Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

DOX TV
06:08
S01E01 Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda je tridelna dokumentarna serija, ki temelji na CBC-jevem podcastu in pripoveduje zgodbo o preživelih po srečanju z Nygardom. Razkriva desetletja domnevnih spolnih napadov in kako so žvižgači končno pomagali zrušiti Nygarda. V pogovorih s preživelimi, nekdanjimi zaposlenimi, družinskimi člani, preiskovalnimi novinarji in organi pregona Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda gledalcem prikazuje svet glamurja, moči in denarja, ki je v Nygardovo orbito pritegnil legije žensk. Serija razkriva, da je Nygardu uspelo, da je tako dolgo ostal nekaznovan zaradi vojske zaposlenih, kulture obtoževanja žrtve in pravnega sistema, zgrajenega za zaščito bogatih. Razkriva, kako so se nekateri od teh zaposlenih in preživelih zbrali, da bi razkrili resnico.
06:56
S01E02 Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda je tridelna dokumentarna serija, ki temelji na CBC-jevem podcastu in pripoveduje zgodbo o preživelih po srečanju z Nygardom. Razkriva desetletja domnevnih spolnih napadov in kako so žvižgači končno pomagali zrušiti Nygarda. V pogovorih s preživelimi, nekdanjimi zaposlenimi, družinskimi člani, preiskovalnimi novinarji in organi pregona Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda gledalcem prikazuje svet glamurja, moči in denarja, ki je v Nygardovo orbito pritegnil legije žensk. Serija razkriva, da je Nygardu uspelo, da je tako dolgo ostal nekaznovan zaradi vojske zaposlenih, kulture obtoževanja žrtve in pravnega sistema, zgrajenega za zaščito bogatih. Razkriva, kako so se nekateri od teh zaposlenih in preživelih zbrali, da bi razkrili resnico.
07:45
S01E03 Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda je tridelna dokumentarna serija, ki temelji na CBC-jevem podcastu in pripoveduje zgodbo o preživelih po srečanju z Nygardom. Razkriva desetletja domnevnih spolnih napadov in kako so žvižgači končno pomagali zrušiti Nygarda. V pogovorih s preživelimi, nekdanjimi zaposlenimi, družinskimi člani, preiskovalnimi novinarji in organi pregona Zlorabljevalec z modne piste: Preživeti Nygarda gledalcem prikazuje svet glamurja, moči in denarja, ki je v Nygardovo orbito pritegnil legije žensk. Serija razkriva, da je Nygardu uspelo, da je tako dolgo ostal nekaznovan zaradi vojske zaposlenih, kulture obtoževanja žrtve in pravnega sistema, zgrajenega za zaščito bogatih. Razkriva, kako so se nekateri od teh zaposlenih in preživelih zbrali, da bi razkrili resnico.
08:38
Vodič skozi človeško zgodovino najodvzetnejših prevzemov oblasti. Od Julija Cezarja do Napoleona, od Mussolinija do današnjih veljakov, vidimo, kako so oblikovali svet, ki ga poznamo, tisti z velikimi sanjami.
09:28
S01E02 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
10:16
S01E04 Reševanje kač med poplavnim obdobjem Bueng Boraphet, velika sladkovodna močvara, ki je stoletja hranila prebivalce Nakhon Sawana, je dom številnih vrst rib, vodnih ptic in, seveda, kač. Nirut se odpravi na misijo raziskovanja kač v tej močvari. Opazuje način življenja lokalnega prebivalstva in naleti na različne kače, od katerih se mnoge vijejo okoli vej dreves, da preživijo obdobje poplav. Reševalna misija je v teku!
11:05
S01E01 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
12:01
S01E04 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
12:50
S02E04 Včasih je resnica bolj čudna od fikcije ... Forenziki je petdelna dokumentarna serija, ki raziskuje svet forenzične znanosti pri reševanju resničnih zločinov na Novi Zelandiji. Forenziki gledalce popeljejo na potovanje skrivnosti, spletk in strahu in bodo všeč vsem ljubiteljem detektivskih zgodb, forenzičnih in policijskih oddaj. Vsaka epizoda se osredotoča na resnični zločin, ki se reši s kombinacijo pametne preiskave zločina in forenzične znanosti. To je poglobljeno, resnično, visokotehnološko, dramatično pripovedovanje zgodb, ki temelji na dejstvih. Znanost je pomemben ključ, ki odklene pot dogodkov, ki so se zgodili v središču vseh teh primerov. Forenziki odgovarjajo na vprašanja kje, kdo, kako in zakaj v primerih, ki se dogajajo v krajih, kjer živimo, delamo in se zabavamo. Dogajajo se dobesedno na naših dvoriščih. Gledalci so iz udobja svojih domov priča zločinu in lahko sestavijo sled dokazov, ki bodo pripeljali do odgovorov.
13:40
S01E21 Aliny in Ricardo Godinho sta imela štiri otroke in razmerje, ki se je raztezalo skozi 17 let in vsaj dve celini. Medtem ko je Aliny svoje otroke postavljala v središče vsega, kar je počela, je to bila za Ricarda morbidna obsedenost, ki bo na koncu privedla do zločina šokantne brutalnosti.
14:27
S01E07 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
15:15
S01E07 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
16:03
S02E05 Včasih je resnica bolj čudna od fikcije ... Forenziki je petdelna dokumentarna serija, ki raziskuje svet forenzične znanosti pri reševanju resničnih zločinov na Novi Zelandiji. Forenziki gledalce popeljejo na potovanje skrivnosti, spletk in strahu in bodo všeč vsem ljubiteljem detektivskih zgodb, forenzičnih in policijskih oddaj. Vsaka epizoda se osredotoča na resnični zločin, ki se reši s kombinacijo pametne preiskave zločina in forenzične znanosti. To je poglobljeno, resnično, visokotehnološko, dramatično pripovedovanje zgodb, ki temelji na dejstvih. Znanost je pomemben ključ, ki odklene pot dogodkov, ki so se zgodili v središču vseh teh primerov. Forenziki odgovarjajo na vprašanja kje, kdo, kako in zakaj v primerih, ki se dogajajo v krajih, kjer živimo, delamo in se zabavamo. Dogajajo se dobesedno na naših dvoriščih. Gledalci so iz udobja svojih domov priča zločinu in lahko sestavijo sled dokazov, ki bodo pripeljali do odgovorov.
16:52
S01E22 Sana Muhammad je pri 16 letih sklenila dogovorjeno poroko z Ramanodgeom Unmathallegadoojem, moškim, ki je skoraj dvakrat starejši od nje. Ko se je družina.
17:40
S01E08 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
18:29
S01E08 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
19:15
S01E05 Odkrivanje siamskega Russellovega kačarja Sa Kaeo je pokrajina, najbolj znana po svojih strupenih kačah, kot je siamski Russellov kačar, katerega hematotoksični strup je lahko smrtonosen. V tej ekspediciji Nirut sledi ekipi strokovnjakov z Zmijarskega spominskega inštituta kraljice Saovabhe, Tajlandskega Rdečega križa, ki zbirajo siamskega Russellovega kačarja za proizvodnjo protistrupa in reševanje življenj. Skupaj z lokalno skupnostjo osebje inštituta prikaže osupljive spretnosti sledenja med misijo zbiranja redkih primerkov kačarjev.
20:05
S01E02 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
21:02
S01E05 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
21:53
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, med hladno vojno, se ameriška patruljna ladja sreča s sovjetsko ladjo ob vzhodni obali Združenih držav, da bi se pogajala o ribolovnih pravicah v Atlantiku. Sredi tega položaja, ko so bili sovjetski poveljniki na ladji ameriške obalne straže, kjer so potekala pogajanja, je litovski mornar preskočil tri metre ledene vode, ki je ločevala ladji. Ko je pristal na palubi ameriške ladje, je obupano prosil za azil. Čeprav so poskušali, Američanom ni uspelo, da ga zaščitijo in so na koncu Sovjetom dovolili, da ga ujamejo in vrnejo na svojo ladjo. Toda zgodba se šele začenja. Skozi redke arhivske posnetke in dramatično rekonstrukcijo tistega usodnega dne v življenju propadlega prebežnika Simasa Kudirke nas ta zgodba o enem največjih nemirov v času hladne vojne popelje na potovanje skozi ujetništvo, ki je bolj čudno od fikcije, polno neverjetnih preobratov in skozi čustvene žrtve, ki jih je naredil, da bi postal univerzalni simbol svobode.
23:22
Gorbačov, Raj je dokumentarni film o spremembah, ki so po zaslugi enega človeka odmevale po vsem svetu. Film, ki povzema življenje človeka, ki je spremenil svet v dvajsetem stoletju. Kratko vladavino Gorbačova je zaznamoval padec imperija. Bil je arhitekt Glasnosti in Perestrojke, politike, ki je državljanom Sovjetske zveze – ki jo je Ronald Reagan imenoval „Imperij zla“ – dala priložnost za svobodo. Porušil je Berlinski zid. A hkrati je pod njegovo vladavino eksplodirala jedrska elektrarna v Černobilu, njeno uničenje pa je bilo prikrito. Umrli so državljani, ki so zahtevali neodvisnost baltskih držav. Vojaki so z lopatami brutalno zatrli proteste v Tbilisiju. In sovjetski tanki so grozili in na koncu pobili miroljubne protestnike v Bakuju. Sovjetski imperij je pod njegovo vladavino propadel – in njegovi lastni ljudje so ga obsodili. S tem bremenom preteklosti ta starec zadnje dni svojega življenja živi v prazni hiši v predmestju Moskve.
01:07
Vi imate ure, mi imamo čas. To je opozorilo, ki ga je leta 2002 poveljnik talibanskega režima izrekel enemu Američanu v Afganistanu. Bilo je strašno natančno. Nekaj mesecev prej je Amerika hitro strmoglavila talibansko vlado, obljubljajoč, da bo pomagala obnoviti to državo, ki jo je vojna uničila. Petdeset držav se je pridružilo vojnemu stroju Operacije trajne svobode in dve desetletji so tuje vojske vdirale v Afganistan skupaj z velikimi količinami tujega denarja. Kljub temu so talibani ponovno prevzeli nadzor nad celotno državo. Kaj je šlo narobe? Vi imate ure, mi imamo čas raziskuje neuspešno ofenzivo Amerike in njenih zaveznikov skozi besede tujcev in Afganistancev, ki so to doživeli. Film spremlja potek najdaljše ameriške vojne v sodobni zgodovini skozi ta osebna doživetja in analizira skrite pasti vojaške intervencije, humanitarne pomoči in kulturnih konfliktov skozi zapuščino zahodne intervencije v Afganistanu. Ali so tisoče priseljencev, pripravljenih zgraditi novo državo, pripeljale do zmage talibanov? Ali so Afganistanci predvidevali, kaj se pripravlja, glede na toliko drugih prejšnjih invazij? In kakšna je cena t. i. miru v današnjem Afganistanu? Srečali boste nemškega prodajalca oklepnih vozil, ameriško športno trenerico in aktivistko za pravice žensk, kanadskega strokovnjaka za psihološke operacije NATO, avstralskega vojnega fotografa, afganistansko grafiti umetnico iz samega središča talibanskega ozemlja - Kandaharja, podpredsednika debate kluba na univerzi v Kabulu, lokalnega medijskega producenta, ki ga imenujejo glavni človek Afganistana, in poveljnika talibanske vojske. Videli boste priseljence, ki jih muči, da so zapustili svoje domove, pa tudi Afganistance, ki se mučijo sprejeti dramatične spremembe v svojih usodah, medtem ko drugi slavijo zmago talibanov. Ko Amerika in njeni zavezniki poskušajo umiti roke od odgovornosti za razmere v Afganistanu, Vi imate ure, mi imamo čas ponovno postavlja to v ospredje. Ta film predstavlja več perspektiv in postavlja vprašanje: Ali se je splačalo? Presodite sami.
02:10
S01E03 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
03:00
Električni avtomobili, vetrne turbine, sončni kolektorji ... Energetski prehod obljublja uspešnejši in mirnejši svet, končno brez nafte, onesnaževanja in pomanjkanja. Toda ta uradna teza se je izkazala za mit: z opustitvijo fosilnih goriv se pripravljamo na novo odvisnost od redkih kovin. Hud ekološki in gospodarski boj za oskrbo s temi strateškimi viri sta se že začela. In kaj, če se bo »zeleni svet«, ki nas čaka, izkazal za novo nočno moro?
03:55
S01E04 Serija dokumentarcev spremlja štiri najmočnejše može na Zemlji, ki so oblikovali naša življenja in postali verjetno najbogatejši v zgodovini: Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg in Elon Musk. Ti možje imajo bogastvo in vpliv, ki presegata večino narodov in demokratično izvoljenih voditeljev. Oblikovali so naša življenja, politične prihodnosti držav in imajo moč, da s svojimi poslovnimi podvigi ali z besedami na družbenih omrežjih spreminjajo trg in usmerjajo tok zgodovine. Ta serija si prizadeva pojasniti njihov vzpon, razumeti njihovo moč in napovedovati njihovo prihodnost. Vsaka epizoda raziskuje enega od teh titanov in pojasni, kako so postali večmilijarderji, kakršni so danes.
04:46
Izjemna resnična zgodba o mednarodnem vohunjenju, Vohun, ki je padel na Zemljo, obravnava večkratno življenje in smrt največjega vohuna na svetu, Ashrafa Angela Marwana. Opoldne 27. junija 2007, kmalu po tem, ko je bil njegov tajni identitet razkrit svetu, je bil zloglasni dvojni agent Marwan, rojen v Egiptu, najden mrtev potem, ko je padel iz svojega stanovanja na petem nadstropju v Londonu - ali je bilo to samomor ali atentat? Posnet na več mednarodnih lokacijah in vsebuje izključne intervjuje iz prve roke in dramatične rekonstrukcije, ta intrigantni igrani film nas vodi skozi kompleksno mrežo dogodkov, ki so kulminirali v smrtnem padcu angela.
06:24
Več kot 20 let molče, utrujena od toliko lažnih in senzacionalističnih zgodb, Maria Isabel (Tata) prekine molk in pove resnico o svojem življenju s Pablom Escobarjem. Z uporabo še nikoli videnega materiala s samega začetka njunega razmerja ter fotografij in z roko napisanih pisem, najdenih po izčrpnem iskanju, je to najintimnejši portret njunega skupnega življenja. Kdo je bila ženska za Pablom Escobarjem? Kaj si je mislila o moževem načinu življenja? Bila je njegova žena in ljubica, a tudi poslovna partnerica? Tata: Izpoved Escobarjeve vdove prinaša razkritja najpomembnejše osebe v življenju Pabla Escobarja in dopolnjuje zgodovino najbolj znanega razpečevalca mamil na svetu.
07:55
GORUCK Selection ni le eden najtežjih preizkusov vzdržljivosti na svetu, ampak je tudi poskus njegovih ustvarjalcev, da premostijo ločnico med vojaškim in civilnim svetom. Ta 48-urni dogodek, ki ga organizirajo veterani specialnih enot, je stisnjena različica 24-dnevnega sprejemnega preizkusa vojske ZDA. Udeleženci imajo na tem dogodku priložnost, da preizkusijo svoje meje in častijo tiste, ki varujejo državo. Za vojake je to priložnost, da častijo svojo skupnost in se povežejo s civilisti. Manj kot 2% udeležencev je uspelo priti do konca na zadnjih 18 dogodkih. Ali bo kdo v generaciji 019 uspel izpolniti kriterije?
09:31
S01E03 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
10:20
S01E05 Odkrivanje siamskega Russellovega kačarja Sa Kaeo je pokrajina, najbolj znana po svojih strupenih kačah, kot je siamski Russellov kačar, katerega hematotoksični strup je lahko smrtonosen. V tej ekspediciji Nirut sledi ekipi strokovnjakov z Zmijarskega spominskega inštituta kraljice Saovabhe, Tajlandskega Rdečega križa, ki zbirajo siamskega Russellovega kačarja za proizvodnjo protistrupa in reševanje življenj. Skupaj z lokalno skupnostjo osebje inštituta prikaže osupljive spretnosti sledenja med misijo zbiranja redkih primerkov kačarjev.
11:08
S01E02 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
12:06
S01E05 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
12:55
S02E05 Včasih je resnica bolj čudna od fikcije ... Forenziki je petdelna dokumentarna serija, ki raziskuje svet forenzične znanosti pri reševanju resničnih zločinov na Novi Zelandiji. Forenziki gledalce popeljejo na potovanje skrivnosti, spletk in strahu in bodo všeč vsem ljubiteljem detektivskih zgodb, forenzičnih in policijskih oddaj. Vsaka epizoda se osredotoča na resnični zločin, ki se reši s kombinacijo pametne preiskave zločina in forenzične znanosti. To je poglobljeno, resnično, visokotehnološko, dramatično pripovedovanje zgodb, ki temelji na dejstvih. Znanost je pomemben ključ, ki odklene pot dogodkov, ki so se zgodili v središču vseh teh primerov. Forenziki odgovarjajo na vprašanja kje, kdo, kako in zakaj v primerih, ki se dogajajo v krajih, kjer živimo, delamo in se zabavamo. Dogajajo se dobesedno na naših dvoriščih. Gledalci so iz udobja svojih domov priča zločinu in lahko sestavijo sled dokazov, ki bodo pripeljali do odgovorov.
13:43
S01E22 Sana Muhammad je pri 16 letih sklenila dogovorjeno poroko z Ramanodgeom Unmathallegadoojem, moškim, ki je skoraj dvakrat starejši od nje. Ko se je družina.
14:31
S01E08 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
15:21
S01E08 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
16:07
S01E01 Forenzična revolucija omogoča reševanje nerešenih primerov po vsem svetu, a DNK Dokazi raziskuje in pripoveduje zgodbe o nekaterih najbolj nenavadnih primerov, ki so bili do sedaj rešeni. S pomočjo prič očividcev, novih intervjujev, arhivskih posnetkov in dramatičnih rekonstrukcij, je DNK dokazi prepričljiva in zelo gledljiva televizijska serija, ki razkriva nov in dinamičen način boja proti kriminalu. Vsaka enourna epizoda prikazuje detektive, ki rešujejo nerešene primere z uporabo DNK članov družine in kako te dodatne DNK informacije naredijo genetsko profiliranje revolucionarno pri reševanju kriminalnih primerov. S ključnimi pričami očividcev, novimi pogovori s forenzičnimi in psihološkimi strokovnjaki ter rekonstrukcijo zločinov v kombinaciji z arhivskimi posnetki, so oddaje študija sodobnih in futurističnih tehnik za reševanje zločinov. Pokazujejo, kako se tradicionalne preiskovalne metode lahko bistveno izboljšajo z znanstveno močjo forenzične znanosti in kako profiliranje DNK družine spreminja svet. Vsaka epizoda serije se začne s silovitim zločinom, ki je bil storjen iz neznanega razloga, in konstruira nerešen primer, o katerem se je veliko pisalo medtem ko se je odvijal v ZDA ali Veliki Britaniji. Serija je narejena po zgledu preiskav, ki so odkrile identiteto morilca iz Kalifornije, Zlobnega spanca in drugih takih morilcev, ki so bili na koncu ujeti s pomočjo postopka obiteljske DNK. Največji preobrat v zgodbi se razkrije s pomočjo forenzičarjev, ki gledalcem (in detektivom) predstavijo novo DNK analizo, analizo družinske DNK. To na koncu pripelje do rešitve kriminalnega primera.
16:55
S01E23 Ko je Frances Araiza spoznala Billa Halla ml., je bil 16-letnik s kavbojskim klobukom in velikimi idejami. Tri desetletja kasneje sta bila stara starša, ki sta vodila več milijonov dolarjev vreden imperij. Vendar je za zaprtimi vrati zakonski par Hall imel težave in njuna zakonska zgodba se je obrnila v eksplozivni konec.
17:42
S01E09 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
18:29
S01E09 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
19:16
S01E06 V iskanju modrega kraitka, tihega morilca Novice poročajo, da je modri krait napadel človeka v njegovi lastni postelji, zato Nirut odhaja na misijo iskanja tega plenilca. Modri krait je znan kot tihi morilec in proizvaja nevrotoksine, ki paralizirajo njegove žrtve, kar ga uvršča med sedem najbolj smrtonosnih kač na Tajskem.
20:05
S01E03 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
21:02
S01E06 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
21:53
Kdaj je bilo napisano Sveto pismo? Kdo ga je napisal? V kakšnih okoliščinah? Za kakšen namen? Ta vprašanja so dolgo ostala neodgovorjena, a odkritje zvitkov iz Mrtvega morja leta 1947, poglobljena študija besedil, napredek znanosti in nedavna arheološka odkritja omogočajo, da postopoma odgrnemo tančico na eni od največjih skrivnosti zgodovine. V tej vznemirljivi arheološki in znanstveni raziskavi smo se podali na srečanje z najuglednejšimi strokovnjaki za Sveto pismo, da bi poskušali odgovoriti na temeljno vprašanje: kdo je napisal Sveto pismo?
22:50
Nazanin je močan opazovalni dokumentarni film z nevidenim pristopom, ki nas popelje globoko v srce ene največjih človeških in mednarodnih zgodb v zadnjih 6 letih. Del ljubezenske zgodbe, del političnega trilerja, Nazanin je film z velikim srcem in vsebuje temno opozorilo iz zgodovine.To je globoko oseben in čustven portret običajne družine, ujete v zlovešče sile mednarodnih zadev in skrivnosti zunaj njihovega nadzora. To je pričevanje o človeški pogumu, odpornosti - in pomembnosti boja za ljubezen in družino.
00:05
Pred pandemijo je bil Gambija v Zahodni Afriki destinacija britanskih turistov, ki so iskali zimo, sonce, morje in seks. Od enonočnih zvez do burnih porok, zgodbe o starejših Britankah, ki se družijo z mlajšimi gambijskimi moškimi, so zadnjih let prišle na naslovnice. Novinarji jo redno imenujejo Granbia, potem ko je obiskal državo leta 2018 pa jo je Prue Leith opisal kot Tinder za geriatrijo. Ampak kaj se dejansko skriva za tabloidnimi naslovi? Je to le malo brezskrbnega uživanja na soncu ali je nekaj zapletenejšega? Petnajst let po zadnjem obisku države se novinar Seyi Rhodes odpravi na raziskovalni dopust. Spozna Britanke: 58-letno Michelle, ki se je nedavno poročila s mlajšim Gambijcem Ebuom, in Michelleino prijateljico, 60-letno P, ki redno obiskuje Gambijo za počitnice in da se malo zabava. O perspektivi lokalnega prebivalstva pa izve, ko spozna 32-letnega Alko, ki se bo poročil s 85-letno Belgijanko, ki mu je dala 60.000 evrov, da jima zgradi hišo. Seyi vpraša, kdo najbolj pridobi od teh odnosov in ali - glede na široko razširjeno revščino v državi in njeno zgodovino kot nekdanje suženjske kolonije - lahko odnosi med turisti in lokalnim prebivalstvom kdaj postanejo enaki.
00:55
S01E04 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
01:45
S01E20 Pot do ljubečega doma se začne z reševanjem. “Zgodbe iz zavetišča za živali” spremljajo zgodbe o tem, kaj je potrebno za reševanje psov iz negotovih in nevarnih situacij, ter o pogumnih ljudeh, ki jim pomagajo. “Zgodbe iz zavetišča za živali” poudarjajo zahtevno in nesebično potovanje, ki ga opravi na tisoče ljudi, da bi pomagali psom v stiski. Od organizacij za reševanje živali do rejniških družin, vsak ima ima svojo vlogo. Z zadovoljstvom izpostavljamo, kako ti ljudje spreminjajo svet, enega rešenega kužka za drugim. ”Potrebna je ekipa, da se reši življenje psu. Medtem ko so “Zgodbe iz zavetišča za živali” navsezadnje zgodbe o psih, so tudi zgodbe o vseh neverjetnih ljudeh, ki dajo vse od sebe, da jih rešijo.”.
02:07
S01E21 Pot do ljubečega doma se začne z reševanjem. “Zgodbe iz zavetišča za živali” spremljajo zgodbe o tem, kaj je potrebno za reševanje psov iz negotovih in nevarnih situacij, ter o pogumnih ljudeh, ki jim pomagajo. “Zgodbe iz zavetišča za živali” poudarjajo zahtevno in nesebično potovanje, ki ga opravi na tisoče ljudi, da bi pomagali psom v stiski. Od organizacij za reševanje živali do rejniških družin, vsak ima ima svojo vlogo. Z zadovoljstvom izpostavljamo, kako ti ljudje spreminjajo svet, enega rešenega kužka za drugim. ”Potrebna je ekipa, da se reši življenje psu. Medtem ko so “Zgodbe iz zavetišča za živali” navsezadnje zgodbe o psih, so tudi zgodbe o vseh neverjetnih ljudeh, ki dajo vse od sebe, da jih rešijo.”.
02:28
S01E22 Pot do ljubečega doma se začne z reševanjem. “Zgodbe iz zavetišča za živali” spremljajo zgodbe o tem, kaj je potrebno za reševanje psov iz negotovih in nevarnih situacij, ter o pogumnih ljudeh, ki jim pomagajo. “Zgodbe iz zavetišča za živali” poudarjajo zahtevno in nesebično potovanje, ki ga opravi na tisoče ljudi, da bi pomagali psom v stiski. Od organizacij za reševanje živali do rejniških družin, vsak ima ima svojo vlogo. Z zadovoljstvom izpostavljamo, kako ti ljudje spreminjajo svet, enega rešenega kužka za drugim. ”Potrebna je ekipa, da se reši življenje psu. Medtem ko so “Zgodbe iz zavetišča za živali” navsezadnje zgodbe o psih, so tudi zgodbe o vseh neverjetnih ljudeh, ki dajo vse od sebe, da jih rešijo.”.
03:00
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, med hladno vojno, se ameriška patruljna ladja sreča s sovjetsko ladjo ob vzhodni obali Združenih držav, da bi se pogajala o ribolovnih pravicah v Atlantiku. Sredi tega položaja, ko so bili sovjetski poveljniki na ladji ameriške obalne straže, kjer so potekala pogajanja, je litovski mornar preskočil tri metre ledene vode, ki je ločevala ladji. Ko je pristal na palubi ameriške ladje, je obupano prosil za azil. Čeprav so poskušali, Američanom ni uspelo, da ga zaščitijo in so na koncu Sovjetom dovolili, da ga ujamejo in vrnejo na svojo ladjo. Toda zgodba se šele začenja. Skozi redke arhivske posnetke in dramatično rekonstrukcijo tistega usodnega dne v življenju propadlega prebežnika Simasa Kudirke nas ta zgodba o enem največjih nemirov v času hladne vojne popelje na potovanje skozi ujetništvo, ki je bolj čudno od fikcije, polno neverjetnih preobratov in skozi čustvene žrtve, ki jih je naredil, da bi postal univerzalni simbol svobode.
04:27
S01E01 Poznani resnični zločini so prepričljivi z vidika prijateljev in družine vpletenih. Mati osumljena za umor svoje tri letne hčerke. Uspešen študent, ki je izginil na šolskem izletu. Družinska hiša, ki je skrivala desetletja mučenja in zlorab. Branimo o teh zgodbah v novicah in imamo kratek vpogled v grozote za naslovom, vendar družine in prijatelji žrtev in osumljencev vidijo tudi drugo stran zgodbe, ki je ne morejo pozabiti. Prijatelji spregovorijo je vznemirljiva dokumentarna serija, ki se ukvarja s spornimi primeri in opozarja na ljudi za kuliso. Od njihovih napetih pogovorov z policijo do medijskega cirkusa, ki spremlja ta dobro spremljana sojenja, ti nedolžni pričevalci pripovedujejo svojo stran zgodbe, razkrivajo resnice, ki so večje in zapletenejše od tistih, o katerih se poroča.
05:57
Leta 1931 so bile Olimpijske igre podeljene Berlinu. Vendar pa se je Nemčija, ki je pet let kasneje gostila ta dogodek, v tem času popolnoma spremenila. Adolf Hitler je medtem prevzel oblast, nacisti pa so z odprtimi rokami sprejeli priložnost za propagando, ki so jo nudile Olimpijske igre. Razkošje Iger leta 1936 je navdušilo svet in začelo nekatere olimpijske tradicije, ki veljajo še danes. Čeprav so nekateri ljudje v tistem času poskušali organizirati bojkote, je premalo ljudi videlo grozno resnico za urejeno fasado. Hitlerjeve Olimpijske igre pripovedujejo celotno zgodbo berlinskih iger, zgodnje faze, prevzem nacistov, preganjanje Judov iz nemških ekip ter sam veliki spektakel. Ta dokumentarec prinaša ekskluzivne intervjuje s 101-letno Margaret Lambert, najboljšo nemško skakalko v višino, ki je bila izključena iz iger, ker je bila Judinja, ter s kapetanom Erikom Winklom Braunom, ki se spominja obiska iger kot 17-letnik, kjer je gledal Jesseja Owensa, najhitrejšega človeka na svetu, čigar dosežki so razjezili Hitlerja.
06:45
Gorbačov, Raj je dokumentarni film o spremembah, ki so po zaslugi enega človeka odmevale po vsem svetu. Film, ki povzema življenje človeka, ki je spremenil svet v dvajsetem stoletju. Kratko vladavino Gorbačova je zaznamoval padec imperija. Bil je arhitekt Glasnosti in Perestrojke, politike, ki je državljanom Sovjetske zveze – ki jo je Ronald Reagan imenoval „Imperij zla“ – dala priložnost za svobodo. Porušil je Berlinski zid. A hkrati je pod njegovo vladavino eksplodirala jedrska elektrarna v Černobilu, njeno uničenje pa je bilo prikrito. Umrli so državljani, ki so zahtevali neodvisnost baltskih držav. Vojaki so z lopatami brutalno zatrli proteste v Tbilisiju. In sovjetski tanki so grozili in na koncu pobili miroljubne protestnike v Bakuju. Sovjetski imperij je pod njegovo vladavino propadel – in njegovi lastni ljudje so ga obsodili. S tem bremenom preteklosti ta starec zadnje dni svojega življenja živi v prazni hiši v predmestju Moskve.
08:28
Vi imate ure, mi imamo čas. To je opozorilo, ki ga je leta 2002 poveljnik talibanskega režima izrekel enemu Američanu v Afganistanu. Bilo je strašno natančno. Nekaj mesecev prej je Amerika hitro strmoglavila talibansko vlado, obljubljajoč, da bo pomagala obnoviti to državo, ki jo je vojna uničila. Petdeset držav se je pridružilo vojnemu stroju Operacije trajne svobode in dve desetletji so tuje vojske vdirale v Afganistan skupaj z velikimi količinami tujega denarja. Kljub temu so talibani ponovno prevzeli nadzor nad celotno državo. Kaj je šlo narobe? Vi imate ure, mi imamo čas raziskuje neuspešno ofenzivo Amerike in njenih zaveznikov skozi besede tujcev in Afganistancev, ki so to doživeli. Film spremlja potek najdaljše ameriške vojne v sodobni zgodovini skozi ta osebna doživetja in analizira skrite pasti vojaške intervencije, humanitarne pomoči in kulturnih konfliktov skozi zapuščino zahodne intervencije v Afganistanu. Ali so tisoče priseljencev, pripravljenih zgraditi novo državo, pripeljale do zmage talibanov? Ali so Afganistanci predvidevali, kaj se pripravlja, glede na toliko drugih prejšnjih invazij? In kakšna je cena t. i. miru v današnjem Afganistanu? Srečali boste nemškega prodajalca oklepnih vozil, ameriško športno trenerico in aktivistko za pravice žensk, kanadskega strokovnjaka za psihološke operacije NATO, avstralskega vojnega fotografa, afganistansko grafiti umetnico iz samega središča talibanskega ozemlja - Kandaharja, podpredsednika debate kluba na univerzi v Kabulu, lokalnega medijskega producenta, ki ga imenujejo glavni človek Afganistana, in poveljnika talibanske vojske. Videli boste priseljence, ki jih muči, da so zapustili svoje domove, pa tudi Afganistance, ki se mučijo sprejeti dramatične spremembe v svojih usodah, medtem ko drugi slavijo zmago talibanov. Ko Amerika in njeni zavezniki poskušajo umiti roke od odgovornosti za razmere v Afganistanu, Vi imate ure, mi imamo čas ponovno postavlja to v ospredje. Ta film predstavlja več perspektiv in postavlja vprašanje: Ali se je splačalo? Presodite sami.
09:30
S01E04 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
10:19
S01E06 V iskanju modrega kraitka, tihega morilca Novice poročajo, da je modri krait napadel človeka v njegovi lastni postelji, zato Nirut odhaja na misijo iskanja tega plenilca. Modri krait je znan kot tihi morilec in proizvaja nevrotoksine, ki paralizirajo njegove žrtve, kar ga uvršča med sedem najbolj smrtonosnih kač na Tajskem.
11:08
S01E03 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
12:05
S01E06 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
12:55
S01E01 Forenzična revolucija omogoča reševanje nerešenih primerov po vsem svetu, a DNK Dokazi raziskuje in pripoveduje zgodbe o nekaterih najbolj nenavadnih primerov, ki so bili do sedaj rešeni. S pomočjo prič očividcev, novih intervjujev, arhivskih posnetkov in dramatičnih rekonstrukcij, je DNK dokazi prepričljiva in zelo gledljiva televizijska serija, ki razkriva nov in dinamičen način boja proti kriminalu. Vsaka enourna epizoda prikazuje detektive, ki rešujejo nerešene primere z uporabo DNK članov družine in kako te dodatne DNK informacije naredijo genetsko profiliranje revolucionarno pri reševanju kriminalnih primerov. S ključnimi pričami očividcev, novimi pogovori s forenzičnimi in psihološkimi strokovnjaki ter rekonstrukcijo zločinov v kombinaciji z arhivskimi posnetki, so oddaje študija sodobnih in futurističnih tehnik za reševanje zločinov. Pokazujejo, kako se tradicionalne preiskovalne metode lahko bistveno izboljšajo z znanstveno močjo forenzične znanosti in kako profiliranje DNK družine spreminja svet. Vsaka epizoda serije se začne s silovitim zločinom, ki je bil storjen iz neznanega razloga, in konstruira nerešen primer, o katerem se je veliko pisalo medtem ko se je odvijal v ZDA ali Veliki Britaniji. Serija je narejena po zgledu preiskav, ki so odkrile identiteto morilca iz Kalifornije, Zlobnega spanca in drugih takih morilcev, ki so bili na koncu ujeti s pomočjo postopka obiteljske DNK. Največji preobrat v zgodbi se razkrije s pomočjo forenzičarjev, ki gledalcem (in detektivom) predstavijo novo DNK analizo, analizo družinske DNK. To na koncu pripelje do rešitve kriminalnega primera.
13:42
S01E23 Ko je Frances Araiza spoznala Billa Halla ml., je bil 16-letnik s kavbojskim klobukom in velikimi idejami. Tri desetletja kasneje sta bila stara starša, ki sta vodila več milijonov dolarjev vreden imperij. Vendar je za zaprtimi vrati zakonski par Hall imel težave in njuna zakonska zgodba se je obrnila v eksplozivni konec.
14:30
S01E09 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
15:18
S01E09 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
16:06
S01E02 Forenzična revolucija omogoča reševanje nerešenih primerov po vsem svetu, a DNK Dokazi raziskuje in pripoveduje zgodbe o nekaterih najbolj nenavadnih primerov, ki so bili do sedaj rešeni. S pomočjo prič očividcev, novih intervjujev, arhivskih posnetkov in dramatičnih rekonstrukcij, je DNK dokazi prepričljiva in zelo gledljiva televizijska serija, ki razkriva nov in dinamičen način boja proti kriminalu. Vsaka enourna epizoda prikazuje detektive, ki rešujejo nerešene primere z uporabo DNK članov družine in kako te dodatne DNK informacije naredijo genetsko profiliranje revolucionarno pri reševanju kriminalnih primerov. S ključnimi pričami očividcev, novimi pogovori s forenzičnimi in psihološkimi strokovnjaki ter rekonstrukcijo zločinov v kombinaciji z arhivskimi posnetki, so oddaje študija sodobnih in futurističnih tehnik za reševanje zločinov. Pokazujejo, kako se tradicionalne preiskovalne metode lahko bistveno izboljšajo z znanstveno močjo forenzične znanosti in kako profiliranje DNK družine spreminja svet. Vsaka epizoda serije se začne s silovitim zločinom, ki je bil storjen iz neznanega razloga, in konstruira nerešen primer, o katerem se je veliko pisalo medtem ko se je odvijal v ZDA ali Veliki Britaniji. Serija je narejena po zgledu preiskav, ki so odkrile identiteto morilca iz Kalifornije, Zlobnega spanca in drugih takih morilcev, ki so bili na koncu ujeti s pomočjo postopka obiteljske DNK. Največji preobrat v zgodbi se razkrije s pomočjo forenzičarjev, ki gledalcem (in detektivom) predstavijo novo DNK analizo, analizo družinske DNK. To na koncu pripelje do rešitve kriminalnega primera.
16:53
S01E24 Potem ko je zapustila dogovorjen zakon, za katerega je trdila da je v njem bila zlorabljena, je Faria Khan šla naprej. Vendar ni bila zadovoljna, dokler njen bivši mož Nawajid ni bil mrtev. Točno je vedela, koga prositi za pomoč: skupino ambicioznih reperjev, ki so želeli utrditi svoj sloves slabih fantov.
17:40
S01E10 Ta dramatična dokumentarna serija vas popelje skozi čas, do najšokantnejših in najbolj nepričakovanih primerov umorov v zgodovini. Naš voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, medtem ko spremljamo, kako je genialnost policije in zgodnja forenzika pomagala doseči pravičnost.
18:27
S01E10 V tej novi večdelni raziskovalni seriji se Chris Cuomo iz CNN-a poglobi v psihologijo umorov in nasilja. Ali so morilci rojeni ali ustvarjeni? Je nasilno vedenje genetsko določeno? Chris intervjuva serijske morilce v najstrožjem zaporu o njihovih plenilskih nagonih. Znanstveniki behaviorizma in kriminalistični psihologi, ki so preučevali ta pošasti, razpravljajo o svojih raziskovalnih ugotovitvah. Chris prav tako popelje gledalce za kulise s kriminalističnimi preiskovalci, ki iščejo serijskega posiljevalca, medtem ko preživeli delijo svoje prepričljive zgodbe, kako so mu ušli. Vsaka enourna epizoda je posneta v slogu cinéma vérité.
19:15
S01E07 Črno-trakasti morski krait in legenda nevarnosti Legenda o črno-trakastem morskem kraitu kot simbolu nevarnosti se prenaša iz roda v rod. Verjame se, da njegove prečne črte prinašajo srečo ali nevarnost, odvisno od tega, ali oseba zadene srečne ali nesrečne črte. Na tem potovanju Nirut raziskuje takšna prepričanja in konča v jami z največjo kolonijo netopirjev na Tajskem. Ponoči se s čolnom vrača domov, v upanju, da se bo soočil z zloglasno vrsto kač.
20:05
S01E04 V tej sezoni boste podrobneje spoznali vrline in slabosti devetih divjih živalskih vrst. Odkrili boste, ali jeleni skačejo bolj kot Blanka Vlašić, zakaj je število štirideset pomembno lisicam, ter kako inteligentni so krokarji. Gledali boste ninja ježke, veverice, ki smučajo po vodi, sobovo olimpijado, in človeka, ki je živel kot jazbec. Masaji nam bodo pripovedovali o afriških ubijalskih čebelah, Latvijci o vasi za zajce, ter obiskali smo Američana, ki v svojem stanovanju v Bronxsu drži panje čebel. Vse te živali so globoko zaznamovale človeško zgodovino in kulturo. Ježke smo vzljubili zaradi Ježurke Ježiča, srnjad pa zaradi Bambija. Veverice nam pomagajo ohranjati gozdove, sobovi pa so nepogrešljivi zimski in božični simboli. Izvedeli boste, kaj še izposojamo od njih, kaj nas lahko naučijo o življenju in zakaj imajo mnoge od teh živali pomirjujoč učinek na ljudi. Vse to vam bodo razkrili tuji in domači strokovnjaki, ljubitelji živali, ter seveda Robert Knjaz, ki je Pameten kot vrana, pogumen kot jež.
21:03
S01E07 Ta serija govori o največji tatvini v zgodovini in eni največjih lovov na zaklad na svetu danes. Med letoma 1933 in 1945 so nacisti oropali milijone kulturnih predmetov in na stotine ton zlatnih polug. Ukradli so poročne prstane in zlate zobne plombe, nebrušene diamante in kronsko nakitje; izpraznili so muzeje, knjižnice, cerkve, sinagoge, podjetja, tovarne in domove družin. Nekaj ukradenega je še danes pogrešano, med drugim ocenjujejo, da gre za več kot 100.000 umetniških del, med katerimi so tudi slike Degasa, Van Gogha in Raffaela; pa tudi za zaklade iz zlata, diamantov, nakita in drugih kulturnih zakladov, vrednih desetine, če ne stotine, milijonov. Poiščevalna prizadevanja so se začela v zadnjih dneh druge svetovne vojne in še danes potekajo. Lov na nacistični zaklad poudarja sodobne preiskave, detektivsko delo in pristno iskanje. Vsaka epizoda spremlja skupino preiskovalcev na sledi manjkajočemu plenu.
21:55
V zadnjih 35 letih potekajo raziskave najskrivnostnejše brodoloma na svetu, vendar je sedaj, 108 let po potopitvi, Titanic ogrožen. Leži več kot 3800 metrov pod morsko gladino in 380 navtičnih milj od obale Newfoundlanda, v temi najbolj znane brodske razbitine na svetu napada kolonija bakterij, ki se prehranjujejo z železom. To počasno in neizogibno razpadanje bo, po mnenju mnogih zaskrbljenih strokovnjakov, v nekaj desetletjih uničilo vse sledi skrivnosti tega legendarnega potniškega broda. S pomočjo novega pristopa ta dokumentarec povezuje podvodno odisejo največjih raziskovalnih odprav na Titanicu in razvoj najbolj raziskane brodske razbitine na svetu. Od legendarnega odkritja razbitine s francosko-ameriško ekipo leta 1985 po več neuspešnih poskusih, preko raziskovalnih misij pod vodstvom Jamesa Camerona, ki je uspel osvetliti razbitino kot kulise holivudskega filma in vstopiti v ladjo s pomočjo daljinsko vodenih robotov, do iskanja zaklada, ki je prineslo več kot 5000 predmetov - doživeli bomo vzburjenje teh prvih potopov, ki niso imeli primere. Prvič kadarkoli nas bo pet junakov raziskovanja Titanica povabilo, da ponovno doživimo njihove fantastične avanture in misije, katerih cilj je ohraniti zadnje ostanke Titanica: James Cameron (filmski režiser in raziskovalec), Laurie Johnston (biologinja, ki proučuje napad bakterij na Titanicu), Anatoly Sagalevich (inženir podmornice), Paul Henri Narjolet (vodja sedmih raziskovalnih misij na Titanicu) in Jean-Louis Michel (del ekipe IFREMER, ki je odkrila razbitino).
23:18
Pripovedovan v sedanjem času, film Diana se opira na doslej neobjavljena pričevanja in redke arhivske posnetke, da bi gledalce popeljal v slavne trenutke iz življenja princese. Z obsežno mrežo posnetkov, fotografij in pisem ljudi, ki so bili najbližji princesi, film plete zgodbo o njeni poti od učiteljice do odločne in glasne Princese Walesa. Ta epski dokumentarec, ki ga je režirala dobitnica nagrade Bafta, Jemma Chisnall, bo prav tako razkril ozadje, da bi nam ponudil vpogled v kompleksno življenje prave ženske za medijsko podobo, ki je bila istočasno globalna superzvezdnica, tarča rumenega tiska, žena v turbulentnem zakonu, predana mati, ikona dobrodelnosti in morda najbolj preganjana oseba na svetu.
00:35
Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže Muratova s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Ugnezdena v izoliranem gorskem območju globoko na Balkanu, v vasi brez cest, elektrike in tekoče vode živi s svojo bolno mamo Hatidže Muratovo. Je zadnja v dolgi vrsti divjih čebelarjev, ki v majhnih količinah pobirajo med divjih čebel in ga prodajajo v najbližjem mestu – le štiri ure hoje stran. Hatidžino mirno rutino pretrese prihod potujoče družine s svojimi hrumečimi motorji, sedmimi razposajenimi otroki in čredo govedi. Hatidže optimistično sprejme obljubljeno spremembo z odprtim srcem, vendar ne traja dolgo, preden se razvije konflikt, ki razkrije temeljno napetost med naravo in človeštvom, harmonijo in nesoglasjem, izkoriščanjem in trajnostjo. Debitantski celovečerec dokumentaristov Ljubomirja Stefanova in Tamare Kotevske, MEDENA DEŽELA, je narejen s širokozaslonskim zamahom epa, a očitno zgrajen iz tesnega sodelovanja med filmskimi ustvarjalci in subjektom. S presenetljivim smislom za humor je trd in nežen portret občutljivega ravnovesja med človeštvom in naravo, vpogled v način življenja, ki hitro izginja, in nepozaben dokaz odpornosti ene izjemne ženske.
02:05
S01E05 V tej seriji raziskovalni novinar Paul Connolly se poglobi v hitro rastoči svet prevar in goljufij. Od kraje identitete do investicijskih prevar, in od romantičnih prevar do ponarejanja, ta serija raziskuje nekatere najinovativnejše in najbolj razširjene prevare ter gledalca drži na robu sedeža, medtem ko Paul opravlja tajno nalogo, da preuči in se nato sooči s kriminalci.
03:00
S01E10 Znanstvene miniature je zabavna in zanimljiva znanstvena serija, ki preizkuša znanje gledalcev o različnih znanstvenih temah. Pritegne jih z presenetljivimi dejstvi, hitrimi kvizi in zanimivimi mnenji. Znanstvene miniature zaposluje šest strokovnjakov, ki nas vodijo skozi različna področja, kot so živali, vesolje in planete.
03:21
Kdaj je bilo napisano Sveto pismo? Kdo ga je napisal? V kakšnih okoliščinah? Za kakšen namen? Ta vprašanja so dolgo ostala neodgovorjena, a odkritje zvitkov iz Mrtvega morja leta 1947, poglobljena študija besedil, napredek znanosti in nedavna arheološka odkritja omogočajo, da postopoma odgrnemo tančico na eni od največjih skrivnosti zgodovine. V tej vznemirljivi arheološki in znanstveni raziskavi smo se podali na srečanje z najuglednejšimi strokovnjaki za Sveto pismo, da bi poskušali odgovoriti na temeljno vprašanje: kdo je napisal Sveto pismo?
04:17
S01E02 Poznani resnični zločini so prepričljivi z vidika prijateljev in družine vpletenih. Mati osumljena za umor svoje tri letne hčerke. Uspešen študent, ki je izginil na šolskem izletu. Družinska hiša, ki je skrivala desetletja mučenja in zlorab. Branimo o teh zgodbah v novicah in imamo kratek vpogled v grozote za naslovom, vendar družine in prijatelji žrtev in osumljencev vidijo tudi drugo stran zgodbe, ki je ne morejo pozabiti. Prijatelji spregovorijo je vznemirljiva dokumentarna serija, ki se ukvarja s spornimi primeri in opozarja na ljudi za kuliso. Od njihovih napetih pogovorov z policijo do medijskega cirkusa, ki spremlja ta dobro spremljana sojenja, ti nedolžni pričevalci pripovedujejo svojo stran zgodbe, razkrivajo resnice, ki so večje in zapletenejše od tistih, o katerih se poroča.