Škrlec Lena, Kunšič Maja, Majzelj Janja, Mihelčič Saša, Murenc Andrej, Pernarčič Vesna... Danes je praznik cvetja. Mamka miš povabi Celestinco, naj ga praznuje s hčerkami in Avguštinom. Tudi Ernest želi praznovati. Toda praznik cvetja je stara mišja tradicija, ki so jo miši ustvarile le za miši. Ernest je užaljen. Ali bo praznik cvetja ponovno obudil stara navzkrižja med medvedi in mišmi?
09:25
I: Bučevec Lana... Tinko se pretvarja, da je gluh, zdravnica Mica pa pojasni, kako zvok potuje do možganov in zakaj ga nekateri ljudje ne slišijo.
09:30
I: Kogovšek Sabina, Merljak Maja Martina, Podričnik Gregor, Smolej Uroš, Vrhovec Primož... V tej epizodi bomo videli raznoliko mešanico živali. Orjaško ujedo, vrhunskega plenilca, ki se ne boji ničesar. Najnevarnejšo avstralsko kačo – tajpana, ki je rojen za ubijanje, in resničnega zmaja – ovratničarja, ki izvrstno pleza.
10:00
Nedeljsko bogoslužje iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.
11:00
TV-izložba
11:15
18. maja je papež obiskal Verono, stičišče ljudstev, mesto socialnih pesnikov, rojstni kraj številnih misijonarjev. K čemu nas je spodbudil v Areni miru?


18. maja je papež obiskal Verono, stičišče ljudstev, mesto socialnih pesnikov, rojstni kraj številnih misijonarjev. V Areni miru je ob temah razorožitev, migracije, delo, demokracija, ekologija poudaril pomen dialoga in srečanja, kar je bilo njegovo vodilo ob obisku Benečije. Na kakšen način bomo prispevali k »enotnosti v različnosti«, za kar si je prizadeval veronski teolog in filozof Romano Guardini? Arena duhovnosti bo tema oddaje Obzorja duha.

12:00
Predstavljamo Mašo in Aljaža, ki sta po oddihu na Goričkem, kupila kmetijo z nekaj zemlje ter se začela ukvarjati s tržno pridelavo zelenjave. Napovemo tradicionalne prireditve ob Tednu gozdov, ki jih vsako leto pripravi Zavod za gozdove Slovenije. Sadjarji na Štajerskem so se po nekaj slabših sezonah razveselili obilne letine češenj, zelo dobro kaže tudi marelicam. Pri zagotavljanju sladkovodnih rib za domači trg igrajo pomembno vlogo ribogojnice, ki so izpostavljene tudi neugodnim klimatskim vplivom.
12:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
13:00
V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:15
V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:25
V oddaji gostimo priljubljeni ansambel Braneta Klavžarja, ki je v narodno-zabavni glasbi aktiven že 43 let. Za prijetno vzdušje v Glasbenem pozdravu skrbijo tudi Veseli svatje, ansambel Roka Žlindre, Trio Vivere ter primorski ansambel Tik-Tak. Osrednja gosta, ki tekmujeta v igrah Je res ali ni res ter Prepoznaj pesem, sta Brane Klavžar in Anita Kadenšek. Voditelja: Andrej Hofer in Sandi Morel.
14:40
Krajša; Obiskali smo dolenjske vinske gorice, kjer vse bolj izginjajo mali družinski vinogradi s čimer se izgublja tudi kulturna krajina.

Kako živahna je gastronomska scena v Beogradu smo preverili na podelitvi vodnika Gault Millau 2024, ki velja za enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije.

14:55
TV-izložba
15:20
Britt Marie Was Here / Britt Mari Var Här; Švedska komedija o ponovnih začetkih


63-letna Britt-Marie je z redom in rutino obsedena švedska gospodinja, ki po štiridesetih letih zakona zapusti nezvestega moža. Prisiljena je sprejeti edino službo, ki je na voljo v njenem zakotnem, propadajočem mestecu Borg. V sklopu njene nove zaposlitve je treniranje otroške nogometne ekipe. Britt-Marie nima pojma o nogometu in otrocih, zato se najprej loti tistega, kar obvlada: čiščenja rekreacijskega centra. Postopoma se začnejo zlagati tudi preostali koščki njenega življenja.


Izvirni naslov: BRITT-MARIE VAR HÄR / Švedski film, 2019 / Režija: Tuva Novotny / Scenarij: Anders Frithiof August, Fredrik Backman (roman) / Igrajo: Pernilla August, Peter Haber, Anders Mossling.

16:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
17:00
V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:05
Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:10
I: Dolinar Ana, Hribar Škrlec Lena, Rozman Nika... Pip, Poka in prijatelji se igrajo zabavno igrico, v kateri se nihče ne sme dotakniti tal, da ga ne ugrizne krokodil. Pip zmaga! Odpravijo se proti igrišču. Pipa igra navduši in prosi Poko, naj mu pomaga, da se še do igrišča ne bo dotaknil tal. Poko igra zabava in res ga do tam nese štuporamo. Pip ne odneha, hoče še do gugalnice. Poka je izčrpana in naveličana. Pip trmasto vztraja in skoči na Pokin nahrbtnik, v katerem je Žabek. Takrat spozna, da je bil trmast kot mula, opraviči se Poki in jo nese štuporamo novim dogodivščinam naproti.
17:20
Bernarda in Jože se pred poletnimi počitnicami spominjata nekaterih najlepših in najbolj zabavnih trenutkov minule sezone. Skozi celotno oddajo obujata spomine na sproščene nedeljske pogovore z njunimi zanimivimi gosti ter na najbolj zabavne igre in nenavadne izzive, ki so se jih v pretekih mesecih lotevali tekmovalni pari. Pri vsem tem pa ne bo manjkalo niti nekaj dobre glasbe.
18:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
18:57
Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:10
S 1. julijem bo vodenje Evropskega sodišča za človekove pravice prevzel slovenski sodnik dr. Marko Bošnjak. Kaj meni o zadnjem sklepu tega sodišča glede kazni Hrvaške slovenskim ribičem, kaj o kratenju človekovih pravic po Evropi, kako zgledna ali ne je pri spoštovanju pravic Slovenija, s kakšnimi izzivi se je sodišče spopadalo med pandemijo in s kakšnimi se še spopada zaradi posledic podnebnih sprememb?

Gost Marko Bošnjak.

19:25
Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.
19:45
Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
20:00
I: Archer Jack, Bandey Paul, Benson Laura, Blackborow Jasmine, Bloquet Jonas, Crystal Shepherd, Cunningham Louis, Duran Roxane, Fuller Yoli, Lesage Oscar, O'Prey Liah, Piette Caroline, Purefoy James, Schüle Emilia, Weiss Gaia, Willcocks Nathan... Marie Antoinette (i.); V Versaillesu praznujejo vstop v novo leto 1870. Marija Antoaneta na silvestrovanju po dolgih letih sreča švedskega grofa Axla von Fersena, ki jo je očaral ob njenem prvem obisku Pariza. Povabi ga na zasebno zabavo v Mali Trianon, to pa ni po godu grofu Chartresu. Kralj Ludvik na dvoru sprejme Benjamina Franklina in uradno prizna Združene države Amerike. Anglija, ki se že leta bojuje z upornimi kolonijami, Franciji napove vojno.


MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022

Scenarij: Deborah Davis

Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis

V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey.

21:05
Janez Potočnik je v očeh številnih Slovencev še danes tako rekoč -prvi obraz- slovenskega vstopa v Evropsko unijo. A Potočnik se je po koncu svojih dveh komisarskih mandatov umaknil. Kaj danes, dvajset let po vstopu Slovenije v EU počne Potočnik? Nekoč se je ugibalo, ali ga bo po komisarski službi morda zamikala domača politika. Ostaja nejasen glede tega, ali ima domače, bruseljske ali kakšne drugačne politične ambicije. Potočnikovemu pogledu na slovensko in evropsko stvarnost je vredno prisluhniti tudi zato, ker je daleč od zdajšnje slovenske politike. Težko pa si je tudi predstavljati, da bi samo še varoval vnuke, vodil psa na sprehod in obrezoval domačo živo mejo.


Voditelj oddaje: Edvard Žitnik.

21:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
22:05
V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
22:15
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
22:25
Casa Susanna; V hribovju Catskill se je v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja zbiralo veliko transvestitov, moških z dobrimi službami, pogosto tudi visoko izobraženih, ki so v reviji *Transvestia* izvedeli za letovišče frizerke Marie in njenega moža Tita, ki je nastopal kot Susanna. V skednju so prirejali predstave z glasbenimi točkami, pozneje pa so postavili še bungalove. Ob koncih tedna so se tako tam zbirali moški, preoblečeni v ženske, pogosto skupaj s svojimi ženami, ki so jih podpirale in imele svoj krožek. To so bili šele zametki združenja transvestitov. Take osebe so bile v tedanjem okolju pogosto nerazumljene, sprememba spola je bila v ZDA prepovedana. Na operacije spola so hodili v Mehiko. Pred kamero tako stopijo: vnuk frizerke, ki je vodila letovišče, hčerka enega od gostov in dejanski gost, ki pa je medtem tudi spremenil spol. Obujanje spominov na preteklost letovišča sklenejo z raztrosom pepela treh sorodnikov oziroma prijateljev.


CASA SUSANNA / ZDA, Francija / 2023 / Režija: Sébastien Lifshitz.

00:10
Solist ljubljanske operno-baletne hiše, baritonist Marko Kobal, v televizijskih upodobitvah interpretira arije iz oper Ples v maskah G. Verdija, Aleco S. Rahmaninova in Glumači R. Leoncavalla. Simfonikom RTV Slovenija dirigira David de Villiers. Režiser Aleš Žemlja, urednica Danica Dolinar.
00:35
Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.
01:00
Napovedujemo
06:00
Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.
06:20
UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.
06:35
S 1. julijem bo vodenje Evropskega sodišča za človekove pravice prevzel slovenski sodnik dr. Marko Bošnjak. Kaj meni o zadnjem sklepu tega sodišča glede kazni Hrvaške slovenskim ribičem, kaj o kratenju človekovih pravic po Evropi, kako zgledna ali ne je pri spoštovanju pravic Slovenija, s kakšnimi izzivi se je sodišče spopadalo med pandemijo in s kakšnimi se še spopada zaradi posledic podnebnih sprememb?

Gost Marko Bošnjak.

06:50
I: Hribar Škrlec Lena, Bencik Emeršič Viktorija... Poletna vročina. Rija in Krokodil se gresta kopat v bazen. Za kopalce v bazenu obstajajo pravila. Prepovedano je jesti, se potapljati in, ojoj, živali ne smejo v bazen. Rija gre sama plavat. A Rijina napihljiva račka poči. Pa tako rada bi plavala s prijatelji. Plavalna blazina Krokodil ji priskoči na pomoč.
07:00
Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.
08:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

08:05
Jutranji program
09:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

09:05
Jutranji program
10:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

10:10
TV-izložba
10:30
Danes naše identitete ne oblikuje več tisto, kar počnemo, ampak tisto, kar imamo. A kaj, ko nimamo nikoli dovolj. Z antropologom dr. Danom Podjedom in mag. Živo Kavko Gobbo iz društva za sonaraven razvoj Focus se bomo pogovarjali, koliko je nakupovanje v resnici stvar svobodne izbire, koliko pa stvar prisile; zakaj se zdi, da so naše želje neizmerne in kako jih brzdati? Si srečo lahko kupimo? Kaj s potratno porabo počnemo sebi in našemu planetu? Kako naj bi ravnal zmeren, etičen potrošnik?

Da je življenjski slog stvar izbire, sta prepričana Janja in Andrej Brečko, ki si sreče ne kupujeta, temveč jo ustvarjata na svojem samooskrbnem posestvu.

Tudi Alenka Nose, ki dotrajanemu in staremu pohištvu podarja novo življenje, dokazuje, da ni treba vsakega predmeta po nekaj letih zavreči in nadomestiti z novim in da vse staro vendarle ni brez vrednosti. Kako živeti bolje tudi z manj tehnologije, nam bo v rubriki Ah, ta splet! predstavil Filip Dobranič z Inštituta Danes je nov dan, zakonca Dolinšek, ki učinkovito rabo energije doživljata kot poslovni in osebni izziv, pa bosta razkrila, da se vsaka sprememba v manj potratno ravnanje začne pri uravnoteženem posamezniku. Piko na i oddaji bo pritisnila Katja Sreš, ki se z Ekologi brez meja že leta zavzema za manj stvari in s tem za manj odpadkov.

11:25
Fotografije mladih, lepih teles in nasmejanih obrazov, slogani o tem, da je treba življenje zajemati z veliko žlico, reklamni oglasi, da je treba uživati in biti srečen … A kaj sreča sploh je, kaj užitek in kaj življenjsko zadovoljstvo? V želji po iskanju sreče odrivamo na stran vse, kar je negativno in neprijetno, hlastamo za novim in lepim, iščemo in kupujemo, medtem pa pozabljamo, da je sreča izmuzljiva, vedno korak pred nami in nikoli zares trajno ulovljiva.
12:00
Janez Potočnik je v očeh številnih Slovencev še danes tako rekoč -prvi obraz- slovenskega vstopa v Evropsko unijo. A Potočnik se je po koncu svojih dveh komisarskih mandatov umaknil. Kaj danes, dvajset let po vstopu Slovenije v EU počne Potočnik? Nekoč se je ugibalo, ali ga bo po komisarski službi morda zamikala domača politika. Ostaja nejasen glede tega, ali ima domače, bruseljske ali kakšne drugačne politične ambicije. Potočnikovemu pogledu na slovensko in evropsko stvarnost je vredno prisluhniti tudi zato, ker je daleč od zdajšnje slovenske politike. Težko pa si je tudi predstavljati, da bi samo še varoval vnuke, vodil psa na sprehod in obrezoval domačo živo mejo.


Voditelj oddaje: Edvard Žitnik.

12:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
13:00
V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:15
V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:25
Joanna Lumley's Britain; V tridelni dokumentarni seriji nas britanska igralka Joanna Lumley popelje po svoji domači državi Veliki Britaniji.


1. del:

Potovanje začne v pristanišču Tilbury, kamor so po drugi svetovni vojni pripotovali številni Jamajčani, nato se poda proti severu. Obišče tovarno Aston Martin in vasico Eyam, ki jo je v 17. stoletju prizadela njena različica nalezljive bolezni, ter dom pisateljice Beatrix Potter. Spozna vrtnarke azijskih korenin in ustanovitelja skupine Hoja temnopoltih moških za zdravje. Pot sklene v starodavnem pristanišču Whitby, ki je navdihnilo zgodbo o Drakuli.


JOANNA LUMLEY'S BRITAIN / Velika Britanija / 2021 / Režija: Mark Bates.

14:10
TV-izložba
14:30
V tokratni oddaji se bomo poklonili lutkovni skupini Lutke Mladje Koroške dijaške zveze, ki obeležuje 50. jubilej svoje lutkovne dejavnosti na avstrijskem Koroškem. Koroško manjšinsko lutkarstvo odlikuje borba za preživetje slovenskega jezika, kar se kaže predvsem v uporniških vsebinah predstav.
14:55
TV-izložba
15:15
Fotografija kot umetniška zvrst: razstava O deželi ponazarja, kako fotografije oblikujejo naše dojemanje stvarnosti. Kurator je Andrej Krištof, sodelujeta tudi Verena Gotthardt in Marko Lipuš.

Višja šola za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu je vabila na sklepno šolsko prireditev Impulz, tokrat pod geslom “hrepenenje_sehnsucht_desiderio“.

V Stainzu so odprli muzej nadvojvode Janeza, izšel pa je tudi nemški prevod knjige o vinski tradiciji slovenske Štajerske, na katero je vplival -štajerski princ-.

Igralke in igralci društev SPD Zarja in SPD Trta so v Železni Kapli premierno uprizorili eno najbolj priljubljenih broadwayskih uspešnic, muzikal Cabaret.

http://slovenci.orf.at.

15:45
TV-izložba
16:00
I: Altenkopf Erich, Anna Lena, Bach Dieter, Dollmann Patrick, Ege Isabell, Franz-Xaver Zeller, Frowein Florian, Galuba Dirk, Grimpe Julia, Hagen Antje, Hobratschk Paulina, Kargel Uta, Kirtzel Sandro, Lätsch Joachim, Löffler Jenny, Patané Lorenzo, Schauer Sep... Sturm Der Liebe (xvi.); Prijatelji prijetno presenetijo Natascho na poslovilni zabavi. Ko se zvečer vrne v Knežji dvor, Evi prizna, da dvomi o svoji odločitvi.

Franzi na sestanku opazi, da je Steffen slabe volje. Ko ga vpraša, zakaj, ji Steffen pove, da je Dirk pred časom zapeljal njegovo dekle Liso.

Tim se ne ujame v Nadjino past in trdi, da je Boris. Nadja ne odneha in o svojem sumu pove Christophu.

Linda izve, kako je Dirk prizadel sina, zato Dirku jasno pove, da noče imeti več opravka z njim.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020

Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler

Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.

V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt.

16:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
17:00
V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:05
Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:10
I: Hribar Škrlec Lena, Merljak Maja Martina, Recer Matej, Tepšić Mak, Čušin Gregor... Egon že nestrpno pričakuje vrnitev svoje najljubše lastovke, nato pa opazi, da je njeno gnezdo poškodovano. Se bo ptička zato naselila drugje? Egon je zaskrbljen, Ajda pa takoj prepozna izziv. Z Egonom bosta naredila vsak svojo hišico zanjo, potem pa bosta videla, katero bo izbrala.
17:20
I: Bučevec Lana... Prehlad in gripa sta si podobna samo na prvi pogled. Zdravnica Mica in Tinko pojasnita, kaj ju povzroča in kakšni so njuni znaki.
17:25
V 10. oddaji vlada praznično vzdušje, studio so napolnili Božički in diši iz pečice. Za lovoriko v znanju se pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Tinkara, Lili in Teo iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica. Vsi so ljubitelji sladkobe korenja, se dobro spopadajo s knjižnimi težavami in sledenjem živali. Eksperiment zavežejo v nahrbtnik in na livadi v labirintu pa se soočijo z vlago. Kdo si bolj nahrani možganske celice in kdo je hitrejši pri zlaganju lončkov, Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ali Jaka, Matej in Mark iz OŠ Kapela, poglejte v predbožičnih Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

18:10
Avtor glasbe: Danilo Kocjančič

Avtor besedila: Tulio Furlanič/Aco Pasternjak


Tudi Slovenci smo imelu svojo verzijo Beatlov, ki so igrali, peli, se oblačili in nosili frizure kot Beatli, pa tudi popularni so bili skoraj tako kot oni - le da na nekoliko skromnejši, jugoslovanski lestvici. To so bili Kameleoni, koprska skupina, ki je nastala leta 1965 in 1966. posnela svoj največji hit Blesk izgubljene ljubezni, ki pa je dosti bolj znan v hrvaški različici, in sicer pod naslovom Sjaj izgubljene ljubavi. Besedilo zanjo je pri šestnajstih napisal Tulio Furlanič, glasbo pa prav tako tedaj šestnajstletni Danilo Kocjančič. V oddaji bo tekla beseda tudi o glasbenih elementih, ki določajo beatlovski zvok, pa o glasbeni zgodovini Kopra.

18:15
V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
18:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
18:57
Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:30
Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.
19:45
Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
20:00
Drugega soočenja pred evropskimi volitvami se bodo udeležili predstavniki slovenskih neparlamentarnih strank. Razpravljali bodo o ključnih izzivih, s katerimi se Evropska unija spopada danes. Na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija, bodo slovenski volivci izvolili 9 evropskih poslancev.
20:35
Na RTV Slovenija smo pred letošnjimi evropskimi volitvami pripravili projekt za mlade in z mladimi: Generacija EU. Gre za serijo podkastov. Zakaj mladi ne hodijo na volišča, kdo jih nagovarja in kdo ne? Katere teme jih zanimajo? Kaj jih skrbi? Štirje mladi novinarji so se o tem pogovarjali z dijaki in študenti ter s politologom dr. Tomažem Deželanom. Nastali so trije podkasti, ki smo jih združili v oddajo Kako bodo volili mladi.
21:00
Vsak ponedeljek zvečer vas na prvem programu Televizije Slovenija znova vabimo v družbo dolgoletnega voditelja Studia City, Marcela Štefančiča. Vrača se na prepoznavni voditeljski stol, z novo polurno oddajo Marcel, ki bo brezkompromisno in z ostrim pridihom z enim ali več sogovorniki poglobljeno, udarno in analitično načenjala najbolj aktualne in tudi provokativne teme. Gledalci oddaje lahko pričakujejo nepopustljive pogovore, v katerih bodo na drugačen način postavljena vprašanja, ki so nujna za razumevanje zakulisnega dogajanja in analizo družbenih procesov.
21:40
V oddaji predstavljamo pestro dogajanje na 77. filmskem festivalu v Cannesu, kjer se je še pred začetkom govorilo o grožnji s stavko festivalskih delavcev in razkritjem seznama spolnih nasilnežev. A največ pozornosti bo namenjene filmom. Greta Gerwig je letos predsednica devetčlanske žirije, ki je med 22 tekmovalnimi filmi izbrala dobitnika zlate palme. Kdo so zmagovalci letošnjega festivala in kdo poraženci, kako sta bila sprejeta ambiciozna projekta filmskih ustvarjalcev Francisa Forda Coppole ali Kevina Costnerja ter kakšni so težko pričakovani novi filmi Cronenberga, Lanthimosa in Sorrentina. Ob obletnici smrti Srečka Kosovela se bomo spomnili njegovega dela, ki je še vedno zelo aktualno, ter predstavili njegovo vez s Trstom. V Rimu smo obiskali Muzej Ara Pacis, v katerem so odprli obsežno razstavo, posvečeno staroveškemu gledališču. Razstava predstavlja gledališče vse od njegovega izvora dalje. Med več kot dvestotimi eksponati iz starogrškega, etruščanskega ali rimskega obdobja največ pozornosti vzbujajo gledališke maske. Razstava pa razkriva tudi zakulisje gledališča in celo igralske kostume iz antike. Pogovarjali smo se tudi z britanskim glasbenikom z imenom Puma Blue. V Kinu Šiška je navdušil z edinstveno mešanico čustvenih, jazzovsko obarvanih melodij, ki jih zaznamuje globoka osebna izpovednost.
22:05
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
22:10
Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
22:35
Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.
22:50
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
23:00
I: Basman Joel, Fries Liv, Kross David, Ofczarek Nicholas... Kafka; ep. 3: Družina

Franz Kafka je imel težaven odnos z oblastniškim in poniževalnim očetom. Z zamerami do očeta se je soočil v več kot sto strani dolgem pismu, ki ga ni nikoli odposlal. Oče Franza potisne v vlogo tovarnarja, poleg tega močno nasprotuje sinovemu prijateljevanju z igralcem tradicionalnega jidiškega gledališča Löwyjem. Prav očitki na račun prijatelja, ki ga Hermann Kafka ozmerja z mrčesom, pisatelja spodbudijo k pisanju Preobrazbe, bržkone najvplivnejšega literarnega dela 20. stoletja.


KAFKA / Avstrija, Nemčija / 2023

Scenarij: Daniel Kehlmann

Režija: David Schalko

V glavnih vlogah: Joel Basman, David Kross, Nicholas Ofczarek, David Kross, Liv Lisa Fries.

23:50
Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.
00:15
Napovedujemo
05:55
Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
06:25
Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.
06:35
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
06:45
I: Hribar Škrlec Lena, Merljak Maja Martina, Recer Matej, Tepšić Mak, Čušin Gregor... Egon že nestrpno pričakuje vrnitev svoje najljubše lastovke, nato pa opazi, da je njeno gnezdo poškodovano. Se bo ptička zato naselila drugje? Egon je zaskrbljen, Ajda pa takoj prepozna izziv. Z Egonom bosta naredila vsak svojo hišico zanjo, potem pa bosta videla, katero bo izbrala.
07:00
Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!
08:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

08:05
Jutranji program
09:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

09:05
Jutranji program
10:00
Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.

Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

10:05
TV-izložba
10:25
18. maja je papež obiskal Verono, stičišče ljudstev, mesto socialnih pesnikov, rojstni kraj številnih misijonarjev. K čemu nas je spodbudil v Areni miru?


18. maja je papež obiskal Verono, stičišče ljudstev, mesto socialnih pesnikov, rojstni kraj številnih misijonarjev. V Areni miru je ob temah razorožitev, migracije, delo, demokracija, ekologija poudaril pomen dialoga in srečanja, kar je bilo njegovo vodilo ob obisku Benečije. Na kakšen način bomo prispevali k »enotnosti v različnosti«, za kar si je prizadeval veronski teolog in filozof Romano Guardini? Arena duhovnosti bo tema oddaje Obzorja duha.

11:05
Na presečišču dveh ranljivih skupin – gluhih, naglušnih in LGBT-oseb – smo spoznali naglušnega Naia Štagarja, mladega transaktivista, ki je letos pod okriljem zavoda TransAkcija organiziral okroglo mizo o sluhu. Pravi, da je znakovni jezik za nekatere ljudi, ki so obenem del LGBT-skupnosti, osvobajajoč. Med osebami z oviranostmi so tudi LGBT-osebe, čeprav se zaradi strahu pred izključitvijo iz primarne skupnosti le redko javno razkrivajo.
11:20
Kaj nam pomeni obleka, zakaj je potrošniška kultura naravnana v nove in nove nakupe, kako smo povezani s svetovno tekstilno industrijo in kakšne probleme prinaša modna industrija kot ena največjih industrij v svetu tako iz okoljevarstvenega, socialnega in gospodarskega vidika? In kaj je trajnostna moda, kakšne so alternative – od izmenjevalnic in oblačil iz druge roke do njihove modne nadgradnje za nove modne kreacije in recikliranja? Odgovore nam bodo nizali prof. dr. Breda Luthar, Peter Movrin, prof. Almira Sadar in Simona Lampe, spoznali pa bomo nekatere primere dobre prakse pri izmenjavi in recikliranju oblačil.
11:55
Drugega soočenja pred evropskimi volitvami se bodo udeležili predstavniki slovenskih neparlamentarnih strank. Razpravljali bodo o ključnih izzivih, s katerimi se Evropska unija spopada danes. Na evropskih volitvah, ki bodo 9. junija, bodo slovenski volivci izvolili 9 evropskih poslancev.
12:30
Na RTV Slovenija smo pred letošnjimi evropskimi volitvami pripravili projekt za mlade in z mladimi: Generacija EU. Gre za serijo podkastov. Zakaj mladi ne hodijo na volišča, kdo jih nagovarja in kdo ne? Katere teme jih zanimajo? Kaj jih skrbi? Štirje mladi novinarji so se o tem pogovarjali z dijaki in študenti ter s politologom dr. Tomažem Deželanom. Nastali so trije podkasti, ki smo jih združili v oddajo Kako bodo volili mladi.
12:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
13:00
V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.
13:15
V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.
13:25
Joanna Lumley's Britain; V tridelni dokumentarni seriji nas britanska igralka Joanna Lumley popelje po svoji domači državi Veliki Britaniji.


2. del:

V drugi epizodi najprej raziskuje Škotsko, kjer se sreča s tkalcem harriškega tvida na Zunanjih Hebridih, spozna -trenerja v kiltu- v dolini Glencoe, odpluje k tretjemu največjemu vrtincu na svetu in obišče destilarno viskija. Nato odpotuje na prizorišče snemanja Igre prestolov v Severni Irski ter pot sklene v zgodovinskem Derryju z zvezdo serije Derry Girls in ustvarjanjem stenske poslikave.


JOANNA LUMLEY'S BRITAIN / Velika Britanija / 2021 / Režija: Ewen Thomson.

14:15
TV-izložba
14:35
Ženska konferenca in Krščanski center Novo mesto


»Blagoslovljena žena, ki upa v Gospoda in je Gospod njeno zaupanje.« Ta svetopisemska misel je bila vodilo Ženske konference, ki je letos že 22. povezala članice iz evangelijskih cerkva in skupnosti iz vse Slovenije.


»Krščanski center Novo mesto deluje od leta 2015. Je del nacionalnega gibanja Krščanski center Slovenija, ki deluje pod okriljem »International Network of Churches«. V sodelovanju z organizacijo »Eastern European Mission« skrbijo tudi za izdajanje kakovostne krščanske literature.

14:55
TV-izložba
15:10
Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.

A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

15:40
TV-izložba
16:00
I: Altenkopf Erich, Anna Lena, Bach Dieter, Dollmann Patrick, Ege Isabell, Franz-Xaver Zeller, Frowein Florian, Galuba Dirk, Grimpe Julia, Hagen Antje, Hobratschk Paulina, Kargel Uta, Kirtzel Sandro, Lätsch Joachim, Löffler Jenny, Patané Lorenzo, Schauer Sep... Sturm Der Liebe (xvi.); Franzi in Setffen se odpravljata na sestanek v banko, vendar Steffena policija odvede na zaslišanje na postajo. Boris Franzi pojasni ozadje Steffenovega prijetja. Franzi je zgrožena, saj ne verjame, da je Steffen napadel očeta.

Nadja kot vodja kobilarne zahteva, naj Lucy poišče drugo namestitev za ponija, ki divja po boksu. Bela in Lucy ne vesta, zakaj se poni tako čudno vede.

Natascha spozna, koliko ji pomenijo prijatelji in dom, zato se odloči ostati v Bichlheimu. Michael je presrečen, vendar mu Natascha jasno pove, da je njunega zakona konec.STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020

Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler

Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.

V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt.

16:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
17:00
V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.
17:05
Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.
17:10
I: Brecelj Marijana, Kunšič Maja, Mihelčič Saša, Murenc Andrej, Pernarčič Vesna... Celestinca prvič povabi prijateljico Marjanko, da prespi pri njej. Ernesta prosi, naj ji pomaga pripraviti vse za lep večer. Želi si, da bi bilo vse popolno, in prosi prijatelja, da se skupaj igrata. Ali bo uspelo vsakemu v tej igri najti svoje mesto?
17:25
Žuboreče brzice rek, skrivnostne podzemne jame, gozdovi, kamor redko stopi človeška noga, vinorodni hribčki in barvite doline – to je okolje, v katerem živi in ustvarja priznani slovenski ilustrator Peter Škerl. Slovenska arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin s tradicionalno slovensko čipko navdušuje New York, kjer zadnja leta živi in dela. Tradicijo klekljarstva povezuje z digitalnimi tehnologijami. V središču Divače na Krasu stoji Škrateljnova domačija. S svojimi koreninami iz 17. stoletja velja za najstarejšo ohranjeno kraško domačijo, danes pa je tu dom Muzeja slovenskih filmskih igralcev. Ta je posvečen prvi slovenski filmski zvezdi evropskega nemega filma Iti Rini in slovenski filmski dediščini.

Po rovih na območju gore Pece na Koroškem danes ne odmeva več glas rudarjev, temveč številnih obiskovalcev, ki doživljajo nekdanji utrip rudnika. Na gričih zahodne Slovenije, v Goriških brdih prisegajo na butično proizvodnjo izbranih češenj. Ti sijoči rdeči sadeži z zanimivo zgodovino vsako leto privabijo na tisoče obiskovalcev.

17:55
Pozdravljeni v Dnevni sobi Televizije Slovenija! V udobju Dnevne sobe bodo kolegi različnih uredništev gostili znane osebnosti in cenjene strokovnjake, se z njimi pogovarjali o dilemah vsakdanjega življenja, svetovali o različnih življenjskih temah, komentirali trende in družbene fenomene.
18:15
V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
18:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
18:57
Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.
19:30
Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.
19:45
Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.
19:55
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
20:00
Zgodbe S Prepiha; “Zadnja coprnica v Ljubljani”

O Anici Gorjup, obtoženi čarovništva, ni veliko znanega. O njenem obstoju sklepamo le iz štiristo let starega rabljevega računa. V njem je natančno popisano, kako so jo naši predniki mučili in pozneje usmrtili. S sogovorniki se sprehodimo po srednjeveški Ljubljani, se pogovarjamo o zgodovini čarovniških procesov ter razmišljamo o tem, kakšna oseba je bila naša žrtev, Anica Gorjup, v resnici.Scenarij: Iza Strehar

Režija: Urban Zorko.

20:25
Poslovil se je Kostja Gatnik, slikar, ilustrator, fotograf, stripar, oblikovalec. Prejel je Prešernovo nagrado, pa tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo, in sicer za impozanten opus otroških ilustracij, ki jih pozna več generacij. Med njimi so Avtozaver, Jure Kvak Kvak in Gal v galeriji. Ustvaril je znameniti strip Magna Purga, oblikoval Tribuno, ovitke gramofonskih plošč, plakate, logotipe in oglaševalske ilustracije. Manj znano je njegovo slikarsko udejstvovanje. Sprva je ustvarjal psihedelične slike, nato se je posvetil tehniki air brusha, naposled pa se je v zavetju svojega ateljeja vrnil h klasičnemu slikarstvu.
20:40
Amazing Railway Adventures With Nick Knowles Ep 1 3; Voditelj Nick Knowles se v dokumentarni seriji v petih delih z vlakom odpravi na potovanje po več evropskih in eni severnoafriški državi. Poleg običajnih turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti spoznava tudi navade domačinov, okuša krajevne poslastice, se preizkuša v številnih športih, predvsem pa uživa v vožnji z vlakom.


1. del:

V prvem delu potujemo po progi, ki povezuje tri srednjeevropske prestolnice: Prago, Bratislavo in Budimpešto. V Pragi pokukamo v drobovje znamenite 600 let stare astronomske ure, v Bratislavi mora Nick Knowles premagati svoj strah pred višino, na poti do Budimpešte pa se ustavi pri nemški manjšini, ki že stoletja živi na Madžarskem. V Budimpešti si ogledamo železniški muzej in se vozimo z najdaljšo železnico, ki jo upravljajo otroci.


AMAZING RAILWAY ADVENTURES WITH NICK KNOWLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Ben Southwell.

21:35
Prisluškovanja, tožbe, pregoni, politični pritiski in strankarski prevzemi. To so grožnje neodvisnemu novinarstvu, javnim medijem in demokraciji. Julian Assange, ki je razkril zločine ameriške vojske, na londonskem sodišču bije dolgoletno bitko proti izročitvi ameriškim oblastem. Kako svobodni in neodvisni so še mediji? Kako nacionalisti in populisti uničujejo javne medije?
22:05
Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.
22:10
Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.
22:35
Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.
22:50
Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.
23:00
V drugem delu spoznamo bogato kariero pričevalca Milana Zdravka Kovača. Po poroki je v Stockholmu ustanovil svoj arhitekturni biro, nato pa sprejel ponudbo Unesca, odšel na Cejlon in se zaposlil na Unescovem azijskem regionalnem inštitutu za raziskave šolskih zgradb. Začelo se je najlepše obdobje v življenju njegove družine, v katerem sta z ženo najprej posvojila deklico Ayro. Leta 1974 se jima je rodila hčerka Nina, kmalu zatem sta posvojila še dečka Vimala s Cejlona in rodila se jima je še Tanja. Po projektantskem delu v Kuvajtu, Združenih arabskih emiratih, Katarju in Omanu se je leta 1979 vrnil v Egipt in se začel ukvarjati z načrtovanjem rešitev za zaščito arheoloških spomenikov. Uspešen primer realizacije je bila zaščita grobnice pisarja Nakhta in njegove žene Tawi v Šejk Abd el-Kurni v Luksorju; njegov prototip zaščite podzemne kulturne dediščine (1980–1983) je bil patentiran pri Eureki. Zadnjih petindvajset let so zaznamovali predvsem projekti zaščite kulturne dediščine v Indiji, v Sloveniji in na Kitajskem, ob njih pa arhitektova humanitarna dejavnost.

V zadnjem obdobju sta s prijateljem in arhitektom Petrom Kerševanom svoje bogato znanje namenila ohranitvi arheološke in arhitekturne dediščine v Ljubljani s poudarkom na modernizaciji mesta v skladu z najsodobnejšimi arhitekturnimi smernicami. Izjemne so njune študije in predstavitve edinstvenega koliščarskega naselja na Špici v Ljubljani, ki ga je mestna oblast pozneje po večini uničila, z obžalovanjem pove pričevalec. Druga boleča rana je gradnja garaže pod ljubljansko tržnico. Ljubljanska oblast njune zamisli popolnoma ignorira ter po mnenju arhitekta Kovača troši nesorazmerno veliko denarja za slabše rešitve. Po smrti prijatelja Petra Kerševana arhitekt Kovač še vedno nadaljuje delo in razvija ideje v dobrobit Ljubljančanov.

01:50
Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.
02:15
Napovedujemo