Slovenske TV

Podnaslovljene TV

Lokalne TV

EX YU TV

Angleške TV

Nemške TV

Italijanske TV

Ostale TV

SLO 2
06:30
Otroški Kanal; Na Otroškem kanalu predvajamo vsebine, ki so namenjene predšolskim in osnovnošolskim otrokom. Objavljamo besedila, kot so odlomki iz pravljic, kuharski recepti, bonton za otroke, enciklopedija živali in predmetov, otroci najdejo tudi rubriko spoznajmo svoje telo, opis knjig za zanimivo in poučno branje, koledar otroških dogodkov, besedila o vesolju in planetih ter še mnogo drugih vsebin, ki so za otroke zelo zanimive. Tudi Bansi, ki ima na svoji spletni strani rubriko Bansi odgovarja, v vsakem otroškem infokanalu mladim radovednežem odgovori na kakšno vprašanje.Objavljamo tudi prispevke z Bansijem, ki obiskuje vrtce, šole, muzeje, otroške prireditve...
07:00
Minkin svet je v risanki prav tako čaroben kot v knjižicah. Odet v prijetne in živahne barve malo miško kar sam vabi, da raziskuje, išče, odkriva in preizkuša. Minka svet okoli sebe opazuje na poseben način in na stvareh vedno opazi tudi drugo, bolj prikrito plat. Vse mora poizkusiti, kot majhni otroci. Ima pa srečo, da lahko počne marsikaj, česar otroci ne morejo. In potem ti skupaj z Minko sanjajo, kako letijo z letalom in jadrajo z jadrnico.
07:05
Svojo hiško nosi kar na hrbtu. To je zelo priročno, vendar pa se zaradi tega premika zelo počasi. Polžka Hedvika živi na zelenem travniku, prehranjuje pa se z rastlinami in zelenjavo. Kadar je mrzlo, se skrije v svojo hiško.
07:10
I: Ropoša Jožef, Belšak Vojko, Ternovšek Aljoša, Pernarčič Vesna, Zupanec Dunja, Juh Polona; R: Jamnik Jaša... Dinko je navihan fantič, ki ima rad pustolovščine. S psom Timom se večkrat odpravita na čudežno popotovanje v Dinkov čarobni album za nalepke, kjer se srečata s prijateljico Maro in najrazličnejšimi živalmi. V albumu Dinko spoznava nove poklice in tako odkriva, kaj bi rad postal, ko odraste.
07:15
Biba je živahna, zvedava in vesela deklica, ki skupaj s svojim prijateljem zmajčkom Dosidejem spodbuja otroke, da se pridružijo njunim dogodivščinam in se pri premagovanju nalog gibajo z njima. Kot vsi junaki, se tudi Biba in Dosi na njunih popotovanjih srečujeta z ovirami in izzivi, a na koncu vedno dosežeta svoj cilj. Bibini prijatelji – mladi gledalci – se morajo gibati z njo, da ji pomagajo. Vedra in odločna Biba bo pri premagovanju preprek otroke vedno spravila v pogon. Vsi imajo super moč!
07:35
Na idiličnem podeželju v Brešah živijo pogumni traktor Tom s prijatelji – z gospodarico Eli in pomočnikom Timom ter s pravo malo čredico živali in kmetijskih strojev. Skupaj se zabavajo na Veseli farmi in pridno delajo na polju, v sadovnjaku in na travniku. Nesreča nikoli ne počiva, pravijo, vendar na pomoč vedno priskoči iznajdljivi traktor Tom, ki težave rešuje z obilico humorja in dobre volje, predvsem pa z veliko mero potrpežljivosti.
07:50
Krokodil Čarli namešča sončne celice, pri tem pa ponesreči vsemu mestu izklopi elektriko.
07:55
Bine je zelo ponosen nase, ker pozna že vse črke abecede. Tudi besede zna že pisati in si izmišljati nove. Izmislil pa si je eno, za katero ne ve ne on ne Ajda kaj bi lahko pomenila. Nič, potrebno bo raziskati, kaj se skriva za to besedo. Najti pa je težje kot sta si predstavljala, toda stvari je treba priti do dna.
08:20
R: Mihelčič Matjaž... Na ljubljanskem otoku stoji grad, kjer se s stolpa lepo vidi kako Ljubljanica, skupaj z Grubarjevim prekopom tvori otok. Kakšen je bil namen Gruberjevega prekopa in do kod sega ljubljanski otok bosta tokrat Rok in Ana odkrivala na kolesih. Po prenovljenih rečnih nasipih Ljubljanice prikolesarita do nekoč znane plaže na špici, kjer ju presenetijo otroci iz vrtca.

Neznani bregovi Gruberjevega prekopa čisto v drugačni luči prikažejo zelo poraščeno strugo, ki nudi dom racam in nutrijam.

Vodne zapornice in rečni kapetan pa razkrivajo ideje o vodni krožni poti okoli Ljubljanskega otoka.

09:05
Izjemno močan raznarodovalni pritisk na slovenskem Štajerskem na prehodu iz 19. v 20. stoletje je rodil tudi močan odpor in vrsto ljudi, ki so se z besedo in oročjem postavili v bran slovenstvu. Dr. Franc Kovačič, duhovnik iz Veržeja, je bil eden od njih. Maistrov sodobnik, ki pa se ni ukvarjal s politiiko, ampak predvsem z zgodovino. Je ustanovitelj Društva na narodopisje in zgodovino, predhodnika današnjih zgodovinskih društev, ki je s svojo razvejano dejavnostjo postavil temelje treh znanstvenih institucij v Mariboru. Janko Glazer mu je zato nadel naziv oče znanstvenega Maribora. Na Pariški mirovni konferenci pa je bil med pogajalci glede poteka severne meje po razpadu Avstro-Ogrske.
09:50
Little House On The Prairie S.4; Scenarij: Blanche Hanalis

Producent: Ed Friendly Productions

V glavnih vlogah: Melissa Gilbert, Michael Landon, Rachel Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson


Beth Novack je po dveh splavih presrečna, da preživlja zdravo nosečnost. Vendar se kmalu zgodi tragedija, njen mož pade s strehe in tako naenkrat postane vdova. Zdravnik Baker je razočaran, ker ni mogel rešiti svojega pacienta, zato se upokoji in posveti kmetovanju. Po prihodu novega zdravnika se izkaže, da ga bo težko nadomestiti.

11:00
Svetovalna kontaktna oddaja, ki išče odgovore na vprašanja gledalcev. Strokovnjaki z različnih področij, ki se tako ali drugače dotikajo vsakdanjega življenja povprečnega človeka, odgovarjajo na konkretna vprašanja in dileme gledalcev po telefonu, preko elektronske pošte in pisem. Oddaja je zastavljena izrazito interaktivno, gledalci jo sooblikujejo, vprašanja gledalcev so v prvem planu, oddaja je pravzaprav servis gledalcem, saj jim gostujoči strokovnjak ponuja različne nasvete s področja prava, zdravstva, psihologije, medosebnih odnosov, … Oddaja se z izbiro tematik odziva tudi na dnevne aktualne dogodke.
11:50
V petkovi oddaji Dobro jutro bomo najprej gostili vodjo prometno-komercialne službe na LPP-ju, ki nam bo povedal kaj več o Dnevu brez avtomobila. V sklopu Tedna mobilnosti namreč poteka ravno na ta dan. V prvi uri nas bo obiskal tudi predsednik Rdečega križa Slovenije, ki nam bo predstavil sobotni dobrodelni koncert Lepo je deliti. Z vodjo projekta Skupaj za zdravje človeka in narave Sanjo Lončar bomo govorili o naravnih rešitvah za možgane. Ste vedeli, da pohištvo lahko vsebuje tudi strupene kemikalije, ki naj bi povzročale bolezni? Govorili bomo tudi o tem, kako lahko rastline očistijo strupe v prostoru. V Nasvetih za dom bo govora o ozimnici. Marija Merljak pa bo svetovala o težavah s kožo. Seveda nam bodo tudi tokrat družbo delali mariborski kolegi z lokalno obarvanimi temami.
13:55
Obiskali smo Ormoške lagune, ki so z vladno uredbo so zdaj postale uraden naravni rezervat. Spremljali smo vrnitev človeške ribice v izvorno populacijo. Opozarjamo na mačjo levkozo. Predstavljamo ogroženega velike alpskega pajka. . Vabljeni k ogledu!

ozivalih@rtvslo.si.

14:20
Visoke poletne temperature, v zadnjih tednih pa dež in hladne noči, so povzročili, da so številni vrtičkarji letos manj zadovoljni s pridelkom. Da bi podrobneje izvedeli, kako so vremenski pojavi vplivali na rastline in predvsem, da bi izvedeli, kako jim pri nenadnih spremembah pomagati, smo pred kamero povabili Mišo Pušenjak…

Obiskali smo tudi gledalko Olgo iz okolice Celja. Pridelek je na ogled postavila kar na domači razstavi in nam pripravila krompirjeve rožice.

15:00
Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Bergnu ima Slovenija močno zastopstvo tudi na dirki mlajših članov. Reprezentanco do 23 let sestavljajo Matic Grošelj, Izidor Penko, Žiga Jerman, Tadej Pogačar in Gašper Katrašnik. Po mnenju selektorja Martina Hvastije proga, dolga 191 km, našim ustreza, zato upajo na visoke uvrstitve.
18:00
Svetovalna kontaktna oddaja, ki išče odgovore na vprašanja gledalcev. Strokovnjaki z različnih področij, ki se tako ali drugače dotikajo vsakdanjega življenja povprečnega človeka, odgovarjajo na konkretna vprašanja in dileme gledalcev po telefonu, preko elektronske pošte in pisem. Oddaja je zastavljena izrazito interaktivno, gledalci jo sooblikujejo, vprašanja gledalcev so v prvem planu, oddaja je pravzaprav servis gledalcem, saj jim gostujoči strokovnjak ponuja različne nasvete s področja prava, zdravstva, psihologije, medosebnih odnosov, … Oddaja se z izbiro tematik odziva tudi na dnevne aktualne dogodke.
18:55
R: Hauc Petra... Nove 2016/17; Pia, kapetan Vito in Jada zastopajo OŠ Ljudski vrt Ptuj; David, kapetan Žiga in Luka pa OŠ Zbora odposlancev Kočevje.

Kaj se dogaja z našim krvnim tlakom, če se prhamo s toplo vodo? Kakšen vonj ima rastlina, ki je krojila svetovno zgodovino? Kakšen je vonj surovine, ki je poganjala industrijsko revolucijo? Ta in še mnoga druga vprašanja poskrbijo za zabavna odkritja in napeto tekmovanje.


Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Sestavljen je iz različnih vrst vprašanj, ki naslavljajo sedem vrst inteligentnosti: gibalno, jezikovno, logično – matematično, prostorsko, glasbeno, medosebno in intrapersonalno. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v bralni pismenosti, znanju matematike, logike, poznavanje kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.


Posebnost kviza je tudi možganski labirint, novost pa je še boj za brihtolina, ki podvoji točke vprašanja po izbiri ekipe in je morda ključen za zmago ene od ekip.

19:45
Pacek je že zjutraj ves blaten. Charlie Brown ga poskuša prepričati, da bi bil čistejši. Sploh zato, ker gre v kino in na praznovanje Lucyjinega rojstnega dne. Toda Pacek meni, da je umazanija bolj praktična od čistoče. Tako ga ne nadlegujejo ne punce ne komarji.
20:05
Les Heures Souterraines / Underground Time; LES HEURES SOUTERRAINES / TIME UNDERGROUND / FRA / 2015 / TV - NST


Scenarij in režija: Philippe Harel / Po romanu Delphine de Vigan / Igrajo: Marie-Sophie Ferdane, Mehdi Nebbou, Carolina Jurczak, Eric Savin, Aurélia Petit, Sandrine Le Berre in drugi …


Ljubezenska in osebnostna drama o ženski in moškem, o Mathilde in Thibaultu. Mathilde je ekonomistka, že osem let zaposlena v podjetju na oddelku za marketing. Zaradi malenkosti, ki se je sploh ne zaveda, pade v nemilost pri neposredno predpostavljenemu šefu in tako podleže mobingu … Thibault je zdravnik, travmatolog, ki je pravkar prekinil nekakovostno dveletno zvezo z žensko, s katero nista imela veliko skupnega… Njuni zgodbi sta ločeni, Mathilde in Thibault se ne poznata, vendar se pripoved suče tako, da bi se lahko vsak trenutek srečala ali pa tudi ne… Sta samo posameznika med množico drugih, ki se bosta nekega dne morda srečala ali pa šla drug mimo drugega…


Francoski tv film spretno prepleta teme iz sveta korporativnega biznisa, osamljenosti, osebnih frustracij in ljubezni….

21:55
R: Kučej Marjan... Saša Jerković bo imel v tokratni oddaji Kdo bi vedel težko delo. Krotiti bo moral vedno razigrano pevko Aniko Horvat, ki bo dala vse od sebe, da bi pomagala do zmage kapetanu Mihi Brajniku. Na drugi strani pa se bo do zmage trudila priti štajerska naveza, kapetanu Matjažu Javšniku bo po svojih najboljših močeh pomagal vedno zabavni igralec Tadej Toš. Pripravite svoje male sive celice, kot tudi smejalne mišice. Zanimivo bo!
23:25
Če verjamemo uradnim podatkom, imajo mnogi delodajalci že težave s pomanjkanjem primernih kadrov, predvsem manjka inženirjev. Zato ni čudno, da jih uspešna podjetja iščejo tudi v tujini. Kaj bi lahko storili, da bi mladi diplomanti ostajali v Sloveniji in da bi se bolj odločali za inženirske poklice? Bo pomagala pobuda: »Inženirji bomo«, ki jo je sprožila Edita Krajnović? Poleg nje bodo gostje tokratnega Polnočnega kluba, ki ga vodi Vida Petrovčič, še: Andrej Božič, Gorazd Lampič, Urška Jež in dr. Mitja Blaganje.
00:45
R: Radulj Žiga... Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstream-a, ki sega od rocka, rapa,r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

02:05
Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Bergnu ima Slovenija močno zastopstvo tudi na dirki mlajših članov. Reprezentanco do 23 let sestavljajo Matic Grošelj, Izidor Penko, Žiga Jerman, Tadej Pogačar in Gašper Katrašnik. Po mnenju selektorja Martina Hvastije proga, dolga 191 km, našim ustreza, zato upajo na visoke uvrstitve.
04:40
Zabavni kanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave. Na sporedu je vsak delovnik na TVS 2 od predvidoma 9. 00 in traja razlicno dolgo. Prav tako pa si ga na TVS 2 lahko ogledate vsako noč po koncu rednega televizijskega programa.

Ob spremljanju Zabavnega infokanala lahko preberete najbolj sveže novice iz sveta znanih - tako slovenskih kot tujih zvezd. Če ste ljubitelji najbolj nenavadnih in nemogocih zgodb, si lahko preberete tudi te. Čaka vas tudi horoskop, ki ga lahko spremljate prav vsak dan. Izveste tudi, katere družabne prireditve, koncerti, razstave in podobni dogodki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.

06:30
10 domačih je lestvica desetih narodno-zabavnih videospotov. 30-minutna oddaja nastaja v okviru uredništva oddaje Slovenski pozdrav, predstavlja pa aktualno video-produkcijo na področju slovenske narodno-zabavne glasbe.
07:00
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.

Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro in jih povežemo v 120-minutni tedenski izbor.

Sobotno jutro je Najboljše jutro!

09:15
V oddaji Dober dan pa se bomo tokrat pomerili v pripravi tiramisuja. Tokrat bomo to italijansko sladico pripravljali v veganski različici, pomerila pa se bosta klasični kavni tiramisu in nekoliko modernejši matcha tiramisu. Kateri je boljši, bo ocenila kuharska mojstrica Metka Paragi.
10:20
Obiskali smo Park vojaške zgodovine v Pivki, ki skupaj s Festivalom vojaške zgodovine predstavlja gonilo razvoja turizma na Pivškem. Če je vojska še pred nekaj leti tu predstavljala “razvojno oviro” pa je danes razvojni potencial tega obmocˇja. Še vecˇ - Park vojaške zgodovine postaja s širitvijo svoje ponudbe najvecˇji muzejsko-zgodovinski kompleks v tem delu Evrope.

V Posočju, na grebenu Kolovrata smo bili priča zgodovinskemu spektaklu. Ob sto letnici preboja Soške fronte je Kulturno zgodovinsko društvo Triglav v sodelovanju s Kobariškim muzejem in več kot deset podobnimi tujimi društvi uprizorilo 12. soško bitko na Kolovratu. Zgodovinsko dogajanje velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v naših krajih, tako danes postaja prvorazredna turistična priložnost.

Za konec pa smo še preverili turistični utrip na Krvavcu, v Podčetrtku pa smo obiskali zaključno tekmovanje evropskih držav za naziv najlepše urejenih evropskih mest in krajev Entente Florale 2017.

11:00
Štajerska kulinarika je tako raznolika, kot je raznolika njena pokrajina. Ponuja širok izbor domačih tradicionalnih jedi, kakor tudi jedi sodobne in moderne kuhinje. V starih časih so bili Štajerci znani po pripravi težke in precej kalorične hrane, saj uporabljajo veliko živalske maščobe. V štajerskih jedeh so prevladovale svinjina, močnate jedi, krompir in fižol, maslo, smetana in jajca, zelenjava pa se ne uporablja tako pogosto. Edini izjemi sta kislo zelje in repa, brez katerih v teh koncih ne gre.

Tako kot Prekmurci, tudi Štajerci ne morejo brez bučnega olja, ki je ena temeljnih sestavin pri pripravi tradicionalnih dobrot. Današnji jedilnik, postržjača, mladi bi rekli stara dobra pica, a ata, babi in vnukinja jo bodo naredila ne tako kot včasih z ocvirki, ampak bolj zdravo z koščki piščanca ter solato z bučnim oljem. A tokrat je babica na tržnici pripravljena na srečanje….

11:35
Fascinating Japan! Fascinating Iwate!; Fascinating Japan! Fascinating Iwate! / Living on fire and clay –Two pottery artists / JPN /


Režija: Hiroaki Sawafuji

Producent: Kiyoshi Noda

Pripovedovalec: Keiichi Fujimura


Prvi lončar pripada peti generaciji lončarske družine, katere delavnica izvira iz meidžijskega obdobja, drugi pa je amaterski lončar, ki mu je bilo lončarjenje sprva konjiček, nato pa si je postavil lastno žgalno peč. Spoznali bomo privlačnost lončarjenja, preko katere sta se lončarja tudi spoznala, ter njuno veselje ob edinstvenem žganju. Lončarjenje navdušuje ljudi ne glede na starost. Je umetnost, porojena iz ognja, gline in naključja.

12:15
Fascinating Japan! Fascinating Iwate!; Fascinating Japan! Fascinating Iwate! / Our very own travel guide: Naganos tastes and charms / JPN /


Režija: Ken Sato

Producent: Kiyoshi Noda

Pripovedovalec: Keiichi Fujimura


Obiskali bomo mesta Nagano, Ueda in Karuizava. Popotnike očarajo naravne lepote, mesta in kulinarične dobrote, značilne za očarljivo prefekturo Nagano. Hotel Mampei deluje že okoli 120 let in je eden od redkih starinskih hotelov, ki so v Karuizavi že od nekdaj. Slovi po tem, da je v njem bival John Lennon, še danes pa je tam klavir, na katerega je tedaj zaigral.

12:55
Fascinating Japan! Fascinating Iwate!; Fascinating Japan! Fascinating Iwate! / A moment of coolness / JPN /


Režija: Hiroaki Sawafuji

Producent: Kiyoshi Noda

Pripovedovalec: Ayako Kawabe


Japonci se z vročino spopadajo na domiselne načine, prav tako pa obstajajo kraji, kjer je prijetno sveže. V tej oddaji bomo spoznali oboje. Nastrgan led se že sliši osvežujoče, domačini pa obožujejo ledarno, ki deluje že več kot sto let. Prav tako ni japonskega poletja brez poletnega kimona jukate. Občasno si ga le nadenite.

13:25
R: Virc Žiga... Polmesec na planikami je dokumentarni film o prvi džamiji v Alpah, ki je bila leta 1916 zgrajena v slovenskem Logu pod Mangartom. Džamijo so zgradili bošnjaški vojaki na Soški fronti, ki so se borili na strani Avstroogerske in predstavlja edinstven primer v alpskem prostoru. Film vleče paralele in refleksije s sedanjim časom, z Bošnjaki, ki so se preselili v Slovenijo iz ekonomskih razlogov in njihovimi 30 letnimi napori, da bi zgradili džamijo v Ljubljani. Film sooča različne strani - slovensko, bošnjaško in italijansko ter nas vodi od Bosne in Hercegovine preko Jesenic do vrhov Julijskih Alp nad Sočo.
14:25
10 domačih je lestvica desetih narodno-zabavnih videospotov. 30-minutna oddaja nastaja v okviru uredništva oddaje Slovenski pozdrav, predstavlja pa aktualno video-produkcijo na področju slovenske narodno-zabavne glasbe.
15:00
Eden od vrhuncev kolesarske sezone je tudi vsakoletno svetovno prvenstvo. Letos ga gosti Bergen na Norveškem. Dekleta se bodo pomerila na 152,8 dolgi preizkušnji; Slovenijo bodo na dirki zastopale Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern, ki bodo skušale mešati štrene velesilam – Italiji, Nizozemski in drugim uveljavljenim kolesarskim reprezentancam.
17:35
V tokratni oddaji bomo raziskali zgodovino Volgograda.

Pogovorili se bomo z ekvadorskim igralcem Zenita Christianom Noboo.

Z Valerijem Petrakovom se bomo spomnili uspeha Sovjetske zveze na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1977.

Začenjamo pa v Londonu, na interaktivnem svetovnem prvenstvu v nogometu.

18:05
Little House On The Prairie S.4; Scenarij: Blanche Hanalis

Producent: Ed Friendly Productions

V glavnih vlogah: Melissa Gilbert, Michael Landon, Rachel Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson


V Walnut Grove se zatečeta Jesse in Frank James. Šele ko ju v mestu iščejo lovci na nagrade, domačini ugotovijo, kdo sta v resnici.

18:55
R: Moravec Dušan... Globoko v Poljanski dolini, v vasi Suša, sredi raja pod Blegošem, kot s turističnim jezikom opisujejo te kraje, živi družina Ramoveš. Uršula je učiteljica in pevka, ki uglasbuje pesmi svojega moža Janeza. Dokumentarni feljton je vpogled v njuno življenje in svet Poljanske doline. V tisti košček Slovenije, kjer je bil posnet legendarni film Cvetje v jeseni. Po eni stani je vse še tako, kakor je bilo nekoč, po drugi strani pa ni nič več zares.


»Dobili smo novega velikega pesnika, povrhu še inovatorja, zakaj narečna poezija doslej ni dosegala visoke umetniške ravni. Ramoveš skrajno neposredno, le na videz preprosto opisuje podirajočo se idilo kmečkega življenja. Po eni stani je vse še, kakor je bilo nekoč, po drugi stani pa vse skupaj ni nič več zares. To globoko nasprotje izražata pesnikova presunljiva ironija in prisrčno krohotajoč se humor...Vtis, ki ga napravi ta poezija na bralca, če se le potrudi doumeti narečje, je opojen kakor močno vino. Prav posebno učinkoviti so ritem in rime te poezije, ker narečje omogoča številne čisto nove, doslej neznane možnosti.

Vital Klabus

»Uršulino petje se spretno giblje med ljudsko pesmijo, samospevom, jazzovskim petjem in nekaterimi starejšimi vokalnimi tehnikami. Ves čas nas navdušuje skrbno niansirana barvitost Uršulinega glasu in brezhibna intonacija ter interpretacija besedil Janeza Ramoveša. Uršula Ramoveš ni le še ena izvajalka 'ljudskih' pesmi, temveč sodobna ustvarjalka, ki upošteva tradicijo kot vir navdiha. V vsakem primeru pač gre za pomembno osvežitev slovenskega glasbenega dogajanja. Nespregledljivo.«

Rajko Muršič.

19:30
R: Krušič Siena... Ljubljanska peterica mladih glasbenikov Infuzija ponuja pravo infuzijo kakovostnega funka in jazza, za eksplozivno grosupeljsko zasedbo Cava, ki z neukrotljivo energijo svoje muziciranje rada preizkusi tudi na ulici, pa boste zagotovo tudi še slišali. Obe zasedbi se bosta v tokratni oddaji pomerili v funk ritmih, kdo bo bolj prepričljiv, pa bo ocenil Sergej Randjelović – RunJoe iz skupine ELEVATORS.
20:05
The Illusionist (2006); Leto produkcije: 2006

Država: ZDA, Češka

Žanr: ljubezenska kostumska drama

Režija: Neil Burger

Igrajo: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan, Jake Wood, Tom Fisher


Začetek dvajsetega stoletja. Nenavadno vešči dunajski gledališki čarodej Eisenheim s svojimi nastopi spravlja občinstvo v ekstazo. Njegovo predstavo nekega večera obišče sam avstro-ogrski prestolonaslednik Leopold in Eisenheim v prinčevi spremljevalki prepozna mladostniško ljubezen Sophie. Pred časom sta se ločila zaradi prepada, ki je zeval med njunima družbenima stanovoma, saj je Sophie polnokrvna plemkinja. Ampak ljubezen med njima ni bila nikoli docela pokopana. Tako je povsem razumljivo, da samovoljnemu in osovraženemu pretendentu na prestol monarhije sredi politično zelo burnih časov nikakor ni všeč pozornost, ki jo čarodej namenja njegovi zaročenki. Glavnemu policijskemu inšpektorju Uhlu zato naroči, naj agenti tajne službe oprezajo za skrivnostnim iluzionistom. Nekdanja zaljubljenca se medtem ne moreta upreti želji po ponovnem snidenju. Bolestno ljubosumni Leopold v pijanskem deliriju pobesni, situacija povsem uide nadzoru in dogodki krenejo v nepredvidljivo smer.


Film Iluzionist poleg presunljive zgodbe in odlične igralske zasedbe krasi tudi izjemna fotografija, zato ne čudi, da je bil direktor fotografije Dick Pope leta 2007 nominiran za oskarja.

21:55
Na pogovor k Zvezdani s Tajske prihaja Mantak Chia, eden največjih še živečih mojstrov samozdravljenja in pomlajevanja. Mojster Mantak je avtor več svetovnih uspešnic z milijonskimi nakladami in je redno je uvrščen na lestvico najbolj vplivnih duhovnih voditeljev sveta. Že 40 let uči in predava po vsem svetu in uresničuje svoje poslanstvo: modernemu človeku predati starodavne taoistične tehnike, ki jih je naredil razumljive in dostopne. Zvezdana je mojstra taoizma izprašala o tegobah sodobnega zahodnega človeka in dobila zelo preproste, a uporabne odgovore.
22:45
R: Ambrožič Igor... Lado Leskovar je ob 60-letnici svojega glasbenega delovanja pripravil čudovit večer poln legendarnih popevk, spominov in velikih prijateljstev. Pregled njegovega zanimivega življenja torej. V polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so se mu pridružili številni prijatelji, ki so se mu poklonili ob tem velikem jubileju: Janez Hočevar Rifle, Nuša Derena, Anika Horvat, Momčilo Bajagić Bajaga, Ibrica Jusić, Magnifico, Adi smolar, Samuel Lucas, Sanja Ilić, Zijah Sokolovič, Boris Cavazza . Prav vsak z svojim kamenčkom v mozaiku življenja Lada Leskovarja, pa naj gre za spomine, poezijo, filme….

Doživete in čustvene interpretacije sta od popevke do popevke spremljalala Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Patrika Grebla. Pridružil pa se mu je tudi otroški pevski zbor RTV Slovenija. Simbolično je koncert začel z melodijo Nekoga moraš imeti rad in se s pomočjo gostov sprehodil skozi največje uspešnice kariere. Spomnimo se : Bil sem mlajši kakor ti, Nathalie, Potraži me u predgradju, Poslednji vlak in mnoge druge in tako v čudovitem vzdušju proslavil izjemno 60-letno pevsko kariero.

Koncert si lahko ogledate v dveh delih. Tokrat je na vrsti 1. del.

00:10
R: Radulj Žiga... Glasbeni spoti so video-glasbeni časovni pas in video-glasbena lestvica urbanega slovenskega mainstream-a, ki sega od rocka, rapa,r'n'b-ja ter elektronike tja do metala, alternative in popa.

Lestvica je na sporedu v petek in v soboto pozno zvečer in zgodaj zjutraj, med tednom pa predvajamo spote po izboru uredništva Točke in lestvičnega zmagovalca tedna.

01:25
Eden od vrhuncev kolesarske sezone je tudi vsakoletno svetovno prvenstvo. Letos ga gosti Bergen na Norveškem. Dekleta se bodo pomerila na 152,8 dolgi preizkušnji; Slovenijo bodo na dirki zastopale Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern, ki bodo skušale mešati štrene velesilam – Italiji, Nizozemski in drugim uveljavljenim kolesarskim reprezentancam.
03:30
Zabavni kanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave. Na sporedu je vsak delovnik na TVS 2 od predvidoma 9. 00 in traja razlicno dolgo. Prav tako pa si ga na TVS 2 lahko ogledate vsako noč po koncu rednega televizijskega programa.

Ob spremljanju Zabavnega infokanala lahko preberete najbolj sveže novice iz sveta znanih - tako slovenskih kot tujih zvezd. Če ste ljubitelji najbolj nenavadnih in nemogocih zgodb, si lahko preberete tudi te. Čaka vas tudi horoskop, ki ga lahko spremljate prav vsak dan. Izveste tudi, katere družabne prireditve, koncerti, razstave in podobni dogodki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.

07:00
Glasbena matineja
07:15
R: Švigelj Tomaž... Tokratna Mozartina, matineja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ponuja eno najbolj priljubljenih simfonij vseh časov – Simfonijo št. 9 v e-molu 'Iz novega sveta' Antonina Dvořáka. Češki skladatelj Antonin Dvořák (1841–1904) se je leta 1882 z družino preselil v Ameriko, kjer je leta 1893 nastala njegova simfonija 'Iz novega sveta'. S to simfonija se je Dvořák želel dotakniti duha črnske duhovne glasbe in glasbe Indijancev. Dirigentka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo mlada tajvanska dirigentka Yi-Chen Lin, nagrajenka številnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj.
08:00
R: ZAKONJŠEK JAN... Simfonični orkester RTV Slovenija se predstavlja pod vodstvom gostujočega avstralskega dirigenta Benjamina Bayla. Pod njegovo taktirko bo orkester izvajal skladbi Sinfonia Veneziana skladatelja Antonija Salierija ter Koncert za violončelo v A-duru Carla Philippa Emanuela Bacha. Kot solist se bo predstavil violončelist Igor Mitrovič, dirigent pa bo nastopil kot čembalist. Oddaja je nastala pod okriljem Uredništva glasbenih in baletnih oddaje Televizije Slovenija in je bila posneta v slikovitem Narodnem muzeju Slovenije. Režiser Jan Zakonjšek, urednica oddaje Danica Dolinar.
08:45
Ustvarjalci oddaje Koda bodo prvo oddajo v sezoni začeli tam, kjer so sklenili zadnjo sezono Posebne ponudbe: pri kreditih v švicarskih frankih. Konec avgusta so najemniki kreditov z valutno klavzulo v švicarskih frankih dosegli pomembno sodno zmago. Okrožno sodišče v Ljubljani je v tožbi zoper banko Unicredit razveljavilo posojilno pogodbo v frankih. Banka bi morala vedeti, da obstaja v daljšem časovnem obdobju precej velika verjetnost za spremembo tečaja, in bi to morala posojilojemalcu tudi pojasniti. Ob ustreznih pojasnilih banke kreditojemalec takšne pogodbe ne bi sklenil, tudi zato je pogodba nična, je še zapisalo sodišče. Sodba še ni pravnomočna, banka je že napovedala pritožbo. Ker gre za prvo sodbo, ki ugotavlja ničnost pogodbe v švicarskih frankih, je odločitev sodišča kreditojemalcem prinesla olajšanje in optimizem. V Združenju Frank pričakujejo, da bo zdaj še več oškodovancev vložilo tožbe. S pomočjo Inštituta za ustavno pravo so pripravili tudi zakon, s katerim bi uredili problematiko posojil v švicarskih frankih. Zakon nameravajo - kljub grozilnim anonimnim pismom - še ta mesec vložiti v parlamentarno obravnavo. Kaj pa vse to pomeni za tiste kreditojemalce, ki so ostali brez vsega, katerih zgodbe so se končale z deložacijami, osebnimi stečaji, zdravstvenimi in psihičnimi težavami. O vsem tem v oddaji Koda v torek, 19. septembra ob 17.25 na TV SLO 1.
09:40
R: Sever Jani... Dokumentarni film Aktivirani očka ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba roditelja.


Film pojasnjuje tradicionalno vlogo očetov, ki so včasih predvsem finančno preskrbovali družino, in razlaga ozadje klasične razporeditve vlog med ženskami in moškimi. Razmišljanje o večji vključenosti očeta v družinsko življenje v sodobnem času je tako porodilo vprašanja o pomenu in vlogi očeta danes: Zakaj morajo biti očetje enakovredno udeleženi pri vzgoji? Pri kateri starosti otroka se morajo očetje dejavno vključiti? Kako bo njegova vzgoja vplivala na otroka? Kakšne bodo generacije otrok, ki jih bodo dejavno vzgajali tudi očetje?


Odgovore podaja dokumentarni film s tem, ko skozi niz razmišljanj moških in žensk različnih generacij ter s pogledom stroke predstavi vidik starševstva in dejavnega vključevanja očetov v skrb za otroke, ob tem pa tudi psihološki vidik prednosti, ki jih prinaša dejavno očetovstvo. Film prikaže, kako znani slovenski očetje usklajujejo družinske in službene obveznosti in se zabavajo ob iskrenih in neposrednih odgovorih osnovnošolskih otrok, ki brez zadržkov povedo, kako dejavni so njihovi očetje ter kakšna je zares delitev vlog v njihovi družini v vsakdanjem življenju.

10:20
Little House On The Prairie S.4; Scenarij: Blanche Hanalis

Producent: Ed Friendly Productions

V glavnih vlogah: Melissa Gilbert, Michael Landon, Rachel Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson


V Walnut Grove se zatečeta Jesse in Frank James. Šele ko ju v mestu iščejo lovci na nagrade, domačini ugotovijo, kdo sta v resnici.

11:05
Fascinating Japan! Fascinating Iwate!; Fascinating Japan! Fascinating Iwate! / Northern Cities – Exploring the Spicy Foods / JPN /


Režija: Akiko Hosogoe

Producent: Kiyoshi Noda

Pripovedovalec: Keiichi Fujimura


Različne začimbe se zlijejo v en okus. Tokrat ne bomo obiskali le prefekture Ivate, temveč tudi prefekturi Akita in Aomori, kjer bomo pokušali pikantno hrano. Pokusite jedi s srednje pekočo šimizumorsko papriko namba, pridelano v Hirosakiju.

11:45
Fascinating Japan! Fascinating Iwate!; Fascinating Japan! Fascinating Iwate! / The Towns Where A Steam Locomotive Runs / JPN /


Režija: Ken Sato

Producent: Kiyoshi Noda

Pripovedovalec: Keiichi Fujimura


Parna lokomotiva SL Ginga je z obratovanjem začela spomladi leta 2014. Njeno sopihanje skozi mesta v Ivateju ob koncih tedna je dandanes prava znamenitost te prefekture, mi pa bomo obiskali kraje, skozi katere teče proga. Parna lokomotiva je oblečena v podobe pravljičnega sveta Kendžija Mijazave in se lepo sklada z ivatejsko naravo, zato je pot do meseta Kamaiši pravi užitek.

12:25
R: Mavec Mojca... Aziatsko ljudstvo, obskurnih korenin in z jezikom, ki ni indoevropskega izvora. Madžari so zagotovo naši najbolj eksotični sosedi. V oddaji se bomo zato najprej naučili madžarsko, se spomnili visoke obletnice madžarske revolucije, preverili kraški svet v deželi in zakaj imajo tudi Madžari lipicance, se naučili skuhati pravi golaž in preživeli nekaj dni s pastirji v stepskem svetu.
17:10
Little House On The Prairie S.4; Scenarij: Blanche Hanalis

Producent: Ed Friendly Productions

V glavnih vlogah: Melissa Gilbert, Michael Landon, Rachel Lindsay Greenbush, Sidney Greenbush, Karen Grassle, Melissa Sue Anderson


Jonathan Garvey je prepričan, da bo letina dobra. Ko pa požar uniči skedenj, se podrejo tudi vsi njihovi načrti. Alice jim želi pomagati, da bi se spet postavili na noge, vendar pa Jonathanov ponos ogroža njun zakon.

18:10
R: Vrtačnik Igor... Dokumentarna pripoved režiserja Igorja Vrtačnika o treh možeh in eni steni, ki se je začela odvijati spomladi leta 1996 na eni najlepših gora na svetu: 6828 metrov visokem Ama Dablamu.

Vanji Furlanu in Tomažu Humarju se je po sedmih dneh izjemno težavnega plezanja uspelo preko severozahodne stene prebiti na sam vrh. Zvonko Požgaj, njuna edina zveza z dolino, je dogajanje spremljal iz baznega tabora, ju preko oddajnika usmerjal in vzpodbujal, obenem pa skrbno snemal in zapisoval vse, kar se je dogajalo v tistih dramatičnih dneh.

Rezultati te izjemne odprave so že nekaj časa znani. Vzpon je bil v tujini iznačen kot največji alpinistični dosežek v letu 1996 in ostaja eden večjih v zgodovini. Vanje Furlana že dolgo ni več med nami, trinajst let kasneje pa je v Nepalu na Langtang Lirungu ostal tudi Tomaž Humar. Njegov sin je kot 19-letnik postal najmlajši človek, ki je prekolesaril zemeljsko oblo. Duhovne in vztrajnostne dediščine svojega očeta ne skriva: »Moj oče mi je pomenil to, kar upam, da bom nekoč tudi jaz pomenil svojemu sinu. Torej zgled in ponos. Bil je človek, ki je imel sanje, večje od strahov. Oče me je poleg številnih spoznanj naučil predvsem dve stvari: v življenju nikoli ne poklekni in ne zapravi svojega ponosa, kajti ko enkrat to storiš, ti ne ostane nič. In ne odnehaj takrat, ko je težko.«

Film o izginjanju, času, umrljivosti, spominu in večnosti človeškega duha se priklanja enemu največjih dosežkov slovenskega alpinizma v svetu in je posvečen Vanji Furlanu ter Tomažu Humarju.

19:05
City folk - Obrazi mest: Amsterdam, dokumentarna oddaja
19:30
Otroci ob petju otroškega zbora RTV Slovenija in otroškega zbora Glasbene šole Franc Šturm, ilustracijah Marjance Jemec Božič in pripovedih na privlačen način spoznavajo glasbo in življenje nekaterih najpomembnejših skladateljev: S. Mihelčiča, B. Lesjaka, R. Gobca, M. Lipovška, P. Šivica, M. Kozine, L. van Beethovna, F. Schuberta, F. Chopina, F. Liszta, F. Mendelssohna, J. Brahmsa, P. I. Čajkovskega, Prokofjeva in Stravinskega.

Pevci pojejo pod vodstvom Janeza Kuharja v sodelovanju s prof. Silvo Hrašovec.

19:50
LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.
20:00
Italy's Invisible Cities; S posnetki brezpilotnih letalnikov in satelitov, podvodno fotografijo, prepričljivo grafiko in predvsem z visokoločljivimi trirazsežnimi slikami nam zgodovinar dr. Michael Scott razkriva dvatisočletno zgodovino ter sicer težko dostopne in do zdaj slabo raziskane kotičke, tudi podzemlje in temelje Neaplja, Benetk in Firenc.


2. del:

Tokrat bo Michael Scott raziskoval, kako so se Benetke razvijale skozi stoletja in kako je mogoče, da to čudovito mesto na vodi še ni potonilo. S skupino potapljačev si bo ogledal Veliki kanal, po mestu bo raziskoval nekdanje razkošne igralnice in ječe ter si ogledal beneški ladjedelniški kompleks, ki je na vrhuncu svojega obstoja obsegal kar desetino mesta.

20:55
V tokratni oddaji Nesmrtni bomo spoznali tri nogometne zvezdnike:

Prvi je spremenil pogled sveta na nogomet in samo igro. Johan Cruyff je bil nizozemski revolucionar, mojstrski koreograf, ki sodi med nesmrtne lepe igre z žogo.

Eric Cantona je bil marsikaj: vročekrven, prepirljiv, ošaben, pa tudi najvplivnejši igralec angleškega državnega prvenstva.

Skrivnostni Roberto Baggio, legenda italijanskega nogometa, je igral na treh svetovnih prvenstvih.

21:25
I: Clemens Adelaide, Crawford Clayne, J. Smith-Cameron, Jake Austin, Kirby Luke, McKinnon Bruce, Spencer Abigail, Young Aden; R: Bernstein Andrew, Gierhart Billy, Gordon Dennie, Gyllenhaal Stephen, Hamri Sanaa, Lowery David, Mann Seith, McKay Jim... Rectify (iii.); Šerif še naprej zaslišuje Treya in Daniela, tokrat ob prisotnosti Jona, ki je zelo jezen, da mu je Daniel zamolčal svoj izlet na Florido in napad na Teddyja. Tawney in Teddy hodita na terapijo, da bi poskusila rešiti zakon. Teddy in Jared pomagata očetu dokončati kuhinjo, Amantha pa odide na izobraževanje za svojo novo službo. Daniel z Melvinom dokonča bazen, vendar ga nato namerno sabotira, stanovalci pa zahtevajo, naj se Daniel odseli.
22:15
I: Callis James, Ceesay Babou, Chung Chipo, Coyle Richard, Di Pace Juan Pablo, Doyle Kevin, Emmett J., Levy Adam, Mackenzie Alastair, May Jodhi, Regan Vincent, Scacchi Greta, Whalley Joanne; R: Donnelly Ciaran... A.d.; Kajfa se pogovarja s Savlom o tem, kako je prišel k njemu in ga prosil, ali lahko napade »bogokletnike« in zaščiti tempelj. Prosi ga, naj se znova pridruži templju, Savel pa mu odvrne, da je tempelj samo začasen dom in da mu grehe lahko odpusti samo Jezus. Nazadnje ga na Leino jezo izpusti. Lea zahteva od Kajfa, naj reče, da ga je izpustil zaradi praznika, on pa ji odvrne, da ima polne roke dela z združevanjem Judov v boju proti kipu rimskega cesarja. Jakob obišče učence in Kajfu predlaga, kako bi se lahko končalo njihovo preganjanje. Ta jim ponudi mir in zavetje templja, učenci pa omahujejo. Savel se spre z učenci zaradi templja. Trdi, da je Jezus pomembnejši in da morajo oznanjati njegov nauk. Zakladnik etiopske kraljice obišče Jeruzalem in Pilat ga povabi na večerjo. Tabita postane kristjanka, vendar jo Klavdija in Herodiada zasačita, Pilat pa jo da prebičati. Savel jo potolaži, da je nič ne more ločiti od Jezusove ljubezni. Simon posvari učence, da hočejo zeloti ubiti Savla.
23:10
Le Dernier Coup De Marteau / The Last Hammer Blow; Leto produkcije: 2014

Država: Francija

Žanr: drama

Režija: Alix Delaporte

Scenarij: Alix Delaporte, Alain Le Henry

Igrajo: Romain Paul, Clotilde Hesme, Grégory Gadebois, Candela Pena, Mireia Vilapuig


Viktor je nadarjen nogometaš, najstnik, ki z bolno materjo živi v prikolici na obrobju Montpellierja. Družbo jima dela prisrčna španska družina s hčerko Luno, ki je Victorju zelo pri srcu. Pomanjkanju navkljub nenavadna skupnost živi polno in radostno življenje.

Nekega dne Viktor bolj po naključju vstopi v mestno operno hišo. Čeprav ne ve nič o glasbi, ga začara. Kot da bi imel nek poseben dar. Naveže se na dirigenta Samuela, ki tam po dolgih letih odsotnosti na oder postavlja Mahlerjevo šesto simfonijo. Sčasoma Viktor začne med seboj povezovati dogodke in časovnice iz preteklosti. Bi bil lahko Samuel njegov oče, ki ga ni nikoli spoznal? Naj z njim oddide po svetu in nadoknadi izgubljeno ali naj ostane ob umirajoči materi? Naj sledi svoji ljubezni do Lune, ki jo francoska policija izžene iz države? Naj razvija svoj nesporni glasbeni talent ali naj sprejme mamljivo ponudbo večjega nogometnega kluba?

Kopica negotovosti pahne Viktorja v precej globoko krizo, krizo, ki bo od jeznega in trmastega najstnika zahtevala preobrazbo v odgovornega mladega moškega.


Odlična drama, posneta v verističnem slogu in z izjemno glasbeno podlago, je bila premierno predvajana na festivalu v Benetkah leta 2014. Z neposrednostjo in izjemnim talentom je navdušil mladi Romain Paul v vlogi Viktorja, ki si je prislužil tudi nagrado za najbolj obetavnega igralca, poimenovano po legendi Marcellu Mastroianniju.

00:40
Glasbeni spoti
05:05
Zabavni kanal ponuja obilico dobre glasbe in novice iz sveta zabave. Na sporedu je vsak delovnik na TVS 2 od predvidoma 9. 00 in traja razlicno dolgo. Prav tako pa si ga na TVS 2 lahko ogledate vsako noč po koncu rednega televizijskega programa.

Ob spremljanju Zabavnega infokanala lahko preberete najbolj sveže novice iz sveta znanih - tako slovenskih kot tujih zvezd. Če ste ljubitelji najbolj nenavadnih in nemogocih zgodb, si lahko preberete tudi te. Čaka vas tudi horoskop, ki ga lahko spremljate prav vsak dan. Izveste tudi, katere družabne prireditve, koncerti, razstave in podobni dogodki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh.