Arhiv novic

Božično-novoletni glasbeni in baletni program na RTV Slovenija


BOŽIČ

Sobota, 24.12. TVS1 21:30
-J. Massenet – V. Dedovič: Meditacija iz opere Thais
- Božični koncert
Simfoniki RTV Slovenija, Mladinski pevski zbor RTVS, učenci in dijaki baletnega oddelka KGBL, dirigent Simon Krečič
V božično obarvanem programu bo lahko uživala vsa družina. Gledalce bomo popeljali od čudovitega baletnega dueta, ki ga je navdihnila meditacija iz opere Thais do znanih simfoničnih melodij iz opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta, pravljične božične zgodbe v baletu Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega, ki jo bodo zaplesali učenci baleta Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani do slovenskih božičnih pesmi, v katerih se bo orkestru pridružil Mladinski pevski zbor RTV Slovenija
.

Nedelja, 25.12. TVS1 ob 12:25 / po Urbi et orbi
P. I. Čajkovski – Y. Vamos: Hrestač - Božična zgodba, veliki pas de deux
(Ana Klašnja in Anton Bogov)
Predvajali bomo enega najlepših pas de deuxov iz po vsem svetu popularnega baleta Hrestač, ki se odvija na božični večer in resničnost spreminja v sanje in sanje v resničnost. Koreografsko ga je postavil Youri Vamos, zaplesala pa bosta vrhunska slovenska baletna plesalca Ana Klašnja in Anton Bogov. Urednica Danica Dolinar, režija Vojko Vidmar


Nedelja, 25.12. TVS1 ob 21:30
Božič s tremi tenorji: Carreras, Domingo, Pavarotti
posnetek koncerta z Dunaja
Božični koncert 23. decembra 1999 v koncertni hiši (Konzerthaus) na Dunaju je bil veličasten dogodek. Trije, v svetu najbolj popularni tenoristi, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo in José Carreras so navdušili s koncertom božičnih pesmi. Koncert so takrat posneli v živo in ga sedaj digitalizirali ter omogočili distribucijo po svetu. Uživali boste lahko v znanih, čarobnih božičnih melodijah kot so »White Christmas«, »Let it snow«, Ave Maria, Jingle Bgells, Adeste Fideles, Sveta noč in druge.


DAN DRŽAVNOSTI

Ponedeljek, 26.12. TVS2 ob 17:50
Slavnostni koncert ob 200- letnici javnega glasbenega šolstva v Sloveniji
200 let javnega glasbenega šolstva v Sloveniji so glasbeniki proslavili s slavnostnim koncertom, na katerem so se prvič združili učenci vseh javnih glasbenih izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Simfonične orkestre nižjih glasbenih šol, konservatorijev in umetniških gimnazij ter Akademije za glasbo v Ljubljani je vodil dirigent Simon Krečič.

Torek, 27.12. TVS2 ob 21:00
Il Divo na Japonskem
posnetek koncerta iz Tokia
Operna-pop skupina II Divo v čudovitem okolju gedališča Nippon Budokan v Tokiu izvaja melodije iz znanih muzikalov.
Skupino Il Divo je v Veliki Britaniji ustvaril glasbeni producent in TV-zvezdnik resničnostnega šova Simon Cowell. Il Divo sestavljajo štirje pevci: španski baritonist Carlos Marin, švicarski tenorist Urs Bühler, ameriški tenorist David Miller in francoski pop pevec Sébastien Izambard.

Sreda, 28.12. TVS2 ob 20.00
Placido Domingo: Moje največje vloge
koprodukcijski portretni film
V dokumentarnem filmu tenorist Placido Domingo opisuje svoje najljubše operne vloge in s tem razkrije svojo življenjsko zgodbo mnogo bolj nazorno in ganljivo kot kdajkoli prej. Program je poln dragocenih posnetkov njegovih nastopov, dopolnjujejo pa ga prispevki kolegov, kot so Kiri te Kanawa, Luciano Pavarotti in Zubin Mehta.
Uživali boste v odlomkih iz oper Carmen, Gioconda, Ernani, Deklica z zahoda, Andrea Chenier, Tosca, Hoffmanove pripovedke, Samson in Dalila, Lohengrin, Glumači in Otello.


NOVO LETO


Nedelja, 1.1.2017 TVS1ob 11:15
Novoletni koncert z Dunaja, prenos od 11.15 – pr. 13. 45
Težko si je zamisliti začetek novega leta brez večno popularnih dunajskih valčkov in polk ter seveda obveznega Radecki marša. Zato bomo tudi prvi dan 2017 prenašali prvi in drugi del koncerta iz Zlate dvorane dunajskega Musikvereina. Tokrat mu bo dirigiral Gustavo Dudamel.


Nedelja, 1.1.2017 TVS2 ob 20:30
Trije zvezdniki v Münchnu (A. Netrebko, J. Kaufmann, T. Hampson)
Zvezdniki iz sveta operne glasbe Anna Netrebko, Jonas Kaufmann in Thomas Hampson so na slikovitem trgu Königsplatz v Muenchnu v tej zasedbi prvič prepevali skupaj. Z znanimi arijami, dueti in opernimi prizori so navdušili več kot 15.000 gledalcev. Posebna gosta sta bila Elena Zhidkova in Ildar Abdrazakov.


Nedelja, 1.1.2017 TVS1 ob 22:30 premiera
Črni labod
Pas de deux iz baleta Labodje jezero
plešeta Rita Pollachi in Petar Dorčevski
Eden najbolj poznanih in bleščečih baletnih duetov je gotovo tudi pas de deux Črnega laboda iz baleta Labodje jezero.


Nedelja, 1.1.2017 ob 20.00 TVS2 premiera
Spogledljiva klasika...
Friedrich Gulda, Koncert za violončelo in pihalni orkester
TV upodobitev
Glasbena dogodivščina, ki je nadvse čudovita, junaška, duhovita, vesela in ganljiva...tako bi lahko opisali glasbo petih stavkov Koncerta za violončelo in pihalni orkester Friedricha Gulde.
Glasba skladatelja Gulde drzno izziva konvencionalno koncertno razpoloženje in vsebuje jazz, rock, menuet, polko, koračnico in improvizacijo v kadenci. Pravi kratek sprehod skozi zgodovine glasbe Zahoda.
V televizijski upodobitvi z glasbeno izvedbo vrhunskih slovenskih glasbenikov smo 5 stavkov poimenovali: Bondov glasbeni dvoboj, Alpska idila, Čelo v zrcalu senc in plesa, Kralj se zabava in Vaška veselica.

Vsebinska zamisel in umetniški vodja Mate Bekavac, solist violončelist Jaka Stadler, urednica Danica Dolinar, režiser Marjan Kučej.