Arhiv novic

TV SLO2 HD: Terra Magica

 

film Jureta Breceljnika

 

Režija: Jure Breceljnik

 

Ena regija, razdeljena med dvema državama, je prizorišče zgodbe o neverjetnih ljudeh in njihovi ljubezni do sonca in zemlje, ki rojevata vino.

V pravljični pokrajini na zahodu Slovenije, tik ob meji z Italijo, so vinsko trto kultivirali še pred starimi Rimljani. Skozi viharno zgodovino so si regijo lastili mnogi imperiji, a ljudje, ki v njej živijo, so ostali samosvoji, trmasti in odločni v preživetju na svoji zemlji. Tudi dve veliki vojni, ki sta opustošili pokrajino, jih nista omajali. Na zahodu Primorske pokrajine vino presega politiko. Vinogradi z italijanske strani Collio prehajajo v Goriška Brda ne glede na politične ali državne razlike. Collio in Brda sta sopomenki in skupaj predstavljata eno najboljših vinorodnih pokrajin za bela vina na svetu. Naša zgodba je tako zgodba o eni pokrajini v dveh državah. Govori o majhni, a predani skupini ljudi, ki je vinorodno zemljo nasledila od svojih očetov in s težkim delom obudila tradicionalne, naravne načine predelave. Njihovo vino je, tako kot ljudje sami, drzno, močno in polno značaja.
Film je močno zaznamovan z izdelano avtorsko vizualizacijo večkrat nagrajenega režiserja kratkih in dokumentarnih filmov Jureta Breceljnika. Dokumentarni portret briških vinarjev bo za vselej eden zadnjih kreativnih korakov avtorja, ki je odšel mnogo prekmalu.

 

SOBOTA, 12. NOVEMBER 2016na TV SLO 1 ob 16.00 Terra Magica