Arhiv novic

Discovery Channel: Superorkani: v očesu pošasti


Discovery Channel predstavlja posebno dokumentarno oddajo Superorkani: v očesu pošasti, v kateri razčlenjuje vzroke uničujočih orkanov
Medtem ko se na prizadetih območjih še ljudje kar soočajo s posledicami dveh najbolj uničujočih orkanov v nedavni zgodovini, se je Discovery Channel lotil temeljitega preučevanja vzrokov za nastanek in vedno pogostejše pojave pošastnih neviht.


Premiera posebne dokumentarne oddaje SUPERORKANI: V OČESU POŠASTI, v kateri bodo pojav pojasnjevali vodilni svetovni raziskovalci, znanstveniki in inženirji s področja meteorologije, bo v nedeljo, 8. oktobra, ob 21. uri.


“Dva orkana velikega obsega v tako kratkem času nikakor nista le opomin prebivalcem, ki živijo na prizadetih obalnih območjih, ampak za meteorologe predstavljata tudi pomemben dejavnik pri iskanju vzrokov nastanka in ugotavljanju vzorcev obnašanja izrednih vremenskih pojavov,” pravi Caroline Perez, podpredsednica produkcije pri Science Channelu. “Harvey in Irma pričata o tem, da tovrstne nevihte niso samo nepredvidljive, ampak tudi smrtonosne. Zato je zdaj ključno, da najdemo in čim bolj natančno določimo vzroke njihovega nastanka ter se tako bolje opremimo za primer, ko nas morebiti spet zajame naravna katastrofa.”


Dva največja orkana v zgodovini sta v samo dveh tednih divjanja po Atlantskem oceanu ob ameriški celini in tamkajšnjih otokih uničevala vse, kar jima je bilo na poti. Orkan četrte stopnje Harvey z obsegom 450 kilometrov se je premikal počasi in zvezno državo Teksas dosegel z vetrovi s sunki do 210 km/h. Samo na področju Houstona je v kratkem času padlo 1270 mm padavin. Ko so se padavine umirile, je Harvey pustošil še naprej in poškodoval ali uničil skoraj 185.000 domov in 1.000 podjetij. Z najbolj ogroženih lokacij so morali evakuirati 32.000 ljudi, kar 300.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Čeprav se poplavna voda še ni popolnoma umaknila, Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (FEMA) že ocenjuje stroške obnove in čiščenja na okoli 200 milijard dolarjev. Računajo tudi, da se bo vsaj pol milijona ljudi javilo za dodelitev državnih sredstev za pomoč pri naravnih nesrečah.


Po Harveyju so 27. avgusta vremenoslovci blizu afriške obale v Atlantiku zaznali krepitev novega orkana. Irma je potovala proti zahodu in zlagoma naraščala. Do 5. septembra je postala orkan pete stopnje z obsegom 685 kilometrov in sunki vetra, ki so dosegali tudi do 300 km/h. Na svoji poti proti Floridi je dobesedno raztrgala Karibe. In kot da to ne bi bilo dovolj, je zdaj Karibsko otočje zajela še nevihta pete stopnje Maria, ki se v tem trenutku še ni umirila.