Arhiv novic

HBO HD: Houston, imamo problem!

TV premiera prvega HBO filma iz naše regije
„Houston, imamo problem!“
25. septembra ob 20h, ekskluzivno na HBO-ju


Home Box Office, vodilna premium televizijska mreža s ponosom najavlja ekskluzivno TV premiero igrano-dokumentarnega filma slovenskega režiserja Žige Virca „Houston, imamo problem!“, prvega filma HBO koprodukcije v naši regiji, ki bo na HBO-ju predvajan 25. septembra ob 20h.

Film je bil že predvajan na številnih priznanih filmskih festivalih, kot sta neodvisni ameriški filmski festival Roberta De Nira Tribeca Film Festival in češki filmski festival Karlovy Vary, v oktobru pa bo predvajan tudi na BFI London Film Festivalu. Film je uspešen tudi na festivalih na našem področju in je tako pretekli vikend osvojil kar tri nagrade na Festivalu Slovenskega Filma v Portorožu (najboljši celovečerni film, najboljša režija in najboljši igralec – Božidar Smiljanić), v avgustu je nagrajen z nagrado publike na Mediteran Film Festivalu, uvrščen pa je tudi v uradni program 63. Puljskega Filmskega Festivala.

O FILMU
Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznamovale polpreteklo zgodovino. Te dogodke pa obkroža tancica skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca je nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot. Ta intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem vec milijard dolarjev.
Mednarodne spletke v času hladne vojne, razkritja skrivnih dokumentov ter zakulisni dogovor med ameriškim predsednikom Johnom F. Kennedyjem in jugoslovanskim maršalom Titom so samo vrh ledene gore v režijskem prvencu slovenskega filmskega ustvarjalca Žige Virca. Njegov fiktivni dokumentarec briše meje med dejstvi in namišljenimi dogodki ter preiskuje mit v ozadju ameriške dirke, da bi kot prva država poslali človeka na Mesec. Posel, vreden več milijard dolarjev, naj bi predvidel nakup jugoslovanskega vesoljskega programa s strani ZDA v zgodnjih šestdesetih letih.
S spretnim prepletanjem arhivskih posnetkov in sodobnih intervjujev s filozofom Slavojem Žižkom ter z nekaterimi ključnimi osebnostmi v preiskavi, med drugim z upokojenim generalom jugoslovanske ljudske armade, film prinaša fascinantno metapripovedno študijo diplomacije v času hladne vojne ter prikaz načel pri nastajanju sodobnih mitov. Laži, manipulacija in umazane politične igrice postanejo pomemben člen pri gradnji narodne identitete.
Mit ali resnica? Presodite sami.


KOMENTAR REŽISERJA:
„HBO Europe se je v produkcijo našega filma vključil v zgodnji fazi nastajanja. Res sem vesel, da bo film predvajan na HBO-ju, saj je bil moj cilj posneti film, ki bi bil dostopen čim večjemu številu gledalcev. Sodelovanje s HBO-jem je resnično pozitivna izkušnja in veselim se projektom v prihodnosti.“
- Žiga Virc


OSTALI TERMINI PREDVAJANJA:
26. septembra ob 14.50h na HBO-ju
29. septembra ob 22.05h na HBO-ju
30. septembra ob 22.20h na HBO 2
Film „Houston, imamo problem!“ bo dostopen tudi preko HBO storitev videa na zahtevo - HBO On Demand in HBO GO.


HBO IŠČE ORIGINALNE SCENARIJE IZ NAŠE REGIJE
„Houston, imamo problem!“ je prvi korak k HBO produkciji vsebin iz naše regije.
Trenutno poteka HBO Adria „First Draft“ natečaj, preko katerega lahko lokalni avtorji prijavijo svoje originalne scenarije za serijo umeščeno na področje Adria regije, ki jo sestavljajo Hrvaška, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Črna Gora.
Program HBO Europe že od leta 2010 producira kakovostne serije na Češkem, Poljskem, Madžarskem in v Romuniji. Nagrajena miniserija Goreči grm (Burning Bush) ter vrhunske dramske serije, kot so Zlato življenje (Aranyélet), Mamon, Pakt, Shall We Kiss, Krdelo (Wataha) in druge, so osvojile kritike in gledalce v državah, iz katerih prihajajo, ter vzbudile zanimanje na mednarodnem prizorišču. Vselej pogumni, na robu, edinstveni, revolucionarni in pripravljeni za rušenje tabujev – produkcija s podpisom programa HBO je postala sinonim za dobre zgodbe.
Zdaj HBO že načrtuje naslednji korak: razviti in pripraviti novo dramsko serijo v regiji Adria, ki jo tvorijo Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Črna Gora.
"Podobno kot v matičnem podjetju je poudarek poslovne strategije programa HBO Europe na razvoju in produkciji vrhunskih televizijskih serij. Naš glavni cilj je sodelovanje s krajevnimi talenti, da bi uspešno razvili serije, namenjene predvsem domačim gledalcem, ki slonijo na izvirnih lokalnih idejah. To je obenem tudi cilj natečaja 'First Draft', s katerim iščemo najboljše scenarije iz regije Adria," je povedal Steve Matthews, izvršni producent dramskega razvoja HBO Europe.

Natečaj HBO Adria 'First Draft' je za prijave na voljo do 15. novembra 2016 na spletni strani www.hbo.si/firstdraft, kjer so zapisane tudi vse podrobnosti in pravila natečaja.